Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Alina Ghica, a inaintat o sesizare oficiala Curtii Constitutionale cerandu-i sa solutioneze conflictul aparut intre puterea legislativa, Parlament, si puterea judecatoreasca in cazul refuzului Senatului de a-l revoca pe Mircea Diaconu.
Presedintele CSM a luat aceasta decizie dupa ce Agentia Nationala de Integritate a semnalat plenului CSM, marti, faptul ca Senatul a refuzat sa puna in executare o decizie definitiva si irevocabila a instantei supreme.
Presedintele CSM, judecatorul Alina Ghica, a explicat intr-o interventie la postul Digi24 ca a sesizat Curtea Constitutionala in baza legii 317/2004 care ii da dreptul presedintelui CSM de a sesiza CCR in legatura cu conflictele care apar intre autoritatile publice.
"Instanta suprema a emis o hotarare irevocabila, ea are putere de lege si trebuie pusa in executare de orice putere a statului. Nicio putere nu poate refuza (...) Plenul Senatului a hotarat sa nu puna in executare acesta hotarare. E un conflict de natura constitutionala intre puterile statului, CCR urmeaza sa se pronunte", a explicat Alina Ghica.
Senatul a votat: Mircea Diaconu ramane senator
Diaconu ramane senator - Comisia Europeana isi exprima regretul si ingrijorarea
Presedintele CSM a reamintit ca hotararea Inaltei Curti in cazul Mircea Diaconu este irevocabila, iar Senatul a impiedicat, marti, prin vot, punerea ei in executare. "Vorbim de o hotarare pronuntata de Inalta Curte, irevocabila, care nu poate fi pusa in executare din cauza unei alte puteri a statului", a subliniat presedintele CSM.
Alina Ghica a precizat ca pana la acest moment Inalta Curte nu a facut o sesizare in cazul Diaconu, conflictul fiind semnalat doar de Agentia Nationala de Integritate.
Intrebata daca mai exista precedente, presedintele CSM a raspuns afirmativ, precizand ca toate detaliile se regasesc pe site-ul CSM.
Urmeaza ca magistratii CCR sa stabileasca un termen la care sa dezbata sesizarea presedintelui CSM in cazul Mircea Diaconu.
Presedintele ANI: Este un precedent periculos, asteptam o decizie rapida a CCR
Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a comentat cazul la postul Digi24 subliniind faptul ca este de asteptat ca CCR "sa ia rapid in discutie acest subiect", pentru ca are o importanta majora.
"Facand abstractie de persoane, problema se rezuma la decizia definitiva si irevocabila a unei instante. Niciun judecator din Romania nu ar trebui sa stea departe de aceasta problema, ci sa actioneze in consecinta. E un precedent foarte periculos, iese din orice stantarde democratice, iar Romania e membru UE si NATO", a declarat Georgescu, adaugand ca in Constitutie separatia puterilor in stat este foarte clar prevazuta, iar acest caz este un caz clar de conflict intre puterile statului.
"Parlamentul, Senatul, nu avea dreptul legal sa se pronunte pe o decizie a ICCJ, trebuia sa urmeze procedura unui vot formal care sa constate si sa ia act de acasta decizie, dupa care sa aplice sanctiunea de revocare", a mai afirmat presedintele ANI.
Intrebat cum comenteza argumentele senatorilor, conform carora sentinta Curtii Supreme nu prevede explicit ca odata confirmata incompatibilitatea trebuie revocat mandatul senatorului in cauza, Horia Georgescu a raspuns ca "este o deturnare a fondului problemei".
"ANI a gestionat sute de cazuri de incompatibilitate(...) Sanctiunea e data de lege: sunt doua lucruri foarte clare - revocarea din functie si cateva interdictii complementare(...) Toate trebuie aplicate fara nicio intarziere", a adaugat acesta.
Horia Georgescu a refuzat sa anticipeze care va fi decizia CCR, dar a subliniat faptul ca ea va fi opozabila tuturor partilor implicate si, dupa cum spune Constitutia, general obligatorie.
Totodata, el a precizat ca important nu este atat daca Mircea Diaconu va mai fi sau nu senator in momentul in care CCR va da decizia in cazul sau, ci rezolvarea fondului problemei.
"Cel mai important este precedentul creat si vorbim de decizii ale instantelor. Nu ne mai raportam la ANI sau la altceva, ci la cum este respectata o decizie a Instantei Supreme", a conchis presedintele ANI.
Senatul a respins prin vot, marti, revocarea lui Mircea Diaconu, in ciuda faptului ca acesta are de cateva luni de zile o decizie de incompatibilitate ramasa definitiva si irevocabila din partea Inaltei Curti.