Dinescu: "Candidati la postul de Patriarh au colaborat cu Securitatea"

Marti, 28 August 2007, ora 12:01
2910 citiri
Dinescu: "Candidati la postul de Patriarh au colaborat cu Securitatea"

Inainte de sedinta CNSAS de marti, Mircea Dinescu a declarat ca exista deja 3-4 nume de inalti prelati despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea, dar si alti 16 suspecti, indicand faptul ca unii dintre ei sunt candidati pentru postul de Patriarh. Sedinta de marti a CNSAS analizeaza care dosarele fetelor bisericesti.

"Acum doua-trei saptamani am stabilit si ordinea de zi, pe care era si problema unor inalti prelati, dosarele lor. Intre timp, am inteles ca s-a incercat deturnarea ordinii de zi, mai nou aflu ca s-ar putea sa nu existe cvorum,ceea ce dovedeste ca Sfanta noastra Biserica are relatii subterane si la CNSAS", a spus Mircea Dinescu inainte de sedinta consiliului.

Mircea Dinescu a mai declarat ca sedinta de marti ar putea fi "blocata" de anumiti membrii ai Consiliului, relateaza Realitatea TV.

Dinescu a precizat ca daca CNSAS ar avea ocazia sa discute si sa clarifice problema dosarelor fetelor bisericesti, Biserica Ortodoxa Romana ar elimina orice suspiciuni legate de colaborarea membrilor sai cu Securitatea, relateaza NewsIn.

"Noi nu putem sa-i schimbam din functii, ca in politica. In zona clericala nu poate sa-i bata decat Dumnezeu sau enoriasii", a declarat Dinescu, adaugand ca CNSAS are deja 3-4 nume de inalti prelati despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea, dar si alti 16 suspecti. Mircea Dinescu a refuzat sa dea nume, dar a spus ca este vorba de persoane cu functii importante in Biserica, iar unii dintre ei ar fi chiar candidatii la functia de Patriarh.

Dinescu a mai spus ca, dosarele celor 16 persoane pe care CNSAS le suspecteaza de colaborare cu fosta Securitate au fost arse pe 23 decembrie 1989 si apoi a mai existat o incecare din partea SRI in 1990 de a distruge urmele dosarelor de coalboratori. Dinescu a spus ca Securitatea s-a folosit de reprezentantii Bisericii in zona Diasporei mai ales si ca prelatii "lucrau in general cu DIE".

Pana acum, au recunoscut public ca au semnat angajamente cu Securitatea, dintre inaltii prelati, episcopul de Tomis, Teodosie, Andrei Andreicut, episcop al Albei, Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, Gherasim, episcop de Ramnic, si Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului si Feleacului.

Intrebat daca in sedinta de marti CNSAS se va pronunta aspura dosarului profesorului Constantin Balaceanu-Stolnici, Dinescu a spus ca acesta a fost invitat la audieri, dar a anuntat ca nu va vni niciodata la discutii. Dinescu a spus ca, in pofida absentei lui Stolnici, Colegiul va ajunge la un verdict.

Mircea Dinescu a raspuns cu un proverb la intrebarea unui jurnalist care vroia sa stie daca verdictul in cazul Stolnici va fi unul de colaborator: "Gura pacatosului...adevar graieste".

Stolnici figureaza ca informator al Securitatii in dosarele CNSAS inca de pe vremea cand facea parte din echipa Anei Aslan, prilej cu care a intalnit oameni politici straini, romani aflati in exil sau ambasadori ai altor tari la Bucuresti.

Toti acestia, potrivit unor surse CNSAS care i-au studiat dosarul lui Stolnici, faceau obiectul informarilor la Securitate. Mai mult, Stolnici a cerut Securitatii, pentru a sluji mai eficient "organele statului", bani mai multi, titlul de doctor docent, precum si pe cel de academician. A devenit academician in 1992.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...