Mircea Diaconu, urmarit penal - nu poate fi ministru

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 09:26
6443 citiri
Mircea Diaconu, urmarit penal - nu poate fi ministru
Foto: Arhiva

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul ICCJ au declansat, in ianuarie, urmarirea penala fata de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind in faza de finalizare.

Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, in urma unei sesizari inaintate Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de catre Agentia Nationala de Integritate.

Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta.

Senatorul liberal Mircea Diaconu a fost, in 10 ianuarie, la Parchetul instantei supreme, insa a evitat sa dezvaluie motivul prezentei sale acolo.

Diaconu spunea atunci ca in cazul sesizarii Agentiei Nationale Anticoruptie privind cercetarea lui pentru abuz in serviciu si conflict de interese, in opinia sa chiar ar exista o problema, aratand ca a micsorat veniturile sotiei sale "destul de mult".

In octombrie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instantei supreme sa-l cerceteze pentru abuz in serviciu si conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator si director la Teatrul "C.I.Nottara", pentru ca ar fi favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor la teatru.

Potrivit ANI, in 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, sotia lui Mircea Diaconu, in calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, in data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, in perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august2007, actor in cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Cererea sa a fost aprobata de catre directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, desi nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic, de minim un an experienta in domeniul regiei, Diana Diaconu avand la acea data numai doua luni de la absolvirea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, Sectia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".

In cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim. In 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovata in functia de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constand in veniturile salariale obtinut in perioada 2007 - 2010 de catre Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de alta parte, Mircea Diaconu se afla intr-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea intre calitatea sa de senator si cea de director al Teatrului Nottara din Bucuresti, functie la care a reununtat.

Litigiul cu ANI a pornit dupa ce, in 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat ca senatorul PNL Mircea Diaconu este in incompatibilitate din 2008, el fiind atat parlamentar, cat si director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat in instanta actul de constatare al ANI, insa a pierdut faza de fond a procesului. In 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestatia actorului.

Cateva luni mai tarziu, Diaconu a anuntat ca-si da demisia din functia de la Nottara.

"(Demisia mea, n.r.) Are intr-un fel legatura cu decizia ANI, pentru ca exista deja si o hotarare judecatoreasca, de Curte de Apel, deci intermediara, prima care a aparut, care constata incompatibilitatea celor doua functii, dar ma considera de buna credinta si nu poate nimeni sa se indrepte spre mine cu nicio sanctiune de niciun fel. Daca e vreo eroare, aceea e la Senat, si nu la mine", a declarat Mircea Diaconu in decembrie anul trecut, invocand o adresa prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului sau de parlamentar, ca nu ar fi in incompatibilitate.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marti noapte, agentiei MEDIAFAX ca Diaconu se afla inca in proces cu ANI pe tema incompatibilitatii acestuia, urmatorul termen al procesului urmand sa aiba loc la instanta suprema in aceasta luna.

Reacția lui George Simion după anunțarea unei coaliții pro-europene: ”Mai devreme sau mai târziu, tot ajungem la vot”
Reacția lui George Simion după anunțarea unei coaliții pro-europene: ”Mai devreme sau mai târziu, tot ajungem la vot”
Liderul AUR, George Simion, a reacţionat marţi seară, 10 decembrie, după ce partidele pro-europene au anunţat formarea unei noi coaliţii de guvernare şi a spus că ”ăştia sunt...
Concluziile negocierilor privind viitorul României. Ce au decis PSD, PNL, USR și UDMR în privința guvernării și a candidatului la președinție
Concluziile negocierilor privind viitorul României. Ce au decis PSD, PNL, USR și UDMR în privința guvernării și a candidatului la președinție
Partidele participante la întâlnirea de marți seară, 10 decembrie, de la Palatul Victoria, au transmis un comunicat comun în care anunță că au căzut de acord "pentru formarea unei...
#Mircea Diaconu urmarit penal ministru, #Mircea Diaconu incompatibilitate ministru , #stiri Mircea Diaconu
  1. Cum a păcălit Putin Statele Unite: Metodă simplă, ”ajutor” american pentru armata Rusiei, fără știrea SUA
  2. Luptătorul medaliat care s-a bătut în ring cu Mircea Badea, snopit în bătaie și amenințat de membrii unei grupări periculoase cu înclinații neo-legionare. Cum a tratat poliția cazul
  3. Zelenski vine cu o strategie surpriză: I-ar distruge planul lui Putin
  4. Descoperire, un lucru neștiut până acum: Trei vârste exacte când oamenii sunt loviți de un șoc
  5. Un profesor de la Harvard dezvăluie: Unde ar putea fugi Putin dacă pierde războiul
  6. Fostul președinte sirian Bashar al-Assad "este în siguranță" în Rusia. Ce spune Moscova despre o eventuală predare către CPI
  7. Edilul din Târgu Mureș rămâne în funcție, deși DNA îl acuză de luare de mită. "Au interesul de a discredita primarul de succes de naţionalitate maghiară"
  8. Anunțul care a înfuriat Kremlinul. SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina
  9. UE oferă Republicii Moldova 60 de milioane de euro. La ce trebuie să fie folosiți banii
  10. „Mama tuturor bulelor” financiare: SUA absorb capital din întreaga lume. Fenomenul poate avea un impact negativ asupra economiilor mai mici