Diaconu pierde mandatul. Problema: Se mai reuneste Senatul sa constate?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:23
3086 citiri
Diaconu pierde mandatul. Problema: Se mai reuneste Senatul sa constate?

Vicepresedintele Senatului, Petru Filip de la PSD, spune ca decizia Curtii Constitutionale, prin care se prevedea ca senatorul PNL Mircea Diaconu pierde mandatul, trebuie sa fie constatata de camera superioara a Parlamentului, insa nu se stie daca se va mai convoca un plen pentru asta.

"Senatul a luat in discutie solutia ANI, a dat un vot cu consecintele de rigoare, daca CCR a constatat altceva, inseamna ca hotararea e executorie si pentru Senat. Probabil ca decizia CCR va trebui sa fie constatata in plen.

Cand o sa fie, e greu sa va spun, depinde daca Biroul Permanent va mai planifica un plen. In mod normal, decizia e executorie. Daca in 45 de zile nu se intampla altceva, e executorie. Nu stiu sa va spun daca se va mai convoca", a spus Filip, pentru Ziare.com.

El nu crede ca aceasta decizie demonstreaza ca Senatul a gresit, desi el, personal, a fost pentru incetarea mandatului lui Diaconu, spunand ca in caz contrar, ar fi "dramatic".

"Senatul este o institutie politica de tip colegial, de asta sunt mai multe puteri in stat, CCR e abilitata sa regleze anumite lucruri neconstitutionale. Nu vad neaparat ca pe un conflict intre institutii", a mai spus Filip.

CCR: Mircea Diaconu isi pierde mandatul

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Senatul Romaniei a incalcat Constitutia atunci cand l-a mentinut in functie pe Mircea Diaconu, admitand astfel sesizarea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatorii CCR au dezbatut miercuri sesizarea CSM, depusa la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, in care se reclama un conflict intre doua puteri in stat, cea judecatoreasca si cea legislativa.

Astfel, dupa ce Inalta Curte a decis in luna iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu a fost gasit in stare de incompatibilitate si nu mai poate ocupa functia de senator, senatorii s-au reunit in plen si au dat un aviz negativ revocarii liberalului.

De asemenea, senatorii au respins in aceasta saptamana solicitarea presedintelui Traian Basescu de a reexamina acest caz si de a relua votul, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti sesiunea legislativa inchisa.

Curtea Constitutionala a votat, miercuri, in unanimitate "revocarea de indata" a lui Mircea Diaconu, precizand in minuta data publicitatii la finalul sedintei ca Senatul a incalcat Constitutia mentinandu-l in functie.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com