Ziare.com

Ministerul Turismului desfiinteaza birourile de promovare externa, dupa ce s-ar fi gasit nereguli grave

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 18:08

   

Ministerul Turismului desfiinteaza birourile de promovare externa, dupa ce s-ar fi gasit nereguli grave
Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ care prevede, pe langa modificari de organigrama, desfiintarea reprezentantelor externe ale acestei institutii, adica a organismelor care se ocupa cu promovarea turismului romanesc in strainatate si cu atragerea de turisti straini in Romania.

Actualele birouri de promovare din strainatate vor fi desfiintate, urmand ca in 90 de zile angajatii acestora sa fie rechemati de la post.

Cel mai probabil, birourile de promovare turistica externa vor functiona in viitor la sediile misiunilor diplomatice.

"Necesitatea desfiintarii birourilor externe ale Ministerului Turismului si regandirii modului de reprezentare turistica pe plan international a Romaniei este data atat de analizele interne facute de la preluarea mandatului de catre ministrul Mircea-Titus Dobre, cat si de datele relevate de raportul Curtii de Conturi privind activitatea fostului ANT in 2015", arata un comunicat emis miercuri de minister.

Institutia de control a constatat nereguli grave in privinta modului de functionare a birourilor de promovare externa si a cheltuirii banilor publici.

Ministrul Turismului a decis sa schimbe semnificativ modul de organizare a activitatii de reprezentare a Romaniei in domeniul promovarii turistice a tarii noastre in strainatate.

In cele 90 de zile, Ministerul Turismului, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii, vor elabora un statut al angajatilor din reprezentantele de promovare turistica externe si un regulament de concurs, in baza caruia sa fie ocupate aceste posturi.

"Viitorii angajati externi vor avea un mandat de patru ani, evitandu-se astfel situatia de angajati pe perioada nedeterminata ai acestor birouri (SUA - 23 ani, Austria - 17 ani, Rusia - 16 ani, Germania - 12 ani, Franta si Italia- 10 ani, Polonia - 8 ani, Anglia - 5 ani), fara un control real al activitatii lor si fara o imagine clara a eficientei la post", arata Ministerul Turismului.

Ministerul precizeaza ca se doreste ca promovarea Romaniei pe pietele externe sa fie facuta corect, coerent si eficient.

Pentru optimizarea cheltuielilor, Ministerul Turismului va analiza cu MAE oportunitatea gazduirii unor birouri de promovare turistica externa la sediile misiunilor diplomatice.

Ministerul Turismului acuza ca birourile de promovare externa au functionat pe bugete create artificial, "dupa bunul plac al reprezentantilor din cadrul acestor birouri de promovare", fara a exista un control minimal asupra justetei sumelor avansate drept cheltuieli.

Astfel, nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o conditie referitoare la suprafata admisa, care, conform raportului Curtii de Conturi, nici aceasta nu a fost respectata de unii angajati ai acestor birouri.

Ministerul a descoperit discrepante majore la chiriile pentru birouri si locuintele angajatilor intre reprezentante din tari comparabile ca nivel de trai, sumele variind intre 1.347 euro si 5.357 euro/ luna, astfel ca peste 70% din bugetul alocat birourilor externe reprezinta cheltuieli cu chiriile.

De asemenea, o parte importanta a cheltuielilor facute de reprezentantele externe ale Ministerului Turismului nu a fost inregistrata in contabilitatea institutiei, facandu-se deconturi fara documente justificative in valoare totala de peste 500.000 euro, sustine ministerul.

Citeste si:

Ministrul Turismului a vorbit la Euronews despre turismul balnear din Romania (Video)
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1191 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor