Cazul senatorului Mircea Diaconu este foarte controversat si este de natura sa declanseze o rediscutare a intregului sistem de incompatibilitati.
Senatul a amanat discutia privitoare la situatia senatorului Mircea Diaconu. Potrivit legii Statutului deputatului si senatorului, adoptata in 2006 sub ministeriatul Monicai Macovei, un senator nu poate indeplini functia de director intr-o institutie publica. Asadar, in momentul in care a fost ales senator, Mircea Diaconu, care era director al teatrului Nottara din Bucuresti, se afla in incompatibilitate si era obligat in termen de 30 de zile sa aleaga intre functia sa de la teatru si mandatul de senator, scrie Deutsche Welle.
Nu este lipsit de interes de ce nu a facut-o. Mircea Diaconu a cerut Senatului un punct de vedere, obtinand acceptul conducerii Camerei de a-si pastra ambele functii. Intre timp insa, dupa sesizarile ANI, ICCJ emite o sentinta prin care senatorul Diaconu este declarat in mod irevocabil ca fiind incompatibil. Asadar, Senatul gresise, dar gresise si senatorul Mircea Diaconu, care se increzuse intr-o interpretare neautorizata. Nici Senatul si nici Camera Deputatilor nu pot interpreta legi. Parlamentul legifereaza, dar numai justitia aplica si interpreteaza legile.
Citeste mai mult despre Cazul senatorului Mircea Diaconu si sistemul de incompatibilitati pe Deutsche Welle.