Actorul si salbaticii Romaniei (Opinii)

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 14:50
5382 citiri
Actorul si salbaticii Romaniei (Opinii)

Cazul Mircea Diaconu pune un diagnostic necrutator clasei politice din Romania: tentatia prevalenta a acesteia este spre ilegalism, adica spre plasarea premeditata in afara legii, a normelor si regulilor, cu scopul protejarii uriaselor interese materiale si privilegii de care dispune.

Un factor agravant este ca Mircea Diaconu nu se incadreaza in profilul standard al parlamentarului roman. Nu pare recrutat direct de la manivela sau treieratoare prin procedeul specific fostului regim comunist, care i-a "selectat" pe cei mai frustrati si brutali dintre declasatii satelor Romaniei pentru a-i face sefi.

Nu are ceafa mai lata decat fruntea, si nici perimetrul burtii dublu fata de cel al centurii. Este educat si a dovedit, ca artist si actor, un real talent. Si atunci, marea intrebare: daca unul ca el nici nu clipeste cand readuce asupra Romaniei, la putin timp dupa dezastrul de imagine din iulie-august 2012, oprobiul Occidentului, cam la ce ne-am putea astepta din partea politicienilor "standard"?

Mircea Diaconu are o ambitie: sa demonstreze ca are oricum dreptate. Si daca, totusi, nu ar avea dreptate, atunci este vina Senatului, in ansamblul lui, iar Senatul ar trebui sa persiste in eroare indiferent de ce inseamna asta pentru Romania.

"Crezul" cetateanului Diaconu si al amicilor sai politici este ucigator de simplu. Toata Romania trebuie sa priceapa ca politicenii fac legea (si dispun de ea, ulterior, dupa bunul plac), si nu legea ii obliga pe politicieni. Daca este nevoie sa se aleaga praful de tara ca sa fie garantat acest "principiu", asta este, cu atat mai rau pentru acea parte a poporului care insista cu "statul de drept" si "democratia".

Bogatii n-au avut niciodata probleme cu schimbarea tarii (a se vedea cazul Greciei de astazi). Fraierii care nu pricep la timp ce se intampla cu adevarat raman sa achite facturile. Nu exista alta salvare decat utilizarea creierului pentru a gandi. Fara emotii si fara ideologii.

Legalitatea ii avantajeaza pe cei slabi, nu pe cei puternici

Cum "educatia nationala" se face de 23 de ani la televizor, probabil ca putini dintre romani mai stiu ca "legea publica, scrisa si egala", o inventie umana colosala, s-a nascut in Grecia si Roma antice, prin lupta saracimii disperate de abuzurile la care era supusa de cei bogati si puternici.

Dintotdeauna, cei care au bani si putere sunt tentati de a abuza de ele. Limitarea abuzurilor celor puternici este SINGURA cale prin care o societate primitiva, anarhica, salbatica poate ajunge la civilizatie. Occidentul nu ar fi ajuns niciodata ceea ce este astazi fara filozofia greaca, dreptul public roman si Magna Charta engleza.

Pe axa legalitate-ilegalitate, comunismul a fost cea mai mare pacaleala din istorie. A speculat nemultumiri economice reale pentru a distruge legalitatea - atata cata era - si a instaurat cea mai neagra ilegalitate, de fapt o dictatura salbatica cu accente sclavagiste agravate de tehnicile moderne de control si exterminare in masa.

Pentru ca astazi niciun politician roman nu recunoaste ca a ramas, cel putin in mentalitate, comunist (apropo de disparitia "misterioasa" a PCR in primele zile ale lui 1990), testul suprem de identificare aici se afla: in atitudinea fata de legalitate si domnia legii. Cine nu accepta, fara rezerve, legalitatea ca mod de viata (privata si politica) si separatia puterilor in stat, nu este nici "democrat", nici "republican".

Testul se poate face astazi, in premiera, pentru ca aderarea Romaniei la UE si NATO incepe sa produca rezultate. Liderii si institutiile occidentale nu mai accepta fofarlica politicienilor romani, care, surprinsi de turnura, se revolta: cum este posibil ca cineva sa "indrazneasca" sa le vorbeasca LOR de lege?

Doar ca in afara legii se afla hotii, banditii, talharii si altii asemenea, mai pe scurt infractorii. Aviz domnului Mircea Diaconu si amicilor sai politici.

Cazul Diaconu - nimic mai simplu de inteles

Constitutia Romaniei, la articolul 71, enunta: "Calitatea de deputat si senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii PUBLICE de AUTORITATE, cu exceptia celei de membru al Guvernului". Spre deosebire de alte articole constitutionale, acesta este clar, explicit si neinterpretabil.

Mircea Diaconu, "baiat" cu destula scoala ca sa poata citi si intelege Constitutia, a considerat insa ca poate fi simultan si senator, si director al Teatrului Nottara. Din Patagonia in Siberia si din Alaska in Noua Zeeleanda, prin "director" se intelege o persoana cu functie de AUTORITATE. Nu si in Senatul Romaniei.

Teatrul Nottara este o institutie PUBLICA, aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Ceea ce si colegul PNL Gigi Becali putea usor intelege, cetateanul senator Diaconu s-a prefacut a nu intelege. Si asta nu a fost totul. Pentru ca meniul sa fie complet, a solicitat comisiei juridice a Senatului o "adeverinta" ca ceea ce face este legal.

Culmea absurdului planetar, a si primit-o. Senatorii-juristii din comisia senatoriala respectiva nu au vazut nicio incompatibilitate a colegului lor. De ce? La conducerea comisiei respective se afla o legenda vie a tranzitiei Romaniei de la comunism la neo-feudalism, cetateanul senator Toni Grebla.

Citizen Grebla si-a inceput cariera politica "democratica", in 1990-1993, ca prefect de Gorj. Pe atunci un prefect avea putere, nu impingea aerul ca astazi. Iar prin Gorj treceau in 1990 si 1991 trenurile cu mineri, necuprinse in Mersul Trenurilor, deci dubios constituite, deplasate si finantate din punct de vedere legal, care raspundeau chemarilor la fel de dubioase legal ale lui Ion Iliescu. Si tot acolo activa, pentru cei care isi amintesc, puternica falanga pro-FSN "Fiii Gorjului", care a avut un rol "specific" la alegerile din 1990 si 1992.

Ajuns la demnitatea de sef al comisiei juridice a Senatului Romaniei pe baza acestui gen de meritocratie, cetateanul Grebla joaca astazi un rol important in "consilierea" lui Victor Ponta pe tema revizuirii Constitutiei dupa victoria USL la alegerile din 9 decembrie. Ne putem doar ingrozi gandindu-ne ce revizuire va urma, daca de ea se ocupa cineva care semneaza adverinte ca este legala incalcarea Constitutiei actuale.

Incalcarea politica a legii sau intoarcerea in salbaticie

Cu Mircea Diaconu, cetateanul Grebla s-a intrecut pe sine. Oricat de "sensibile" or fi fost instructiunile "superioare", Constitutia Romaniei este clara aici, fapt semnalat de ANI si confirmat, printr-o decizie definitiva, de Curtea Suprema. Este oricum tragic ca a fost nevoie de ultima instanta judiciara a statului pentru a ruga un senator al Romaniei sa respecte legea.

Alegerea intre sefii lui Toni Grebla si subordonatii lui Manuelo Barroso nu a fost simpla pentru senatorii romani. Cei mai "orientati" au absentat de la vot. Altii s-au abtinut, iar ceilalti au votat "in secret", in dispretul celor care i-au ales si ar avea tot dreptul sa stie cum voteaza pe chestiuni fundamentale pentru viitorul Romaniei.

Decizia Senatului a fost una dintre cele mai grave lovituri pe care statul roman le-a primit dupa 1989. Nu vezi in fiecare zi, nici macar in fiecare deceniu, un parlament din UE votand impotriva aplicarii unei decizii judecatoresti definitive. Acum, Romania se poate astepta la surprize dintre cele mai neplacute. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a reactionat deja, intr-un limbaj taios. Este doar inceputul.

Senatul Romaniei s-a plasat, de bunavoie si nesilit de nimeni, in afara legii. Nu a fost o lovitura de stat (expresie deja "obosita" in aceasta vara), ci o auto-lovitura de stat, o noua contributie "originala" romaneasca la politicile UE.

Liderii USL, chiar daca au fobie la numele Barroso si Reding, ar trebui sa-l asculte pe liderul socialist european Martin Schulz care a afirmat, chiar la Bucuresti, ca "UE nu este o achizitie sigura pentru totdeauna".

Avertismentul nu este clar? Sau destinatarii suvoiului de avertismente, care curg spre Bucuresti incepand din luna iulie, chiar asta isi doresc in intimitatea lor - un divort de Europa care a inceput sa-si ia rolul in serios si ii incomodeaza tot mai tare?

Pentru electoratul roman rezulta doua posibile concluzii. Prima - starea de legalitate ii avantajeaza pe cei slabi si saraci, care sunt majoritatea societatii.

A doua - politicienii-actori care se joaca de-a "democratia" si "republica" sfidand legalitatea ca principiu, sunt de fapt avocatii intoarcerii la arbitrariu si salbaticie. Adica la legea junglei, unde forta bruta este singurul criteriu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Mircea Diaconu incompatibil, #Mircea Diaconu Senat, #Mircea Diaconu ANI , #senator