CNSAS va verifica daca Principele Radu a colaborat cu Securitatea

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 19:10
1261 citiri
CNSAS va verifica daca Principele Radu a colaborat cu Securitatea
Foto: Gandul

Mircea Dinescu, membru in conducerea CNSAS, a declarat, joi, ca Principele Radu va fi verificat in privinta posibilei sale colaborari cu fosta Securitate, in contextul participarii la alegerile prezidentiale din acest an.

"Pana acum, domnul Duda nu a avut o functie politica care sa necesite o verificare la CNSAS. Ce stiu eu este ceea ce stie multa lume din presa romana, ca dupa 22 decembrie (198 9, n.r.) s-a gasit, la sediul Comitetului Judetean de Partid, o lista cu persoane de sprijin ale Securitatii, in biroul primului secretar, pe care figura si domnul Duda", a spus Dinescu.

Principele Radu a primit ultima oara certificat de necolaborare cu fosta Securitate in septembrie 2007, cand activa ca reprezentant special al Guvernului, cu rang de secretar de stat, potrivit reprezentantilor CNSAS.

De-a lungul timpului, asupra lui Radu Duda a planat suspiciunea ca, pe cand era tanar actor la Iasi, ar fi dat note informative Securitatii despre colegii sai. Subiectul unei posibile colaborari a reizbucnit in presa in timpul "Dosariadei", dupa aparitia unor documente despre politicieni care au avut legaturi cu fosta politie politica.

Astfel, in august 2006, presa locala din Iasi scria ca numele Altetei Sale era inclus pe o lista a "persoanelor de sprijin" ale Securitatii si PCR. Lista ar fi fost descoperita in decembrie 1989, la sediul Comitetului Judetean PCR Iasi.

"Eu nu am colaborat cu Securitatea. Aparitia numelui meu in acel caiet ar putea fi legata de un turneu de teatru din Israel, la care am participat in 1986. Chiar cu cateva luni inainte de plecare, s-a incercat racolarea mea. Am refuzat politicos si de atunci nu am mai fost contactat. Nu am scris nicio nota pentru Securitate", a explicat atunci principele.

In plus, dupa aparitia alegatiilor respective, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, in calitate de colonel al Armatei Romane, a trimis o scrisoare ministrului Apararii, prin care ii solicita clarificarea situatiei legate de presupusa lui colaborare cu Securitatea. El a mai amintit ca, in momentul in care a fost activat in armata, a depus o declaratie pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea.

Odata cu inscrierea in cursa electorala pentru Cotroceni, principele Radu va trebui sa depuna o noua declaratie prin care sa afirme pe propria raspundere ca nu a fost agent sau colaborator al fostei Securitati.

Potrivit procedurilor, pentru ca a mai primit certificate de necolaborare, verificarea lui Radu Duda de catre CNSAS nu se va face de la zero, ci se va verifica daca exista documente sau informatii noi referitoare la el.

Principele Radu al Romaniei isi va anunta candidatura la presedintia Romaniei in prezenta Principesei Margareta si "a celor care vor sa sustina candidatura", potrivit unui comunicat de presa. Totodata, Principele Radu va sustine o alocutiune in care va prezenta motivele si contextul angajarii sale in cursa electorala.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...