Mircea Diaconu, vinovat de conflict de interese, dar achitat de CAB - Vezi motivele

Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:49
4824 citiri
Mircea Diaconu, vinovat de conflict de interese, dar achitat de CAB - Vezi motivele

Mircea Diaconu s-a facut vinovat de conflict de interese, dar el a fost achitat de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti pentru ca faptele sale sunt lipsite de pericol social, se arata in motivarea deciziei.

Fostul senator PNL a fost achitat la data de 13 mai, instanta obligandu-l sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei. Atat Mircea Diaconu, cat si procurorii au facut recurs la Inalta Curte.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei prezinta argumentele avute in vedere de cei care au luat aceasta decizie, mentionate in Motivarea Curtii de Apel Bucuresti.

In document se arata ca Mircea Diaconu, in calitate de director al Teatrului Nottara, a participat la negocierea conditiilor contractuale si chiar a prezidat comisiile de examinare a conditiilor pe care sotia sa, Diana Lupescu, le indeplinea pentru ocuparea unui post sau incheierea unor contracte.

De asemenea, instanta a retinut "existenta unui interes personal - acesta este reprezentat de beneficiile pe care sotia sa, DMD (Diana Lupescu Diaconu - n.red.) le-a obtinut, urmare a deciziilor luate: crestere salariala, obtinerea de remuneratii pentru contractele de drepturi intelectuale".

"Conflictul de interese in care s-a aflat inculpatul a fost nu numai unul potential si actual, ci si unul consumat", se arata in motivarea deciziei de achitare.

Cu toate acestea, instanta a avut in vedere legea penala mai favorabila, adica vechiul cod penal, si a apreciat ca faptele comise de Mircea Diaconu "aduc o atingere minima valorilor ocrotite de legea penala", si mai mult, incheierea contractelor intre Teatrul Nottara si sotia lui Mircea Diaconu "au reprezentat un plus adus culturii romanesti si nu au adus nicio tulburare societatii sau institutiei de cultura".

In plus, instanta a apreciat ca Mircea Diaconu are "o cunoscuta si apreciata cariera in teatru si film, persoana care s-a bucurat de o larga apreciere in societatea romaneasca, circumstante care sunt in masura sa induca instantei convingerea ca faptele savarsite de acesta, ce constituie obiectul prezentei cauze, sunt lipsite de pericolul social al unei infractiuni".

Mircea Diaconu este acuzat de procurori ca, in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", a participat la negocierea conditiilor si a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul care a permis sotiei sale, actrita si regizoarea Diana Lupescu, sa realizeze mai multe spectacole, in baza carora aceasta a obtinut diverse sume de bani.

Citeste si:
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Invitat de jurnalistul Cătălin Striblea la Europa FM, la o ediție specială de 1 Decembrie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a avut câteva remarci dure la adresa lui Klaus Iohannis,...
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, actual vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi numit, joi sau vineri, în funcţia de secretar general al Guvernului, la...