Mircea Diaconu, incompatibil cu functia de senator?

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 08:53
3732 citiri
Mircea Diaconu, incompatibil cu functia de senator?

Mircea Diaconu este, se pare, incompatibil cu functia de senator. Asta pentru ca liberalul este in continuare si director al Teatrului Nottara.

Concret, in Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in 2008, scrie ca un ales nu poate fi si in Parlament si la conducerea unei institutii publice, asa cum este de altfel teatrul, informeaza Curentul.

"Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu urmatoarele functii: presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societati comerciale, inclusiv la banci ori la alte institutii de credit, la societati de asigurare si la cele financiare, precum si in institutii publice", se arata in articolul 15 al legii.

Se pare ca Mircea Diaconu a facut un pact cu Comisia Juridica din Senat, condusa de pesedistul Toni Grebla. Asadar, ca sa il faca "compatibil", Toni Grebla si cei din Comisia Juridica din Senat au avizat in data de 27 ianuarie 2010 solicitarile a nu mai putin de 17 senatori cu privire la cumulul de functii, printre care si cea a lui Mircea Diaconu.

Surse din Agentia Nationala de Integritate (ANI) au declarat insa pentru Curentul ca acest demers de dezlegare la "dublu-rol" pentru Diaconu a fost unul ilegal, doarece un simplu aviz al Comisiei Juridice a Senatului nu poate substitui o lege organica.

De altfel, articolul 16, aliniatul 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor precizeaza ca "alte incompatibilitati cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organica".

Prin urmare, senatorul Mircea Diaconu se afla in incompatibilitate deoarece ocupa doua functii publice simultan.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com