Nicolaescu, despre cazul Diaconu: CCR n-avea voie sa decida, sa schimbam Constitutia

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:14
6697 citiri
Nicolaescu, despre cazul Diaconu: CCR n-avea voie sa decida, sa schimbam Constitutia

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a atacat Curtea Constitutionala dupa decizia acesteia ca senatorul PNL Mircea Diaconu nu mai poate ocupa aceasta demnitate, considerand ca nu avea dreptul sa se pronunte in acest caz si ca doar Senatul putea interpreta legea.

"Din punctul meu de vedere, decizia CCR e suspecta, dar nu e noutate. Decizia e susceptibila de multe intrebari. Mircea Diaconu a avut aprobarea Senatului (sa fie si director de teatru, si senator, situatie in care insa ANI l-a gasit incompatibil -n.red), institutie care e singura capabila sa interpreteze legea.

CCR: Mircea Diaconu isi pierde mandatul

Daca a interpretat ca nu e incompatibil, restul procedurii se poate pune sub semnul intrebarii. Curtea Constitutionala n-ar fi trebuit sa se pronunte, a venit pe o interpretare a Senatului, cel mult ar fi trebuit sa constate ca la nivelul Senatului sunt niste interpretari neconcludente. Omul (Mircea Diaconu - n.red), nu are nicio vina", a spus Nicolaescu pentru Ziare.com.

In opinia sa, Curtea Constitutionala e instrumentul presedintelui Traian Basescu, pe care il acuza ca l-a "vanat" pe Mircea Diaconu pentru ca acesta ii e "opozant adevarat".

"Cand am spus ca decizia e surprinzatoare, voiam sa spun ca CCR e un instrument politic pentru Traian Basescu.

Mircea Diaconu a fost un opozant adevarat al lui Traian Basescu, iar Basescu loveste in adversarii sai cand nu te astepti, are rabdare sa distruga orice adversar, nu iarta si nu uita", crede Nicolaescu.

Solutia? Modificarea Constitutiei!

Deputatul liberal crede ca singura solutie e modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie reduse mult atributiile Curtii Constitutionale, iar Parlamentul sa poata trece cu o majoritate de doua treimi peste deciziile acesteia.

"E un caz ciudat si ar trebui sa modificam Constitutia ca astfel de lucruri sa nu se mai intample, ca Senatul sa aiba o interpretare definitiva (...) pana in 2003, CCR nu avea putere legislativa ca azi, pe vremea aceea deciziile sale puteau fi supuse puterii Parlamentului. Acum avem o curte care excede puterile sale. E o curte politica, n-ai ce sa faci.

Ar trebui sa pastram 2 activitati pentru CCR - una strict tehnica, de interpretare, facuta de magistrati de cariera, a doua de recomandare pe marginea unor articole din Constitutie pentru care tot Parlamentul decide", a mai declarat Nicolaescu.

Concepte ciudate, ca "tirania majoritatii"

El a respins acuzatiile ca o asemenea modificare, prin care Parlamentul sa poata bloca, cu doua treimi, deciziile CCR, ar pune in pericol democratia si ar permite Legislativului sa incalce Constitutia.

"Acuzatiile sunt aberante, facute de basisti. A acuza Parlamentul ca isi face treaba e o aberatie logica, majoritatea parlamentara decide directia unei tari.

Unii au introdus 'tirania majoritatii' sau concepte care mai de care mai ciudate. Se joaca intelectual cu nervii nostri - o majoritate care are in spate poporul trebuie sa decida in functie de ce vrea poporul", s-a mai aratat de parere Nicolaescu.

Mircea Diaconu nu mai e senator

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Senatul Romaniei a incalcat Constitutia atunci cand l-a mentinut in functie pe Mircea Diaconu, admitand astfel sesizarea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatorii CCR au dezbatut miercuri sesizarea CSM, depusa la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, in care se reclama un conflict intre doua puteri in stat, cea judecatoreasca si cea legislativa.

Astfel, dupa ce Inalta Curte a decis in luna iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu a fost gasit in stare de incompatibilitate si nu mai poate ocupa functia de senator, senatorii s-au reunit in plen si au dat un aviz negativ revocarii liberalului.

De asemenea, senatorii au respins in aceasta saptamana solicitarea presedintelui Traian Basescu de a reexamina acest caz si de a relua votul, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti sesiunea legislativa inchisa.

Curtea Constitutionala a votat, miercuri, in unanimitate "revocarea de indata" a lui Mircea Diaconu, precizand in minuta data publicitatii la finalul sedintei ca Senatul a incalcat Constitutia mentinandu-l in functie.

Citeste si:
CCR va dezbate, în 29 septembrie, după Congresul PNL, sesizarea Guvernului referitoare la moţiunea de cenzură
CCR va dezbate, în 29 septembrie, după Congresul PNL, sesizarea Guvernului referitoare la moţiunea de cenzură
Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, pentru 28 septembrie, şedinţa de judecată pentru conflictul formulat de prim-ministrul Florin Cîţu. Curtea Constituţională a...
Cătălin Drulă: USR PLUS nu s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR. În parlamentarism , nu poți forma majorități numai cu oameni simpatici
Cătălin Drulă: USR PLUS nu s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR. În parlamentarism , nu poți forma majorități numai cu oameni simpatici
Ministerele nu ar trebui renegociate, în cazul în care USR PLUS s-ar întoarce în coaliția cu PNL și UDMR, a declarat, la RFI, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. El spune,...
Sursa: Ziare.com