Faptul ca senatorul Mircea Diaconu se comporta ca si cum "justitia nu ar exista" si intentioneaza sa candideze din nou, desi legea ii interzice, este foarte grav, considera expertul anticoruptie Laura Stefan, membru al Expert Forum (EFOR).
Intrebata de Ziare.com cum comenteaza faptul ca Mircea Diaconu inca este membru al Senatului si mai si candideaza pentru un nou mandat, sfidand astfel o decizie a Inaltei Curti, precum si recomandarile Bruxelles-ului, Laura Stefan a raspuns ca legea nu trebuie respectata pentru ca exista niste asteptari din partea Comisiei Europene, "ci pentru ca este absolut firesc ca orice cetatean al Romaniei sa se supuna deciziilor judecatoresti".
"A avea un senator care pur si simplu se comporta ca si cum justitia nu ar exista mi se pare un lucru foarte problematic pentru Romania ca atare si pentru cetatenii ei. Eu ma intreb daca putem accepta un astfel de comportament.
Sau, mai degraba, ma intreb ce doreste sa demonstreze domnul Diaconu, ca cetatenii Romaniei voteaza si sterg cu buretele deciziile instantelor judiciare? E foarte grav lucrul acesta si intr-o tara europeana asa ceva nu ar trebui sa se intample", a declarat Laura Stefan.
Aceasta a subliniat faptul ca instanta suprema a stabilit ca Mircea Diaconu s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate si ca, potrivit legii, "odata cu aceasta decizie finala a instantei opereaza si interdictia de trei ani de a mai ocupa functia aleasa in care a fost gasit in incompatibilitate".
Expertul anticoruptie a mai afirmat ca cei trei ani de interdictie incep in momentul in care s-a dat decizia ICCJ si ca revocarea lui Diaconu din Senat este o chestiune obligatorie, dar paralela.
In plus, Laura Stefan atentioneaza ca utilizarea de catre Mircea Diaconu a unei cai extraordinare de atac a deciziei ANI, care se va judeca in aprilie anul viitor, nu are nicio relevanta.
"Caile extraordinare de atac nu suspenda aplicarea unei decizii definitive si irevocabile, ca in cazul de fata", a declarat aceasta.
Intrebata ce crede ca se va intampla in cazul in care, totusi, Mircea Diaconu isi depune candidatura, el anuntand marti ca va face acest lucru in ziua urmatoare, pe principiul "cainii latra, ursul merge", Laura Stefan a declarat: "Banuiesc ca cineva va contesta aceasta candidatura si ca acel cineva va indica in cererea sa care sunt motivele pentru care contesta".
"Eu nu cred ca un tribunal din tara asta poate decide altfel decat cum a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie. Eu nu cred", a subliniat aceasta.
Totodata, Laura Stefan a reamintit ca atat cazul Diaconu, cat si cazurile Borbely si Dobre, de la Camera Deputatilor, vor fi mentionate in raportul pe MCV din decembrie. "Cu siguranta ca vor conta. Bine nu are cum sa fie...", a punctat aceasta.
De altfel, in vederea redactarii raportului din decembrie al Comisiei Europene un alt subiect care va fi tratat cu mare atentie va fi mini Codex-ul pe care noul ministru al Justitiei Mona Pivniceru intentioneaza sa il elaboreze cu privire la incompatibilitatile si conflictele de interes de care s-ar putea face vinovati demnitarii.
In 19 octombrie, la Ministerul Justitiei s-au intrunit membrii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV), in cadrul careia s-a pus in discutie si realizarea acestui Codex, fapt ce a generat dispute intre ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, si presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, intrucat initiativa ministeriala tine de competenta ANI.
Surse oficiale au declarat, marti, agentiei Mediafax, ca Ministerul Justitiei a identificat 305 acte normative referitoare la interdictii si incompatibilitati si ca intentionaza realizarea unui Codex, care sa cuprinda toate aceste reglementari, pentru ca fiecare functionar sa cunoasca prevederile sub incidenta carora intra.
In replica, Horia Georgescu a sustinut in timpul discutiilor de vineri ca deja pe site-ul institutiei pe care o conduce sunt postate toate aceste reglementari.
Marti, ANI a remis un comunicat de presa in care se arata ca initiativa Monei Pivniceru este menita "sa genereze confuzie intre responsabilitatile institutionale specifice ANI si Ministerului Justitiei".
"Nu mi-e foarte clar ce doreste doamna Pivniceru si poate ca ar fi foarte bine sa explice, tocmai pentru ca atmosfera este extrem de incinsa in acest moment", a comentat situatia Laura Stefan.
"Cred ca nimeni nu ar trebui sa isi doreasca astazi schimbarea legislatiei privind incompatibilitatile, conflictele de interese si, in general, integritatea in viata publica. Nu mi-e clar daca doamna Pivniceru doreste sa schimbe legislatia sau doar doreste sa se familiarizeze cu ea adunand-o intr-o singura carte. Dar cred ca e firesc ca un ministru sa explice ce vrea sa faca inainte de a pune pe jar o intreaga comunitate care se preocupa de aceste chestiuni.
Oricum, mi se pare nepotrivit sa discutam astfel de lucruri cu cateva saptamani inainte de campania electorala si de alegerile parlamentare", a mai declarat reprezentantul Expert Forum.