Diaconu, despre contestarea candidaturii sale la PE: Foarte bine, asta si vreau, judecata

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 17:42

   

Diaconu, despre contestarea candidaturii sale la PE: Foarte bine, asta si vreau, judecata
Fostul senator liberal Mircea Diaconu, care intentioneaza sa candideze al alegerile europarlamentare ca independent, spune ca a strans deja cele 100.000 de semnaturi necesare si ca e "foarte bine" ca ii este contestata candidatura de ANI.

Intrebat, miercuri dupa-amiaza, in ce stadiu se afla cu strangerea celor 100.000 de semnaturi necesare candidaturii ca independent, Mircea Diaconu a raspuns: "Se strang si acum si vin in continuare si este fabulos ce se intampla pe aici".

"O sa va anuntam la final, ca nu stiu in clipa asta. Inca se masoara, inca se numara, inca se triaza. Ca le luam la mana, ca sunt gresite foarte multe, foarte multe. Nu ca sunt gresite, sunt neconforme. Sunt tipizate si nu au avut toti tipizate, au facut de mana, ce au putut, au trimis", a declarat fostul ministru al Culturii, pentru Ziare.com.

Intrebat daca are numarul de 100.000 de semnaturi stranse, fostul senator a precizat raspuns insa afirmativ.

Diaconu, despre ANI: E treaba lor, nu ma intereseaza nimic. Ma contesta, asta si vreau

Referitor la cererea de miercuri a ANI, catre BEC, de a nu permite inscrierea sa la alegerile europarlamentare, din cauza incompatibilitatii, fostul ministru al Culturii a afirmat: "Nu ma intereseaza, e treaba lor si dreptul lor legal, nu ma intereseaza nimic, nimic. Treaba lor, foarte bine".

"Sigur ca ma contesta, da, sigur, foarte bine. Din clipa asta suntem pe teren normal. Ma contesta, sigur. Exista procedura rapida de justitie, se face, asta si vreau. Contestatie, judecata si dupa-aia vom sti", a spus fostul senator PNL.

ANI cere BEC sa nu permita inscrierea lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare

Acesta a precizat ca e un drept constitutional sa candideze la alegerile europarlamentare, "o optiune pur si simplu".

"Ce sa risc, ce e de riscat? Nu exista nicio decizie de interzicere a drepturilor mele civile, de a alege si de a fi ales. Nu exista asa ceva. E un abuz verbal, fara discutie, sau comunicational.

Nu exista nimic in deciziile pe care le am eu - Curte suprema si Curte de Apel - nicio interdictie de acest fel la drepturile mele civile. Exista o sanctiune virtuala sau automata prin lege, administrativa, prin care mandatul meu acela de senator a fost pierdut. S-a executat acea sanctiune administrativa, gata, subiectul s-a inchis", a afirmat Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu a demisionat din PNL (Video)

Legat de interdictia de a ocupa o functie timp de trei ani, fostul liberal a subliniat: "Trei ani pentru functii publice numite, pentru Dumnezeu, dar dreptul de a alege si de a fi ales nu mi-a fost interzis de nimeni".

"Hotararile pe care le am constata - vorbesc de justitie, Curtea suprema, Curtea de Apel - ca Diaconu a procedat legal, a fost de buna credinta si sa nu fie sanctionat in niciun fel. Asta scrie acolo", a mentionat fostul ministru al Culturii.

Nu in ultimul rand, fostul senator a spus ca va depune candidatura miercuri seara, la ora 22:00: "Limita e la 12, dar depun mai devreme ca sa nu inchida ghiseul, sa nu ma prinda inauntru".

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista PNL pentru europarlamentare

Agentia Nationala de Integritate cere Biroului Electoral Central sa nu permita inscrierea fostului senator liberal Mircea Diaconu in cursa pentru alegerile europarlamentare, motivand ca acesta a fost declarat incompatibil si nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani.

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista pentru alegerile europarlamentare, de catre PNL, marti, el dandu-si demisia din partid, a doua zi. Fostul ministru al Culturii a fost declarat incompatibi dupa ce a ocupat, in acelasi timp, functiile de director de teatru si de senator.

ONG-urile trag un semnal de alarma

Mai multe organizatii non-guvernamentale critica public faptul ca politicieni fata de care instantele de judecata au pronuntat hotarari penale de condamnare definitive refuza sa tina cont de ele.

"Este inadmisibil intr-un stat de drept ca legile sa fie facute de astfel de oameni si ca ei sa ne reprezinte in Parlamentul European. Constatam cu ingrijorare ca fostul senator Mircea Diaconu strange semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European, desi printr-o hotarare judecatoreasca definitiva s-a constatat ca Mircea Diaconu a fost intr-o stare de incompatibilitate cand a exercitat simultan demnitatea publica de Senator si functia de Director al Teatrului 'C.I. Nottara' (...)

Continuarea activitatii in Parlamentul Romaniei ori stragerea de semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European a unor alesi declarati incompatibili reprezinta o incalcare a angajamentelor luate de Romania privind promovarea principiului integritatii. Totodata, astfel sunt anulate eforturile depuse de Agentia Nationala de Integritate si de instantele de judecata in limitarea situatiilor de incompatibilitate, conflict de interese si de dobandire in mod nejustificat a averilor", considera reprezentanti ai Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman pentru Politici Europene si Institutului pentru Politici Publice.

In plus, se reaminteste ca inca din noiembrie 2013 Curtea Constitutionala a constatat cu unanimitate de voturi existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Justitie si Parlament in cazul senatorului Akos Mora, dar Senatul a decis sa ignore deciziile ICCJ si Curtii Constitutionale.

"Lipsa de reactie a Senatului, care a decis sa ignore decizia CCR, perpetueaza practic conflictul juridic de natura constitutionala si reprezinta un precedent extrem de periculos pentru celelalte institutii ale statului. Solicitam in primul rand Parlamentului sa se comporte loial fata de celelalte puteri ale statului si sa respecte deciziile CCR si ale instantelor de judecata.

Solicitam institutiilor cu atributii in materia validarii candidaturilor la diverse alegeri sa aplice in fiecare caz in parte legea in spiritul si litera ei si sa respinga acele candidaturi care nu sunt conforme", mai arata semnatarii acestui comunicat public.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11021 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
pai ,
- ce sa mai judece diacone , daca e decizie definitiva shi irevocabila a iccj ! nu te mai lua dupa antenatrei , ca dupa ce-shi fac treaba , te lasa din bratze ca pe sobaru ! :o(((
bengosul2007
rank 5
Părerea mea!
Toată presa băsistă este cu tunurile pe actor, mai rar am văzut așa ceva! El a făcut următoarele greșeli: nu este băsist, a lucrat in același teatru cu soția și mai ales, este prieten al Antenei 3!
paypal
rank 5
Totul se invarte in jurul lui Basescu:-))))
basisti... presa basista. Ati ramas cu mentalitatea ceausista, partid unic, cine nu e cu noi, e impotriva noastra. A reusit latrina lui felix turnatorul sa imparta romanii in basisti si ceilalti. Daca vreunu dintre cei care striga jos Basescu fura, minte, plagiaza, ajunge la tribunal, e mana lui Basescu.
Vrea Diaconu in PE ca sa ia 7000€ pe luna fara munca. Au trecut cei 25 de ani, sigur mai trebuie inca 25 ca sa invete romanii ce-i democratia si cu ce se mananca.
Comentariu inadecvat
Brobonel
rank 5
Mai mult decât splendid.
BEC : ANI impreună cu Giumbix cu tot nu pot contesta candidatura lui Mircea Diaconu.Punct.

Cum poți să contești ceva inainte de a analiza dosarul? Dar Giumbix=Eba=Igaș=Tălmăcean.

ANI a transmis miercuri o informare către Biroul Electoral Central, in care precizează că Mircea Diaconu "nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European".

Informarea lui Giumbix-ANI nu țin loc de contestație

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhuleț, a declarat că informarea transmisă de Giumbix-ANI "nu tine loc de contestatie. Contestatiile se vor depune la Tribunalul Municipiului Bucuresti, după ce se pronuntă BEC-ul. Dosarul de candidatură va fi analizat in sedintă, de către membrii BEC".

"BEC-ul analizează dosarul de candidatură doar pe aspecte legate de formă si fond".

Acum doar putem să ne radem de Giumbix și de țucălari.
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
bengosul2007
rank 5
E greu tare, nu?
Eduard Hellvig are aceleași probleme ca și Diaconu! De ce nu avem aceeași unitate de măsură pentru toți?
Cat de mare actor a fost Diaconu, nu ești tu in măsură să stabilești, numai publicul decide! Dacă și omul acesta este penal ...!?!
Brobonel
rank 5
Hihihihi!
BEC a zis că candidatura lui Mircea Diaconu e valabilă și elegibilă.Pană la această oră au semnat 117.379 persoane.Și incă mai urmează...și asta doar cu ajutorul unor surse media:fără partide,fără logistică,fără primari...etc...
niculaeda
rank 5
@Panacea 19.32
- pai orice expresie inventeaza badea shpagat , intra automat in lexicu' privitorilor anteneitrei ! daca nu se publica un dictzionar , muritorii de rand n-au acces la aceste adevarate comori lingvistice . cu stima.
cleo patru
rank 1
marele actor ?!
...poate marele cersetor !
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
silvian
rank 4
Cum sa nu aiba o suta de mii de semnaturi? Antena3
il ajuta pentru ca este un mare actor, un mare caracter, un om onest, nu un plagiator al poeziilor unor copii nevinovati, nu un sustinator al unor criminali care au omorat femei si au lasat copii orfani, nu un dezaxat care pretinde ca a anticipat atentate mondiale, nu un decrepit care isi pune anunturi pe saituri matrimoniale la decenii dupa menopauza etc.
silvia_h
rank 5
Cum sa nu aiba o suta de mii de semnaturi? Antena 3 ce face, nu-l
... ajuta? Ei au semnaturi si le ofera cu darnicie, mai ales ca Mircea Diaconu este clientul lor permanent...
niculaeda
rank 5
@bengosul2007 19.08
- Eduard Hellvig a pierdut f'un proces ?
DUTTY
rank 5
Da ce spiritual esti batrine comunist Nicu
Cred ca astazi ti-a intrat pensia pe card!!!!
Comentariu inadecvat
Nastratin
rank 1
sobolanu Diaconu a mirosit cascaval europarlamenta
..r...ca si alti sobolani (Eba, Fecali, Severin), Diaconu vrea o pensie buna de europarlamentar bun de stat in Bruxelles si facut nimic....doar mincat banul public!...multi-multi euroi!
Brobonel
rank 5
Mircea Diaconu
Giumbix și contestarea candidaturii.

Giumbix,tu ești depășit total,tovorășelule.Ai auzit de Constituția Romaniei?Ăh?Ciulește obloanele:

Articolul 38 din Constituție:

"Dreptul de a fi ales in Parlamentul European.

In conditiile aderării Romaniei la Uniunea Europeană, cetătenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European."Punct.

Punct. Tovarășele Giumbix,asta-i tot,fără interpretări,mișmașul și etc...asta inseamnă oftică supremă...azi ai mai luat ceva din multele ofticății pe care le-ai indopat : Andronescu a caștigat porocesul cu tine,Giumbix,și cu gașca ta.Decizie irevocabilă,adică Andronescu va candida foarte liniștită.
Comentariu inadecvat
DR.STRANGELOVE
rank 5
Functia de europarlamentar
este o functie publica de autoritate. Deci tot o functie publica.
niculaeda
rank 5
@Brobonel 19,22
- doar cu antenatrei ! :o(((
DUTTY
rank 5
Nu lua in considerare doar parerile celor de la B1
Caci astia te dezinformeaza tovarase Niciolae!!!!
Stan
rank 5
Brobonel e de fapt vechiul clown al forumului...
...Ambideshtu, fpat pentru care i se zice Brobodeshtu!
Mai Duttie, tu mai alt scop pe acest forum in afara de bazait ca un taun pe la coada calului?
Rambo
rank 5
Fiind ales,
exercita o functie de reprezentare.
Strict juridic, problema e daca i s-au interzis sau nu depturile civice (asa cum prin sentinta judecatoreasca unora li se interzice explicit sa alega sau sa fie alesi).
minel
rank 4
In Rommania nu conduce dreptatea
Ci cine vrea basescu, cel care a interpretat Constitutia numai in folos propriu. Nimic de greu inteles.Tipic dictatorial.
Stan
rank 5
Minele, evident Diaconu este un fripturist, dar nu aceste este
...defectul lui principal, ci lipsa totala a oricarei urme de inteligenta!
Este si caracteristica principala a suporterilor USD-USL, in fara de reaua credinta!
minel
rank 4
@stan il urmati pe basescu
ca nemtii pe Hitler.Fara sa judecati.Daca asa a ordonat basescu, cu placere.
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
ioanaiiiiii
rank 5
domnu, am citit eu hotararea!
de fapt pe ambele. In niciuna dintre ele, nu zice nici un cuvintel de interzicerea dreptului de a mai candida. CAB, in dispozitivul sentintei zice asa : Respinge contestatia lui Mircea Diaconu in contradictoriu cu ANI. ICCJ zice asa: Respinge recursul lui Mircea Diaconu! Si atat! Ambele retin ca Mircea Diaconu este nevinovat si ca nu trebuie sanctionat! Consecinta interzicerii dreptului de a candida, rezulta din lege, care spune ca o perosana declarata incompatibila, care a ocupat o functie eligibila- cazul lui, nu mai poate ocupa aceasi functie. Acum, problema e ce inseamna aceeasi, acolo are ANI interpretari.
Brobonel
rank 5
Nu.
Nu din lege ci din Constituție : articolul 38 - Dreptul de a alege și de a fi ales.
Ghilotina
rank 5
Ioana , si eu am aflat ca in dispozitiv
nu scrie nimic .
Mai mult , cica ICCJ a trimis spre ... solutionare Senatului .... ceea ce eu nu inteleg : adica o instanta a refuzat sa se pronunte pe motiv ca legea nu e precisa ... si transforma legislativul (adica Senatul ...) in instanta ....

Pe de o parte Diaconu are dreptate , circul ajuta la definitivarea legii - altminteri cica incompleta .
Comentariu inadecvat
Panacea
rank 5
Corectie, cu scuze!
Nu A treia teapa, ci Raceala! Pardon! Acelasi teatru, acelasi autor de piesa de teatru
Rambo
rank 5
panacea@19:32
Giumbix - caracter fictional, poate fi personaj de desen animat din familia Asterix si Obelix dar chel si fara umor sau umori.
crisstiana
rank 1
Diaconu,stie,ca pierde,se crede,
Cezar,seful haitei,de o suta de mii de...
Te-o
rank 5
Diaconu s-a degradat grotesc sub impulsul dorintei de a castiga bani
Din aviditate si-a pus sotia pe post nemeritat,controlat de el,din acelasi motiv s-a bagat in Parlament in loc sa se dedice meseriei de actor,din acelasi motiv se agata ,ca Severin, de postul de europarlamentar,aducator de bani cu mult peste ce-i ofera propria meserie!!!
Penibil cum se poate degrada un artist,cand este descompus de obsesia banilor!!Teo
Bursucul
rank 1
Indiferent ca se numeste Diaconu,
antenele securistului sau alte fabulatii de acest gen,este pentru marinel inceputul sfarsitului.Doar intr-o saptamana,poate mai putin,o multime de nemultumiti de regimul securist baselu marinelu s-au mobilizat sa dea cu subsemnatul pentru actor,creand o atmosfera pe care nici SRI-ul basecului nu o mai poate contracara.Ganditi-va bine ca totul s-a petrecut fara SRI-iul lui taticu sau STS -ul corespunzator.Indiferent ce spun slujbasii lui Voiculescu securistul nu poti sa pui prin tv 1oo.ooo de oameni sa cumpere bilet la un teatru care poate nu are loc.Au vrut ei semnatarii sa-i dea un sut baselului si lui Nutzy.Baselu a retras-o pe fica-sa cand sriul l-a informat ca actorul e pe cale sa adune adeziunile pe bune.Ca daca nu o retragea ajungea la puscarie ca semnaturile pentru ea erau ilegale.E bine ca s-a creat un precedent.Jocurile PMP-ului marinaresc sunt complet date peste cap.Daca nu ne ataca rusii marinalul a incurcat-o.Nu-l vad pe Boc tinand piept la prezidentiale pentru Nutzy contra Piersic,cum nu-l vad pe Pinalty contra Draga Olteanu Matei la Piatra Neamt.Sa nu uitati ,poate sunteti prea tineri,ca daramarea li Ceausescu au facut-o actorii care erau cei mai cunoscuti.Omorarea au facut-o profesionistii,gen Coldea.
O sa avem parte de multe evenimente placute cand in sfarsit poporul incepe sa maraie.Deocamdata e doar un aratat de colti.Pana la prezidentiale s-ar putea ca UE sa se trezeasca cu o mare problema in Romania si sa-l dea ei afara pe marinal.
ioanaiiiiii
rank 5
@ ghilo, acum se pune problema interpretarii!
Nu e ceva nou, la noi instantele interpreteaza de foarte multe ori in mod diferit aceeasi norma juridica! daca se va admite candidatura lui Diaconu si va rezulta ca de fapt legea se refera numai la functia pe care o ocupase incompatibilul, opinie pe care eu o sustin, prin interpretarea gramaticala a textului, se va cutremura din temelii puterea ANI! Din acest motiv, eu cred ca BEC va respinge candidatura, pe motiv de semnaturi, nu de incompatibilitate!O sa vedem. oricum, in asemenea situatii, numai instanta decide. Nu ca ea ar avea neaparat dreptate, dar deasupra ei numai exista nimic.
Bursucul
rank 1
A verifica veridicitatea semnaturilor,
dureaza la mersul procuraturii romanesti minimum 30 de ani.Daca se incepe aceasta actiune Diaconu ajunge presedinte di primul tur ca independent.Absolut nimeni cu IQ-ul mai mare ca musca nu da doi bani pe justitia din Romania.Justitiarul cu ANI e acuzat de frate-su ca i-a imprumutat bani sa-si cumpere postul.Culmea cu actiune si plangere penala la.....DNA-ul marinaresc.Ca sa iti explic o chestie pot sa iti spun ca am semnat pentru Eba desi nu am calcat in Romania de 5 ani.Am vrut sa fac asa un exercitiu si deci se poate.
minel
rank 4
ioaniii Dosarul va merge unde trebuie respinsa
candidatura lui Diaconu.Sa nu uitam ca justitia e dirijata de basescu.Clar ca o zi insorita.
Se sie ca doi judecatori, in aceeasi cauza, dau doua sentinte diferita.Depinde care dintrea ei au baut cu basescu
Stan
rank 5
Bursuceoooo ce-are sula cu subprefectura? ce-l bagi pe Basescu
...in problema lui Deaconu cu propriul lui partid care el insusi (PNL)a dat curs hotararii instntei si l-a exclud pe Diaconu de pe lista de eligibili?Bursuceooo, revino-ti (daca nu e prea tarziu)!
becher
rank 5
nu mai pot scrie u privire la...
pentru ca este un -rostvan care ma tot semnaleaza ca, nu i-o potrivesc bine.Asa ca, urez politicianului,sa cante si la alta masa, unde nu este BEC.
Talleyrand53
rank 3
Sarmana Romanie...
Omul asta este pur si simplu PE-NI-BIL !!!

Personal, nu-mi amintesc PRIN CE S-A REMARCAT in mandatul de senator ?!? CE a facut pentru Romania ?!
Ca el si ceilalti asa-zisi "parlamentari" ! CIOLANIADA este un sport national, se pare : bani multi, raspundere...IOC !
A strans 100000 de semnaturi ?! Si Becali-ciobanul le- a strans. Urmarea? ne-am facut de bacanie in toata lumea.
Sarmana Romanie, pe mana CUI ai incaput !....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor