EUobserver, despre Mircea Diaconu: Un renegat politic candideaza in PE, sprijinit de un imperiu media

Luni, 19 Mai 2014, ora 19:27
7316 citiri
EUobserver, despre Mircea Diaconu: Un renegat politic candideaza in PE, sprijinit de un imperiu media
Foto: wikimedia.commons.org

Un politician roman care candideaza ca independent in alegerile pentru Parlamentul European ar putea obtine un scaun de europarlamentar, ajutat de un puternic grup media acuzat de santaj, scrie EUobserver, intr-un portret pe care i-l face fostului liberal.

Actor remarcat din perioada comunista si director de teatru, Mircea Diaconu a fost politician al Partidului National Liberal, ajungand chiar sa fie numit ministru al Culturii pentru cateva luni, in 2012, noteaza EUobserver.

Cu toate acestea, agentia romana care supravegheaza declaratiile de avere, ANI, a declarat ca Diaconu a fost incompatibil in perioada in care a detinut simultan cele doua functii.

Mircea Diaconu, in campanie electorala: Acum nu muncesc, ci ma plimb

El a pierdut un proces in 2012, un tribunal interzicandu-i sa mai candideze timp de trei ani pentru functii publice. Diaconu a fost anchetat si pentru conflict de interese, pentru ca si-a ajutat sotia sa obtina un post in teatrul condus de el.

Desi initial avea de gand sa candideze la Parlamentul European din partea PNL, partidul l-a indepartat de pe lista sa si Diaconu a decis sa candideze ca independent.

El a avut la dispozitie doar 5 zile sa adune 100.000 de semnaturi pentru a-si asigura candidatura. La momentul in care a inceput sa adune semnaturile, actorul s-a infatisat in fata electoratului drept un razboinic singuratic impotriva raului. "E ca intr-un film american, un singur om luptand cu un enorm, puternic, cinic si nedrept sistem", a spus Diaconu.

In cele din urma, Diaconu si-a adunat semnaturile necesare si va candida ca independent, fiind creditat cu 1-5% din voturi. Pentru a-si obtine mandatul, are nevoie de un procent de 5%. Insa, pentru a ajunge aici, cineva l-a ajutat, adauga publicatia citata.

Diaconu a fost promovat mediatic de Intact Media Group, unul dintre cele mai mari imperii media din Romania, finantat si controlat de Dan Voiculescu, "un politician si un patron media care duce un razboi personal impotriva procurorilor anticoruptie si a ANI".

Potrivit lui Ionut Codreanu, seful agentiei de monitorizare a presei, Active Watch, Diaconu a fost singurul candidat independent care s-a bucurat de sustinerea mediatica a postului Antena 3, apartinand grupului Intact, pentru a aduna semnaturi.

Codreanu a adaugat ca, doar cu o saptamana inainte de sfarsitul campaniei pentru colectarea semnaturilor, Antena 3 a avut o campanie media intensa in care toti prezentatorii si realizatorii sai TV au facut tot ce au putut in fiecare seara pentru a-i determina pe oameni sa il sprijine pe Diaconu.

Ei au explicat publicului ca era o campanie impotriva abuzurilor regimului presedintelui Traian Basescu, un inamic de multa vreme al finantatorului grupului.

Trustul Intact este suspectat si de o operatiune de santajare asupra celei mai mari firme de cablu din Romania.

"Dan Voiculescu este eminenta cenusie a unui partid minuscul, Partidul Conservator, care se strecoara in toate coalitiile de guvernare din Romania, datorita influentei si puterii imperiului sau mediatic", continua EUobserver.

Alegeri europarlamentare 2014: Mircea Diaconu, de la senator si ministru PNL, la independent pentru PE

Voiculescu a fost acuzat de jurnalisti, anchetatori straini si cercetatori de faptul ca s-ar fi ocupat de fondurile fostei politii secrete a regimului comunist, Securitatea, si a fost deja declarat informator al Securitatii de Curtea Suprema a Romaniei pentru ca a facut politie politica, sub numele de cod "Felix".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#EUobserver Mircea Diaconu Dan Voiculescu, #Diaconu Voiculescu Intact Securitate, #Diaconu conflict interese Parlament European , #stiri Mircea Diaconu