Mircea Diaconu ramane senator inca o saptamana. Candideaza din nou, desi nu are dreptul?

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 18:07
4099 citiri
Mircea Diaconu ramane senator inca o saptamana. Candideaza din nou, desi nu are dreptul?
Foto: Arhiva

Senatul a amanat luni, inca o data, votul referitor la pierderea mandatului de catre liberalul Mircea Diaconu, dupa ce Inalta Curte a confirmat, definitiv si irevocabil, decizia ANI potrivit careia acesta s-a aflat in incompatibilitate cat timp a fost si senator si director al Teatrului Nottara.

Situatia lui Mircea Diaconu, alaturi de a altor parlamentari printre care si Sergiu Andon, se afla de luni de zile si in atentia Comisiei Europene, care a cerut rezolvarea problemei in conformitate cu Constitutia tarii. De altfel, subiectul se regaseste pe lista celor 11 puncte cerute de Jose Manuel Barroso premierului Ponta, iar modul in care aceasta cerinta este respectata se va regasi in raportul interimar pe MCV din luna decembrie.

Cu toate acestea, Senatul amana luarea unei decizii in cazul Mircea Diaconu, dupa ce colegii deputati s-au pronuntat referitor la Sergiu Andon, acesta pierzandu-si mandatul de mai bine de o luna de zile.

Comisia juridica a refuzat sa dea o decizie contrara celei de acum cativa ani, care i-a permis lui Diaconu sa ramana senator si a pasat responsabilitatea plenului Senatului. La randul sau, acesta amana de la o saptamana la alta luarea unei decizii.

Luni, de exemplu, sedinta de plen s-a incheiat dupa doar 1 minut, din lipsa de cvorum. Initial, presedintele Crin Antonescu a anuntat ca sunt prezenti 63 de senatori din cei 122, adica este cvorum. Supunand la vot ordinea de zi, s-a constatat ca doar 36 de alesi si-au folosit cartela.

"Stimati senatori, stimati colegi, parinti ai patriei, va rog asezati-va si votati ca sa incepem sedinta", a spus Antonescu, iar dupa o noua tentativa, numarul celor prezenti a crescut la 51, insuficient pentru urnirea din loc a listei de 39 de puncte aflate pe ordinea de zi, informeaza Newsin.

"Nu avem cvorum si daca nu avem cvorum, exista fie solutia nemiloasa a intreruperii lucrarilor de data, fie un apel nominal. Nimeni nu cere apel nominal, presedintele constata si suspenda sedinta sau declara esuata incercarea de a porni o sedinta", a declarat Antonescu.

Puterea si Opozitia s-au acuzat reciproc de blocaj. "Colegii nu au fost prezenti in Senat si sigur ca din cauza lor nu am putut sa tinem astazi lucrarile in plen si chiar am vazut o satisfactie si o bucurie pe fata dlui Antonescu ca a putut sa plece mai repede de la serviciu si astazi", a declarat senatorul PDL Traian Igas la iesirea din sala de plen, informeaza Newsin.

De cealalta parte a baricadei, senatorul PSD Toni Grebla a justificat lipsa cvorumului prin faptul ca "este perioada aceasta de definitivare a candidaturilor, unii colegi nu au venit astazi", dar si ca "au lipsit foarte multi de la PDL" si "din aceasta cauza nu s-au desfasurat lucrarile".

Conform Digi24, marti nu este sedinta de plen la Senat, asa ca Mircea Diaconu mai scapa inca o saptamana de verdictul colegilor, dar nu definitiv. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva si irevocabila si Senatul este obligat sa tina cont de ea.

Mai devreme sau mai tarziu, Mircea Diaconu isi va pierde mandatul actual de senator, din cauza ca, dupa preluarea lui, in 2008, a detinut simultan si functia de director al Teatrului Nottara, acest lucru nefiind permis, potivit legii. Agentia Natonala de Integritate a sesizat instanta si dupa cateva luni in care a ramas in pronuntare Inalta Curte a dat un verdict in defavoarea senatorului liberal.

Desi legea ii interzice, Mircea Diaconu vrea sa candideze din nou

Mircea Diaconu a fost anuntat de presedintele PNL Crin Antonescu drept candidat la Senat in judetul Arges, in ciuda faptului ca, potrivit legii, acesta nu mai poate fi ales timp de trei ani in functia in care a fost prins in incompatibilitate.

"Instanta nu interzice candidatura, dar, in momentul in care un act al ANI ramane definitiv si irevocabil, sunt consecinte juridice care decurg din aplicarea legii. (...) Mircea Diaconu ar putea sa candideze pentru consilier judetean, de exemplu, dar nu pentru membru al parlamentului, pentru ca aceasta este functia in care a fost gasit in incompatibilitate.

Nu se interzice dreptul electiv, el e constitutional. Se limiteaza printr-o reglementare legala, dreptul de a mai candida pentru functia pentru care ai fost prins in incompatibilitate. Si nu mai poti fi numit intr-o functie publica timp de 3 ani", a explicat pentru presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, pentru Ziare.com.

Intr-adevar, conform legii 176/2010, "(2) Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Ce se intampla in cazul in care totusi, cineva aflat intr-o situatie similara cu cea a senatorului Mircea Diaconu isi depune candidatura pentru alegerile din 9 decembrie?

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, a explicat pentru Ziare.com: "El isi depune dosarul de candidatura la biroul de circumscriptie unde doreste sa candideze si ea poate fi contestata. In cazul de fata, Biroul de circumscriptie Arges analizeaza dosarul de candidatura, iar daca se depune contestatie, ea este judecata de Tribunalul Arges. Au termene de pronuntare, daca nu ma insel, de 24 si 48 de ore. Pana la inceperea campaniei electorale lucrurile trebuie clarificate".

Ramane de vazut ce decizie va lua plenul Senatului si cand, pentru a se stabili care este data la care lui Mircea Diaconu ii inceteaza mandatul actual.

Pe de alta parte insa, senatorul liberal a formulat o contestatie in anulare la decizia ANI, ca si cale extraordinara de atac, iar termenul de judecata in acest caz este 10 aprilie 2013. Aceasta nu inseamna insa ca decizia de incompatibilitate pe care a primit-o nu ramane definitiva si irevocabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Diaconu revocat Senat, #Mircea Diaconu candidat 2012, #Mircea Diaconu incompatibil , #senator