
Un magistrat din cadrul Curtii Constitutionale (CCR) a declarat vineri, ca interpretarea data sintagmei "aceeasi functie", care apare in articolul 25 alineatul (2) din Legea ANI, nu se aplica retroactiv, ea producand efecte abia dupa publicarea in Monitorul Oficial.
"Articolul 25 alineatul (2) ramane in vigoare asa cum este. Interpretarea data de Curtea Constitutionala produce efecte abia dupa publicarea in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna cel tarziu 20-21 iulie", a precizat unul dintre judecatorii Curtii pentru Mediafax.
Sursa citata a adaugat ca aceasta interpretare a legii vizeaza dosarele aflate in curs de judecare, nu si cele in care s-a dat deja o sentinta definitiva.
Astfel, mentioneaza judecatorii Curtii Consitutionale, o persoana care a fost declarata incompatibila de instanta, dar a candidat si a obtinut o functie eligibila, va ramane in acea pozitie.
Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a mentionat ca interpretarea data de CCR statueaza clar faptul ca un ales local sau un parlamentar, aflat in incompatibilitate sau in conflict de interese, nu are voie sa candideze la o alta functie aleasa din cele prevazute de lege, pentru o perioada de trei ani.
Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR
Curtea Constitutionala a adoptat, joi, o decizie cu privire la interpretarea legii ANI conform careia alesii declarati definitiv incompatibili de justitie nu mai pot ocupa timp de trei ani nici o functie publica, indiferent daca este vorba despre una aleasa sau numita.
Decizia CCR vine ca urmare a unei exceptii ridicate intr-un proces de catre deputata PNL Steluta Cataniciu, declarata incompatibila de instanta in timp ce era consilier local si care risca acum sa isi piarda mandatul de parlamentar.
Dupa ce CCR isi va motiva decizia, este de asteptat ca ANI sa notifice din nou Parlamentul European si sa ceara invalidarea mandatului lui Mircea Diaconu.
Valorile in tara asta le... Vezi tot