Dinescu: Politicienii sa nu-si vare nasucul in treburile CNSAS

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 13:06
1235 citiri
Dinescu: Politicienii sa nu-si vare nasucul in treburile CNSAS

Dupa ca PSD a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede ca CNSAS sa nu mai dea verdicte de colaborare cu fosta securitate, Mircea Dinescu a afirmat in cadrul unei emisiuni pe Realitatea TV ca "politicienii nu au dreptul sa-si vare nasucul in treburile CNSAS, ca noi de politicieni ne ocupam".

Dinescu a denuntat aceasta "cel putin ciudata initiativa", adaugand ca "de anul viitor, dupa alegerea presedintelui, intr-adevar, CNSAS se poate desfiinta, poate deveni o institutie de cercetare a trecutului". Totusi, Mircea Dinescu a anuntat ca in ziua in care acest proiect este aprobat, el va parasi CNSAS.

Colegiul CNSAS poate sa decida, prin vot, doar publicarea unui dosar si nu va mai da verdicte de colaborator cu Securitatea, se stipuleaza intr-o initiativa legislativa depusa joi, 28 decembrie, la Camera Deputatilor, de catre senatorul PSD Serban Nicolae.

"CNSAS nu da verdicte, este vorba despre niste decizii referitoare la o posibila incompatibilitate, atrage atentia ca exista o problema", a explicat Cazimir Ionescu, membru CNSAS, statutul comisiei.

Senatorul social-democrat a initiat o modificare a prezentelor prevederi legislative pentru a limita prerogativele Colegiului doar la a decide prin vot daca un dosar se publica ori nu pe site-ul institutiei si in Monitorul Oficial.

In acest fel, potrivit propunerii lui Nicolae, CNSAS nu va mai emite decizii de colaborare sau necolaborare a Securitatii, iar rolul sau de instanta morala, cum a fost inchipuit initial, va fi inlocuit cu unul de administrare si publicare a documentelor fostei Securitati.

Pe de alta parte, deciziile care in prezent au fost date de catre Colegiu si care se afla in diverse faze de contestare, inclusiv in instanta, vor fi anulate, cu exceptia cazului in care cel direct vizat doreste continuarea procesului, mai propune parlamentarul pesedist. in vigoare raman, inevitabil, doar deciziile irevocabile si obligatorii ale instantelor.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la sediul partidului, unde are loc o şedinţă a conducerii PSD, că măsura propusă de social-democraţi de reducere a TVA de la 19% la 5%...
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Fostul președinte al PMP Eugen Tomac a transmis luni, 17 ianuarie, un mesaj în legătură cu subiectul fuziunii PMP și PNL. Europarlamentarul a dezmințit „câteva minciuni care circulă...