Senatul a abolit statul de drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:25
5201 citiri
Senatul a abolit statul de drept (Opinii)

Este esential ca CCR sa clarifice in cel mai scurt timp si fara echivoc refuzul Parlamentului de a-l revoca pe senatorul Mircea Diaconu.

In toata povestea aceasta cel mai putin conteaza soarta d-lui Diaconu. Omul e, intr-un fel, o victima a incompetentei si suficientei senatorilor juristi care l-au asigurat ca nu este in conflict de interese fiind si senator si director de teatru.

Pot sa-i inteleg revolta, pot sa-i inteleg frustrarea. Pot pana la un punct sa inteleg ca, exclus din orice functie publica pentru urmatorii 3 ani, vrea sa ramana din acest mandat macar cu pensia pe care o pierde daca el nu este complet. Nu pot intelege insa cum un om ajunge sa-si piarda pana si ultima farama de demnitate pentru aceasta pensie si, mai ales, nu pot intelege ca esti dispus sa sacrifici soarta tarii tale pentru pumnul de arginti pe care-l vei capata luna de luna daca ajungi tras, impins, chinuit la linia de final.

Pentru ca soarta Romaniei ca stat de drept este acum in discutie. Ceea ce a facut Senatul, anuland prin vot o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care constata starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu insemna anularea statului de drept.

Nu pentru ca asa spune seful ANI, ci pentru ca statul de drept este de neconceput fara separatia puterilor in stat si fara respectarea pana la ultima virgula a oricarei hotarari judecatoresti, oricat de inconvenabila este ea pentru cei care detin puterea. Statul de drept inseamna ca Parlamentul legifereaza, iar instanta de judecata aplica legea, fiecare putere fiind obligata sa respecte deciziile celeilalte.

Cat timp Senatul refuza sa aplice o hotarare definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceste principii fundamentale ale statului de drept sunt pulverizate, iar precedentul este teribil. Maine, parlamentul poate anula hotararea de condmnare a lui Adrian Nastase. Poimaine, un judecator poate refuza sa aplice o lege votata de parlament pentru ca nu i se pare corecta sau pentru ca nu-i convine.

Da, CCR are dreptul sa defiinteze legi votate de parlament, dar numai pe motive foarte clare de neconstitutionalitate. Si asta pentru ca rolul ei, stabilit prin Constitutie, este sa limiteze eventuale abuzuri de putere pe care le poate comite o majoritate.

Potrivit Constitutiei, Parlamentul nu are dreptul sa cenzureze puterea judecatoreasca si daca o face comite un act profund nu doar neconstitutional, ci anticonstitutional. Daca el ramane nesanctionat ne indreptam cu pasi rapizi spre anarhie. De aceea si ingrijorarea exprimata ferm de Comisia Europeana si care nu e greu de anticipat cum se va traduce in raportul MCV din ianuarie si apoi in chestiunea Schengen.

Ne intoarcem, intr-un fel, la situatia care a aruncat in aer Bruxelles-ul in luna iulie, cand a fost nevoie de presiuni infernale pentru ca parlamentul sa respecte o decizie a CCR. Presedintele Parlamentului Eurorean, Martin Schultz, nu a uitat episodul si a reamintit in Parlamentul European ca abuzul de putere este incompatibil cu democratia si statul de drept.

Nu va imaginati ca votul din Senat ar fi fost din pura soldiaritate cu Mircea Diaconu sau o incercare disperata de asumare a unei culpe initiale pe care acum o plateste un singur om.

Nu, fiecare senator care a votat impotriva revocarii lui Mircea Diaconu a votat, de fapt, impotriva ANI, impotriva justitiei si pentru propria imunitate. Fiecare a simtit ca-si intareste propriile pozitii, iar Mircea Diaconu prin imaginea sa publica, mai degraba de actor indragit, decat de politician, este doar un foarte bun pretext.

Si vor repeta acest vot de cate ori vor avea ocazia, cat timp li se va permite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Mircea Diaconu senator, #Mircea Diaconu ANI Senat, #Mircea Diaconu incompatibil , #senator