Ziare.com

Dinescu: "Candidati la postul de Patriarh au colaborat cu Securitatea"

de Madalina Mitan
Marti, 28 August 2007, ora 12:01

   

Dinescu: "Candidati la postul de Patriarh au colaborat cu Securitatea"
Inainte de sedinta CNSAS de marti, Mircea Dinescu a declarat ca exista deja 3-4 nume de inalti prelati despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea, dar si alti 16 suspecti, indicand faptul ca unii dintre ei sunt candidati pentru postul de Patriarh. Sedinta de marti a CNSAS analizeaza care dosarele fetelor bisericesti.

"Acum doua-trei saptamani am stabilit si ordinea de zi, pe care era si problema unor inalti prelati, dosarele lor. Intre timp, am inteles ca s-a incercat deturnarea ordinii de zi, mai nou aflu ca s-ar putea sa nu existe cvorum,ceea ce dovedeste ca Sfanta noastra Biserica are relatii subterane si la CNSAS", a spus Mircea Dinescu inainte de sedinta consiliului.

Mircea Dinescu a mai declarat ca sedinta de marti ar putea fi "blocata" de anumiti membrii ai Consiliului, relateaza Realitatea TV.

Dinescu a precizat ca daca CNSAS ar avea ocazia sa discute si sa clarifice problema dosarelor fetelor bisericesti, Biserica Ortodoxa Romana ar elimina orice suspiciuni legate de colaborarea membrilor sai cu Securitatea, relateaza NewsIn.

"Noi nu putem sa-i schimbam din functii, ca in politica. In zona clericala nu poate sa-i bata decat Dumnezeu sau enoriasii", a declarat Dinescu, adaugand ca CNSAS are deja 3-4 nume de inalti prelati despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea, dar si alti 16 suspecti. Mircea Dinescu a refuzat sa dea nume, dar a spus ca este vorba de persoane cu functii importante in Biserica, iar unii dintre ei ar fi chiar candidatii la functia de Patriarh.

Dinescu a mai spus ca, dosarele celor 16 persoane pe care CNSAS le suspecteaza de colaborare cu fosta Securitate au fost arse pe 23 decembrie 1989 si apoi a mai existat o incecare din partea SRI in 1990 de a distruge urmele dosarelor de coalboratori. Dinescu a spus ca Securitatea s-a folosit de reprezentantii Bisericii in zona Diasporei mai ales si ca prelatii "lucrau in general cu DIE".

Pana acum, au recunoscut public ca au semnat angajamente cu Securitatea, dintre inaltii prelati, episcopul de Tomis, Teodosie, Andrei Andreicut, episcop al Albei, Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, Gherasim, episcop de Ramnic, si Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului si Feleacului.

Intrebat daca in sedinta de marti CNSAS se va pronunta aspura dosarului profesorului Constantin Balaceanu-Stolnici, Dinescu a spus ca acesta a fost invitat la audieri, dar a anuntat ca nu va vni niciodata la discutii. Dinescu a spus ca, in pofida absentei lui Stolnici, Colegiul va ajunge la un verdict.

Mircea Dinescu a raspuns cu un proverb la intrebarea unui jurnalist care vroia sa stie daca verdictul in cazul Stolnici va fi unul de colaborator: "Gura pacatosului...adevar graieste".

Stolnici figureaza ca informator al Securitatii in dosarele CNSAS inca de pe vremea cand facea parte din echipa Anei Aslan, prilej cu care a intalnit oameni politici straini, romani aflati in exil sau ambasadori ai altor tari la Bucuresti.

Toti acestia, potrivit unor surse CNSAS care i-au studiat dosarul lui Stolnici, faceau obiectul informarilor la Securitate. Mai mult, Stolnici a cerut Securitatii, pentru a sluji mai eficient "organele statului", bani mai multi, titlul de doctor docent, precum si pe cel de academician. A devenit academician in 1992.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2440 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

TOTI Mebrii PCR, de la mic la mare, sa PLATEASCA Despagubiri DETINUTILOR POLITICI, sa ramana in ISTORIE-MIRSAVIA se PLATESTE

Incepind cu Membrii Mici PCR , 5 lei noi pe luna, pina la CRIMINALI ca Iliescu 1000 lei noi pe luna, toti care au detinut Carnet PCR, sa plateasca pina la sfirsitul zilelor LOR, SI SA NU TREACA O ZI IN CARE SA NU-SI ADUCA AMINTE CA AU COTRIBUIT LA SUFERINTA A MII DE OAMENI NEVINOVATI

 

Doar,,,,,,,,,,,

5 lei ??,,,50 de lei pt membri de partid comunist de cel mai mic rang ,iar bani donati famiiliilor celor care au zacut in inchisorile comuniste,,,,,,,,,cred ca ar fi un lucru bun,,,,lumea chind ar intra intrun partid criminal sar ghindi de doua ori,,,,,,,,,si banditul de Tiriac sa plateasca prin a fi repugnat ,,,,,,,,,,,,iar cu Iliescu si Patru Roman la spinzuratoare,,,,,,,,,,,,

 

Dinescule latrii ca tuta la luna

Ba dinescule, nu vezi ca esti o piele de organ masculin?

Ti-a dat Patriciu vre-o bomboana sa distragi atentia de la furtul natiunii?

Poate faci vre-un film cu Borat! Borat are nevoie de escorta de seara!

 

Dinescu sa nu mai atace BOR ci sa-si faca treaba in liniste

Deconspirarea preotilor tradatori ai credinciosilor se poate face si discret nu numai la televizor si la emisiunea de vinerea cu Tanase, fara a va atinge de Biserica Ortodoxa Romana.
Un sfat -nu mai intra si iesi in/din sediul CNSAS cu sacosa aia bej pe umar deoarece pot crede ca in ea scoti file din dosare sau chiar dosare intregi pentru a proteja exact pe cine nu trebuie.Nu mai face vizite acasa la persoanele suspecte de a fi colaborat cu securitate,persoane care apoi primesc verdict de necolaboratori.La instalarea noului Guvern in 2004 ti-ai cam folosit aceasta sacosa.
Nu distruge credinta ortodoxa a romanilor in biserica prin gura ta mare ci **** -ti treaba corect acolo unde esti fara mult tam-tam la televizor.O sa aflam ulterior,concis si la obiect cand vei reusi sa cureti obiectiv societatea romaneasca de lasi si parveniti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor