Mircea Diaconu, trimis in judecata de procurori (Video)

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:13
6061 citiri
Mircea Diaconu, trimis in judecata de procurori (Video)
Foto: Digi24

Senatorul PNL Mircea Diaconu a fost trimis in judecata de procurorii de la Parchetul General sub acuzatia de conflict de interese. Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca Mircea Diaconu este inca membru al Parlamentului.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, Mircea Diaconu este acuzat de 5 fapte.

"In calitate de director al Teatrului 'C.I. Nottara', a participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea de catre sotia sa a unui spectacol, contract in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Tot in calitate de director al teatrului, inculpatul a participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor 3 spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta", se arata in comunicatul remis presei de Ministerul Public.

De asemenea, la data de 13 august 2007, in indeplinirea aceleiasi functii, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la aceasta institutia publica de cultura (dupa ce, anterior, aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a sotiei sale, act administrativ in baza caruia acesta a realizat un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta, se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii spun ca, prin cele 4 contracte acordate, Mircea Diaconu a realizat un folos material penrtu sotia sa in cuantum total de 29.112 lei.

Mircea Diaconu, in instanta - I-a platit drepturi de autor lui Chopin

Codul penal prevede ca fapta unui functionar public care ia parte la luarea unei decizii prin care se aduc direct sau indirect beneficii materiale pentru: propria persoana, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, o persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima. Este vorba despre articolul 253 indice 1 din Codul penal, scrie Evenimentul Zilei.

Urmarirea penala in acest caz a inceput in luna ianuarie. Mircea Diaconu mai are o decizie de incompatibilitate, definitiva si irevocabila, din partea Inaltei Curti, in urma careia ar fi trebuit sa isi piarda mandatul de senator. El a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate pentru ca a ocupat simultan functia de senator si cea de director al unei institutii de stat, respectiv al Teatrului Nottara din Bucuresti.

Diaconu: Nu m-am trimis in judecata

"Nu, nu e adevarat ca m-au trimis in judecata. M-a trimis sotia sa schimb cauciururile la masina", a comentat Mircea Diaconu, vineri, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

"Chiar ma impresioneaza (ce face justitia - n.red.), au muncit un an de zile, au chemat mai mult de jumatate din Teatrul Nottara sa dea declaratii, ca sa investigheze cum i-am scazut salariul sotiei mele si am facut niste economii la buget", a adaugat fostul senator.

Acesta a mentionat ca nu este pentru prima data cand se intampla acest lucru, pentru ca el se prezinta in fata procurorilor din 1968 si este un obisnuit al cauzei.

Actorul a povestit cum s-a enervat o data atat de tare la o sedinta a Senatului, incat i s-a declansat o criza de ulcer.

C.B.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....