Mandatul lui Diaconu in PE, in pericol? Judecator CCR: Interpretarea nu se aplica retroactiv

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 22:56
3733 citiri
Mandatul lui Diaconu in PE, in pericol? Judecator CCR: Interpretarea nu se aplica retroactiv
Foto: Arhiva

Un magistrat din cadrul Curtii Constitutionale (CCR) a declarat vineri, ca interpretarea data sintagmei "aceeasi functie", care apare in articolul 25 alineatul (2) din Legea ANI, nu se aplica retroactiv, ea producand efecte abia dupa publicarea in Monitorul Oficial.

"Articolul 25 alineatul (2) ramane in vigoare asa cum este. Interpretarea data de Curtea Constitutionala produce efecte abia dupa publicarea in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna cel tarziu 20-21 iulie", a precizat unul dintre judecatorii Curtii pentru Mediafax.

Sursa citata a adaugat ca aceasta interpretare a legii vizeaza dosarele aflate in curs de judecare, nu si cele in care s-a dat deja o sentinta definitiva.

Astfel, mentioneaza judecatorii Curtii Consitutionale, o persoana care a fost declarata incompatibila de instanta, dar a candidat si a obtinut o functie eligibila, va ramane in acea pozitie.

Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a mentionat ca interpretarea data de CCR statueaza clar faptul ca un ales local sau un parlamentar, aflat in incompatibilitate sau in conflict de interese, nu are voie sa candideze la o alta functie aleasa din cele prevazute de lege, pentru o perioada de trei ani.

Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

Curtea Constitutionala a adoptat, joi, o decizie cu privire la interpretarea legii ANI conform careia alesii declarati definitiv incompatibili de justitie nu mai pot ocupa timp de trei ani nici o functie publica, indiferent daca este vorba despre una aleasa sau numita.

Decizia CCR vine ca urmare a unei exceptii ridicate intr-un proces de catre deputata PNL Steluta Cataniciu, declarata incompatibila de instanta in timp ce era consilier local si care risca acum sa isi piarda mandatul de parlamentar.

Dupa ce CCR isi va motiva decizia, este de asteptat ca ANI sa notifice din nou Parlamentul European si sa ceara invalidarea mandatului lui Mircea Diaconu.

Citește și:
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
Șoșoacă folosește retorica Rusiei după ce Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva sa: „Mă amenință cu moartea. Stat abuziv și fascist”
Șoșoacă folosește retorica Rusiei după ce Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva sa: „Mă amenință cu moartea. Stat abuziv și fascist”
Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a reacționat aberant după ce Ucraina a anunțat sancțiuni la adresa sa ca urmare a proiectelui de lege depuse de senatoare pentru anexarea unor...
#sintagma aceeasi functie decizie CC, #incompatibilitate decizie CC, #conflict interese legislatie , #stiri Mircea Diaconu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ba interpretările retroactivează, numai că aci e vorba de asanarea