Mircea Dinescu: Biserica ar trebui sa fie blanda si sa ierte

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 23:38
4348 citiri
Mircea Dinescu: Biserica ar trebui sa fie blanda si sa ierte

Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa fie mai blanda si sa ierte, replica Mircea Dinescu acuzatiilor Patriarhiei cum ca membrii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitati ar duce o campanie de denigrare a prelatilor, prin "scurgerea" unor informatii catre presa.

"Chiar ma mira! Eu nu i-am mai atacat in ultimul timp, pentru ca mi s-a facut mila de unii dintre ei", spune Mircea Dinescu, membru in CNSAS. Pe un ton ludic, Mircea Dinescu a apelat la vorbele poetului Zaharia Stancu: "Hai sa ne impacam, ca suntem prea batrani si nu mai avem timp".

Mircea Dinescu contrazice acuzatiile aduse de Patriarhia Romana, argumentand ca informatiile despre colaborarea cu fosta Securitate a unor prelati, care au aparut in presa in ultimul timp, nu au pornit de la CNSAS, ci de la persoane care si-au consultat dosarele din arhiva Consiliului.

Patriarhia Romana a acuzat, luni, scurgeri de informatii la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, care ar duce o campanie de "denigrare a clericilor ortodocsi",reprezentantii Consiliului replicand ca institutia nu duce nicio campanie contra cuiva, cu atat mai mult contra unui intreg cult.

Mercenarii mediatici

Patriarhia Romana si-a manifestat printr-un comunicat indignarea si dezaprobarea fata de implicarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in campania de denigrare a clericilor ortodocsi "prin scurgerea de informatii indoielnice catre unii "mercenari mediatici" si alte persoane interesate sa umileasca si sa lovesca in slujitorii Bisericii inainte de pronuntarea instantei de judecata civila.

Patriarhia Romana aduce in discutie situatia Bisericii ortodoxe in comunism, cand, sustine documentul, "Biserica a fost singura institutie care nu s-a identificat cu ideologia ateista de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea - prin intermediul fostei securitati - a unor mijloace de presiune inimaginabile."

Patriarhia Romana taxeaza presupusele scurgeri de informatii din cadrul CNSAS ca fiind "o campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de cei deranjati de marea credibilitate a acesteia in viata poporului roman profund religios si aparator al valorilor crestine in fata atacurilor curentelor secularizante".

CNSAS si campaniile de denigrare

Acuzele aduse de Patriarhia Romana sunt vehement respinse de reprezentantii CNSAS, care spun ca activitatea Consiliului rezida in altceva, nu in instrumentarea unor campanii publice de denigrare.

"Nu ducem nicio campanie impotriva niciunei institutii in general, cu atat mai putin impotriva unui intreg cult. Daca este vorba despre documentele aparute in presa in ultima saptamana, acestea nu au fost date de CNSAS, ci de persoanele care le-au obtinut de la Consiliu in virtutea dreptului de acces la dosare", a argumentat Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS.

Subiectul legat de Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a revenit in actualitate saptamana trecuta, cand cotidianul "Evenimentul Zilei" a publicat un material cu titlul "Bartolomeu Anania, fata cu reeducarea", in care se afirma ca, potrivit unor fosti detinuti politici de la Aiud, Bartolomeu Anania a pactizat, in detentie, cu regimul comunist.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...