Ministerul Turismului: Turistii care au pachete prin Omnia sa nu plece in calatorii! Agentia are conturile blocate

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 23:29
7600 citiri
Ministerul Turismului: Turistii care au pachete prin Omnia sa nu plece in calatorii! Agentia are conturile blocate

Ministerul Turismului a anuntat marti seara ca situatia creata in urma sincuiderii patronului Omnia Turism este complexa, iar institutia cauta acum solutii pentru mai multe probleme aparute in urma blocarii conturilor bancare ale agentiei, imediat dupa ce s-a difuzat in mass-media vestea mortii acestuia. A fost calculata o pierdere de 7,4 milioane euro, din incasarea banilor pe 8.300 de pachete vandute pentru anul 2018.

Omul de afaceri George Negru, proprietarul touroperatorului Omnia Turism, s-ar fi sinucis din cauza unor probleme financiare, dupa cum au declarat surse din piata.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a sfatuit pe toti cei care au pachete cumparate prin Omnia Turism sa nu mai plece in acele calatorii, deoarece conturile agentiei au fost blocate de banci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plati.

"Ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clientii agentiei Omnia Turism si cu reprezentantii agentiilor partenere, pentru a gasi posibile solutii de iesire din aceasta situatie. In acest moment s-a calculat o pierdere totala de 7,4 milioane de euro, bani incasati deja de agentia Omnia Turism din vanzarea unui numar de 8.300 de pachete pentru anul 2018, in valoare totala de circa 11,4 milioane de euro", se arata intr-un comunicat emis marti seara de minister.

Intr-o prima actiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a gasit "unele solutii", impreuna cu reprezentantii ANAT, MAI si MAE, pentru aducerea in tara a unui grup de 80 de romani, care au achizitionat pachete turistice de la aceasta agentie.

Ministrul Mircea Dobre a discutat cu reprezentantii institutiilor bancare si a reusit, astazi, identificarea unor solutii legale pentru achitarea unei parti din costurile necesare aducerii in tara a celor 80 de turisti blocati in strainatate, se mai arata in comunicat.

Christian Tour se ofera sa aduca gratuit un grup de turisti romani blocati in Egipt

De asemeni, agentia de turism Christian Tour se ofera sa ii aduca in tara in cursul zilei de miercuri pe turistii romani care au achizitionat vacante in statiunea egipteana Hurghada de la compania Omnia Turism. "Grupul format din 39 de persoane, inclusiv ghidul, poate fi preluat de un avion charter operat de Christian Tour, iar pentru aceasta cursa pasagerii nu vor plati niciun leu", anunta agentia.

Cele 39 de persoane au ajuns in ajunse in statiunea egipteana Hurghada, 15 octombrie, si au constatat ca nu aveau platita cazarea la hotel.

Turistii in cauza ar fi trebuit sa aiba vacanta de 10 zile in Egipt, conform pachetului achizitionat.

Ulterior, misiunea diplomatica a Romaniei de la Cairo a luat legatura cu agentia Christian Tour, cerandu-i sprijinul pentru ca turistii romani care vor sa se intoarca acasa sa o poata face.

"Oamenii s-au trezit ca nu au unde sa se cazeze si nici cu ce sa revina in tara. De aceea, Christian Tour pune gratuit la dispozitia lor locuri in charterul care pleaca miercuri din Egipt. Insa, este posibil ca nu toti turistii din acest grup sa doreasca sa revina acasa, situatie in care isi mai platesc o data cazarea la hotelul rezervat pentru a-si putea continua vacanta", precizeaza Marius Pandel, CEO Christian Tour.

Marti, Omnia Turism urma sa fie amendata din nou si sa i se ridice licenta

Ministerul Turismului precizeaza ca a inceput un control la aceasta agentie pe 6 septembrie 2017, iar proprietarul agentiei a fost invitat, la data de 8 septembrie, sa se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente.

"Nu s-a prezentat nimeni din partea agentiei Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agentiei, la data de 5 octombrie, cand s-a aplicat si o sanctiune de 2.000 de lei. Proprietarului companiei i s-a lansat o noua invitatie de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00 (data de astazi) ", arata ministerul.

Consecintele neprezentarii ar fi constat intr-o noua amenda si ridicarea licentei, in termenul prevazut de lege.

Garantarea pachetelor turistice, in lucru

In urma falimentelor mai multor agentii de turism, inregistrate in ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, in luna august, un proiect de Ordonanta de Guvern, adoptata in data de 30 august, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, in sensul obligarii agentiilor care comercializeaza pachete turistice de a asigura intreg volumul de vanzari.

"In prezent, Ministerul Turismului, impreuna cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) lucreaza la ordinul comun care va stabili modalitatea efectiva si concreta de combinare a instrumentelor de garantare, astfel incat fiecare pachet turistic vandut sa poata fi garantat pana la furnizarea efectiva a serviciilor turistice achizitionate de consumatori", arata ministerul mentionat.

Citeste ce declara ministrul Turismului, in vara, despre masura care ar pune la adapost turistii de astfel de situatii.

Citeste si:
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi, 9 august, că municipalitatea a acţionat în instanţă compania Mol România. Primăria solicită pagube materiale de...
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Primarul PNL din orașul Turceni, județul Gorj, a anunțat pe Facebook că demisionează din funcție, mulțumind celor care au susținut-o. Conform primarului Cristina Cilibiu, aceasta a...