Cazul Diaconu - cata prostie, cata ticalosie? (Opinii)

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 23:58
12768 citiri
Cazul Diaconu - cata prostie, cata ticalosie? (Opinii)
Foto: Arhiva

Ma intreb cat este prostie pura si cat e ticalosie pura in decizia Senatului de a ignora o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei.

Cat e prostie si cat e ticalosie in acest gest pe cat de sfidator pe atat de gratuit, care confirma toate suspiciunile internationale ca Romania nu e stat de drept, care incalca o solicitare expresa a Comisiei Europene si care se va reflecta, fara indoiala, in raportul pe justitie, cu toate consecintele de rigoare asupra statutului european al Romaniei, cu intrarea in spatiul Schengen cu tot.

Plenul Senatului a respins prin vot revocarea din functie a senatorului Mircea Diaconu, a carui stare de incompatibilitate, reclamata initial de ANI, a fost confirmata prin hotarare definitiva si irevocabila de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Putem discuta daca situatia lui Mircea Diaconu, care a solicitat si a primit de la comisia juridica a Senatului confirmarea oficiala ca poate fi si director de teatru in timp ce este senator, nu are in ea o doza de absurd.

Dar acest absurd este tot in ograda senatorilor juristi, care nu au stiut sa interpreteze corect legea si l-au pus pe Mircea Diaconu intr-o situatie ilegala.

Dar asta nu schimba nu nimic fondul problemei: ANI, Curtea de Apel si apoi Inalta Curte de Casatie si Justitie au apilcat legea si au stabilit ca dl. Diaconu s-a aflat in incompatibilitate si, pe cale de consecinta, trebuie sa renunte la functiile publice pe care le are si nu mai poate ocupa altele vreme de trei ani.

In fata acestei decizii, Senatul nu avea decat sa ia act de hotararea judecatoreasca. Nimic mai mult. Atat si nimic mai mult a cerut si Comisia Europeana, sa fie respectate hotararile judecatoresti.

Nici n-ar fi trebuit sa ceara asa ceva. Intr-un stat de drept asa ceva e de la sine inteles, deasupra oricarei discutii.

Nu si in Romania unde Senatul refuza sa aplice hotararea judecatoreasca pronuntata inca din vara, in timp ce al doilea om in stat califica ANI drept o institutie partizana si represiva, controlata de Traian Basescu, desi constatarea acesteia a fost confirmata de toate instantele de judecata care au analizat-o.

Cat despre faptul ca dl. Diaconu nu va mai candida pentru un nou mandat, aceasta nu este prezentata ca o conformare la decizia instantei, ci ca pe o favoare pe care Mircea Diaconu o face.

Acum, ce mare diferenta mai fac doua luni de mandat in plus sau in minus?, se aud voci conciliante. O uriasa diferenta. Nu este vorba despre doua luni. Putea la fel de bine sa fie vorba despre o singura zi.

Uriasa diferenta o face incalcarea extrem de periculoasa a unui principiu, incalcarea nerusinata si fara rezerve a statului de drept. Este masura pe care clasa politca si-o da.

"Sa stai pe picioare, pe parerea si opinia ta, pe constiinta ta si sa nu te bata un vant de nicaieri. Imi doresc o Romanie in picioare (...) Am vazut un Senat in picioare, care si-a pastrat opinia initiala", a comentat Mircea Diaconu decizia colegilor sai.

Greseala e omeneasca, perseverenta e diabolica. Perseverenta cu care actuala putere refuza sa accepte justitia, statul de drept, legea aplicabila tuturor in egala masura si fara eschive. Perseverenta cu care Parlamentul impinge Romania in afara lumii civilizate. Si tot nu inteleg cat din aceasta perseverenta e prostie si cat e ticalosie.

#Mircea Diaconu incompatibilitate, #Mircea Diaconu senator, #Mircea Diaconu Parlament , #senator