Oaia e deja imaginea unui singur judet - Teleormanul. De ce nu vom avansa niciodata daca ramanem la stadiul de oi

Marti, 30 Mai 2017, ora 22:18
10984 citiri
Oaia e deja imaginea unui singur judet - Teleormanul. De ce nu vom avansa niciodata daca ramanem la stadiul de oi

Oaia a ajuns azi cel mai dezbatut subiect de presa, mai ceva ca greva care a dat peste cap cursele aeriene sau mitingul de la Parlament.

Cum asa?

Mai intai, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a vorbit intr-o intalnire cu oamenii de afaceri din domeniu despre oaia ca brand de tara.

Cum presa si internautii s-au inflamat imediat si au curs glumele pe retele, oficialul a explicat ca, de fapt, nu va schimba frunza Elenei Udrea, pentru ca nu il lasa legea, dar ar vrea sa fie si oaia bagata cumva in seama, cand e vorba de promovarea Romaniei, pentru ca nu trebuie sa ne fie rusine cu... Miorita.

Paradoxal (sau nu?), exista un singur judet din Romania pentru care oaia este deja un "brand" - Teleormanul, de unde provine presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Pe stema judetului din sudul Romaniei se regasesc trei oi pe fundal albastru, patru spice de grau si trei sori pe fundal rosu, un copac falnic ce pare a fi un stejar si, jos, reprezentarea unei ape.

Niciunul dintre celelalte 40 de judete ale tarii nu are pe stema vreo oaie. Printre animalele prezente pe celelalte steme de judet se numara capra (Maramures, Neamt, Prahova), caprioara (Dambovita), cerbul, capul de bour/zimbru, leul, acvila, corbul, pestii, calul, albina, vaca, chiar si racul si de doua ori lupoaica Romei (Cluj si Bistrita-Nasaud). Nu avem insa urs, lup sau mistret, spre exemplu.

Foto: Wikipedia

Dincolo de populara Miorita, insa, cand vorbim de oaie, romanul se gandeste la cineva bland si bleg. Mai mult decat atat, in limbajul comun, a fi "ca oaia" inseamna a fi lipsit de vointa proprie, usor manipulabil, care accepta cu usurinta deciziile altora si ii urmeaza pe conducatori fara sa gandeasca prea mult, inclusiv la vot.

O explicatie interesanta a fenomenului turmei la romani a fost data de fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, intr-un interviu acordat Press One in perioada protestelor din iarna provocate de ordonanta 13:

"Zilele acestea, am vazut o multime de oameni care purtau pancarte cu elefanti. Lucru OK. Dar propunerea mea pentru ei e sa mai poarte o pancarta, cu oi! Si sa spuna: Nu vrem sa fim oi!

Pentru ca, daca suntem oi, degeaba ne ferim de elefanti. Si asta sunt, din pacate, oamenii, de cele mai multe ori. Sunt niste oi.

Altfel de buna intentie, cu idealuri corecte, dar, neanalizand in adancime, riscul de a fi niste oi, manate de "ciobani" si "caini", este enorm de mare. Si acum e mai mare ca altadata.

Inainte, lumea era alta. Era mult mai putina informatie si ritmul ei era mai redus. Automat, aveai timp sa gandesti. Gandeai, pentru ca-ti veneau stirile la 7 dimineata si apoi la 7 seara.

Si tu gandeai pana atunci: e corecta, nu e corecta, e buna, nu-i buna... Aveai timp. Te intalneai cu oameni de alte opinii, nu numai cu oameni din sfera de socializare, unde stai".

Asadar, daca vrem ca Romania sa ajunga vreodata o tara cu adevarat europeana si dezvoltata ca atare, poate ar trebui intai de toate sa incetam sa fim oi.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...