Razboi Dinescu-Patriarhie via CNSAS

Joi, 09 August 2007, ora 15:59
5051 citiri
Razboi Dinescu-Patriarhie via CNSAS

Patriarhia Romana a decis sa sesizeze CNSAS in legatura cu afirmatiile lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului, reproduse in editia de joi a ziarului "Cotidianul". Acesta afirmase ca fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, i-ar fi cerut lui Nicolae Ceausescu sa-l faca general de Securitate.

- Ticu Dumitrescu: Patriarhia a folosit un ton dur si neadecvat

Intr-un comunicat al Patriarhiei institutia apreciaza declaratiile lui Mircea Dinescu acordate ziarului incompatibile cu statutul de membru al CNSAS si, folosind pasaje din legea CNSAS, sugereaza ca gestul acestuia intra sub incidenta legii penale.

Astfel, Patriarhia aminteste ca sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor si a oricaror documente ale Securitatii se pedepsesc potrivit legii penale, maximul pedepsei majorandu-se cu 2 ani si ca eliberarea de informatii din dosare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

De asemenea, mai sustine BOR, reproducand pasaje din legea de functionare a CNSAS, darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, iar prezentarea denaturata a datelor din dosarul de Securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a mai lucra in domeniul arhivelor.

"Cotidianul" scrie in editia de joi, citandu-l pe Mircea Dinescu ca defunctul mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, i-ar fi cerut lui Nicolae Ceausescu sa-l ridice in grad de general (acoperit al Securitatii).

Dinescu: "Informatia despre Plamadeala nu o am din dosarele CNSAS"

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a afirmat, joi, pentru NewsIn, ca informatia ca fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala i-ar fi cerut lui Nicolae Ceausescu sa-l faca general de Securitate, nu o are din dosarele de la Consiliu.

Declaratia lui vine dupa ce Patriarhia a decis sa sesizeze CNSAS, deranjata de afirmatiile lui Dinescu din Cotidianul.

"Informatia despre Plamadeala nu este de la CNSAS, este din alta parte. De unde stiu cei ce de la Patriarhie ce exista in dosare? De unde stiu ei ca eu as fi distorsionat vreun dosar?", a replicat Dinescu.

Patriarhia a apreciat ca declaratiile lui Mircea Dinescu acordate ziarului Cotidianul sunt incompatibile cu statutul de membru al CNSAS si, folosind pasaje din legea CNSAS, sugereaza ca gestul acestuia intra sub incidenta legii penale.

Intrebat daca solicitarea Partriarhiei i se pare o forma de presiune, el a remarcat ca in ultimele zile unele personaje controversate din punctul de vedere al relatiei cu fosta Securitate au devenit foarte active in apararea Bisericii.

"Daca ma uit numai cati informatori ai Securitatii plang pe toate posturile de televiziune de cateva zile de mila Bisericii, trebuie sa spun ca baietii au inceput sa fie foarte activi in aceasta zona", a comentat el.

Intrebat daca sunt sanse ca inalti prelati sa fie dovediti de CNSAS colaboratori ai Securitatii in perioada urmatoare, Dinescu a afirmat ca, "din pacate, multe dintre dosare sunt inca puse la pastrare".

El si-a exprimat dorinta ca Patriarhul sa fie "un ins care a colaborat cu ingerii, nu numai cu Satana".

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...