Diaconu, despre contestarea candidaturii sale la PE: Foarte bine, asta si vreau, judecata

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 17:42
11239 citiri
Diaconu, despre contestarea candidaturii sale la PE: Foarte bine, asta si vreau, judecata

Fostul senator liberal Mircea Diaconu, care intentioneaza sa candideze al alegerile europarlamentare ca independent, spune ca a strans deja cele 100.000 de semnaturi necesare si ca e "foarte bine" ca ii este contestata candidatura de ANI.

Intrebat, miercuri dupa-amiaza, in ce stadiu se afla cu strangerea celor 100.000 de semnaturi necesare candidaturii ca independent, Mircea Diaconu a raspuns: "Se strang si acum si vin in continuare si este fabulos ce se intampla pe aici".

"O sa va anuntam la final, ca nu stiu in clipa asta. Inca se masoara, inca se numara, inca se triaza. Ca le luam la mana, ca sunt gresite foarte multe, foarte multe. Nu ca sunt gresite, sunt neconforme. Sunt tipizate si nu au avut toti tipizate, au facut de mana, ce au putut, au trimis", a declarat fostul ministru al Culturii, pentru Ziare.com.

Intrebat daca are numarul de 100.000 de semnaturi stranse, fostul senator a precizat raspuns insa afirmativ.

Diaconu, despre ANI: E treaba lor, nu ma intereseaza nimic. Ma contesta, asta si vreau

Referitor la cererea de miercuri a ANI, catre BEC, de a nu permite inscrierea sa la alegerile europarlamentare, din cauza incompatibilitatii, fostul ministru al Culturii a afirmat: "Nu ma intereseaza, e treaba lor si dreptul lor legal, nu ma intereseaza nimic, nimic. Treaba lor, foarte bine".

"Sigur ca ma contesta, da, sigur, foarte bine. Din clipa asta suntem pe teren normal. Ma contesta, sigur. Exista procedura rapida de justitie, se face, asta si vreau. Contestatie, judecata si dupa-aia vom sti", a spus fostul senator PNL.

ANI cere BEC sa nu permita inscrierea lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare

Acesta a precizat ca e un drept constitutional sa candideze la alegerile europarlamentare, "o optiune pur si simplu".

"Ce sa risc, ce e de riscat? Nu exista nicio decizie de interzicere a drepturilor mele civile, de a alege si de a fi ales. Nu exista asa ceva. E un abuz verbal, fara discutie, sau comunicational.

Nu exista nimic in deciziile pe care le am eu - Curte suprema si Curte de Apel - nicio interdictie de acest fel la drepturile mele civile. Exista o sanctiune virtuala sau automata prin lege, administrativa, prin care mandatul meu acela de senator a fost pierdut. S-a executat acea sanctiune administrativa, gata, subiectul s-a inchis", a afirmat Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu a demisionat din PNL (Video)

Legat de interdictia de a ocupa o functie timp de trei ani, fostul liberal a subliniat: "Trei ani pentru functii publice numite, pentru Dumnezeu, dar dreptul de a alege si de a fi ales nu mi-a fost interzis de nimeni".

"Hotararile pe care le am constata - vorbesc de justitie, Curtea suprema, Curtea de Apel - ca Diaconu a procedat legal, a fost de buna credinta si sa nu fie sanctionat in niciun fel. Asta scrie acolo", a mentionat fostul ministru al Culturii.

Nu in ultimul rand, fostul senator a spus ca va depune candidatura miercuri seara, la ora 22:00: "Limita e la 12, dar depun mai devreme ca sa nu inchida ghiseul, sa nu ma prinda inauntru".

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista PNL pentru europarlamentare

Agentia Nationala de Integritate cere Biroului Electoral Central sa nu permita inscrierea fostului senator liberal Mircea Diaconu in cursa pentru alegerile europarlamentare, motivand ca acesta a fost declarat incompatibil si nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani.

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista pentru alegerile europarlamentare, de catre PNL, marti, el dandu-si demisia din partid, a doua zi. Fostul ministru al Culturii a fost declarat incompatibi dupa ce a ocupat, in acelasi timp, functiile de director de teatru si de senator.

ONG-urile trag un semnal de alarma

Mai multe organizatii non-guvernamentale critica public faptul ca politicieni fata de care instantele de judecata au pronuntat hotarari penale de condamnare definitive refuza sa tina cont de ele.

"Este inadmisibil intr-un stat de drept ca legile sa fie facute de astfel de oameni si ca ei sa ne reprezinte in Parlamentul European. Constatam cu ingrijorare ca fostul senator Mircea Diaconu strange semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European, desi printr-o hotarare judecatoreasca definitiva s-a constatat ca Mircea Diaconu a fost intr-o stare de incompatibilitate cand a exercitat simultan demnitatea publica de Senator si functia de Director al Teatrului 'C.I. Nottara' (...)

Continuarea activitatii in Parlamentul Romaniei ori stragerea de semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European a unor alesi declarati incompatibili reprezinta o incalcare a angajamentelor luate de Romania privind promovarea principiului integritatii. Totodata, astfel sunt anulate eforturile depuse de Agentia Nationala de Integritate si de instantele de judecata in limitarea situatiilor de incompatibilitate, conflict de interese si de dobandire in mod nejustificat a averilor", considera reprezentanti ai Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman pentru Politici Europene si Institutului pentru Politici Publice.

In plus, se reaminteste ca inca din noiembrie 2013 Curtea Constitutionala a constatat cu unanimitate de voturi existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Justitie si Parlament in cazul senatorului Akos Mora, dar Senatul a decis sa ignore deciziile ICCJ si Curtii Constitutionale.

"Lipsa de reactie a Senatului, care a decis sa ignore decizia CCR, perpetueaza practic conflictul juridic de natura constitutionala si reprezinta un precedent extrem de periculos pentru celelalte institutii ale statului. Solicitam in primul rand Parlamentului sa se comporte loial fata de celelalte puteri ale statului si sa respecte deciziile CCR si ale instantelor de judecata.

Solicitam institutiilor cu atributii in materia validarii candidaturilor la diverse alegeri sa aplice in fiecare caz in parte legea in spiritul si litera ei si sa respinga acele candidaturi care nu sunt conforme", mai arata semnatarii acestui comunicat public.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...