Laura Stefan: Interesele lui Mircea Diaconu primeaza asupra intereselor tarii

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 08:22
8324 citiri
Laura Stefan: Interesele lui Mircea Diaconu primeaza asupra intereselor tarii

Expertul anticoruptie Laura Stefan considera ca decizia Senatului de a respinge revocarea lui Mircea Diaconu va aduce mari prejudicii Romaniei, aflata sub monitorizare in ce priveste respectarea statului de drept.

"Este sfidator si este, din pacate, o actiune care merge in mod direct impotriva unuia dintre punctele din celebra scrisoare a domnului Barroso catre domnul Ponta si impotriva obligatiilor pe care ni le-am asumat prin Mecanismul de Verificare si Cooperare (MCV).

Este trist sa vedem ca interesele unui individ primeaza asupra intereselor tarii. Aceasta chestiune va fi mentionata in raportul de tara din acest an, pentru ca dupa evenimentele din vara va fi un raport, fie in decembrie, fie in ianuarie, facut de Comisia Europeana, tocmai pentru a se verifica in ce masura obligatiile asumate de domnul Ponta din celebra scrisoare au fost asumate sau nu", a declarat Laura Stefan pentru Ziare.com.

De ce nu a dorit Vosganian sa-l revoce pe Diaconu din Senat: A jucat in "Filip cel Bun"

Ea este convinsa ca decizia senatorilor in favoarea incompatibilului Mircea Diaconu va afecta chiar si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

"Exista legaturi intre nivelul statului de drept in Romania si spatiul Schengen, fonduri europene, proiecte europene. Toate aceste derapaje au un impact direct asupra fondurilor europene si aderarii la Schengen", a adaugat expertul anticoruptie.

Un alt efect al votului senatorilor de a nu respecta deciziile judecatoresti este afectarea suprematiei legii.

"Realmente, in conditiile in care Senatul nu respecta deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si legea, nu mai exista niciun fel de justificare pentru a le cere cetatenilor obisnuiti sa respecte hotararile judecatoresti.

Vedem ca este mai putin important ce fac instantele de judecata, conteaza mai mult ce-si doresc politicienii. Mi se pare ca deja vorbim despre niste supra-cetateni, despre niste cetateni care nu pot fi atinsi de mecanismele justitiei obisnuite, care se aplica tuturor oamenilor. Este foarte periculos, pentru ca, pana la urma, in fata legii trebuie ca toti sa fim egali, spune Constitutia Romaniei. Se pare ca este doar o vorba in Constitutie, nu se aplica si senatorilor", a concluzionat Laura Stefan.

Laura Stefan este coordonator al politicilor anticoruptie in cadrul organizatiei Expert Forum. Pe site-ul ambasadei SUA in Romania, Laura Stefan este considerata unul dintre "romanii remarcabili", pentru rolul in promovarea reformelor juridice si al practicilor de buna guvernare.

Mircea Diaconu ramane senator

Marti, plenul Senatului a respins revocarea din functie a senatorului PNL Mircea Diaconu. In favoarea revocarii au fost doar 23 de senatori, in timp ce 32 au votat impotriva, iar 10 s-au abtinut. La finalul votului, senatorii au aplaudat decizia de mentinere in functie a liberalului.

Conform legii, plenul Senatului trebuia sa ia act de faptul ca Mircea Diaconu are decizie definitiva de incompatibilitate din partea ICCJ, decizie primita inca din primavara.

Diaconu renunta la candidatura: Sunt fara venit, nu mai sug sangele poporului

Mircea Diaconu a fost gasit in incompatibilitate dupa ce a ocupat simultan functia de senator si director al unui teatru de stat, Teatrul Nottara din Bucuresti.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...