Stocarea de catre STS de informatii despre turistii romani si straini: Intruziune a statului in viata privata?

Sambata, 26 August 2017, ora 18:05
3829 citiri
Stocarea de catre STS de informatii despre turistii romani si straini: Intruziune a statului in viata privata?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ideea colectarii de date personale si informatii despre toti turistii, in baze de date puse administrate de STS, nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea, chiar daca unii sustin ca statisticile i-ar ajuta pe cei din domeniu sa se pregateasca mai bine pentru musafirii pe care ii primesc.

Csaba Ferenc Asztalos, presedinte Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), spune ca proiectul legii Turismului, lansat in dezbatere publica, nu este discriminatoriu, dar anumite prevederi reprezinta o intruziune in viata privata.

Reactia vine la scurt timp de la publicarea pe site-ul Ministerului Turismului a proiectului de lege care prevede, printre altele, ca datele persoanele precum si alte informatii specifice despre toti turistii romani si straini vor fi colectate in baze de date asigurate de STS, in mod obligatoriu, sub sanctiunea unor amenzi substantiale.

Citeste mai multe despre: Toti turistii din Romania, inregistrati intr-un sistem al STS: Ce date vrea Guvernul si de ce

"Nu am putea sa vorbim despre incalcarea acestui principiu al nediscriminarii, pentru ca datele se strang de la toate persoanele, indiferent de apartenenta etnica, religie, nationalitate si asa mai departe. Problema se pune, insa, ce vor sa faca cu aceasta baze de date? Cum imi protejeaza datele personale? De ce sa cunoasca o institutie a statului unde imi fac eu vacanta?", a declarat Csaba Ferenc Asztalos pentru Mediafax.

In plus, presedintele CNCD spune ca aceste baze de date pot crea un sentiment de nesiguranta pentru cetatean.

"Aceste aspecte de intruziune in viata privata a cetateanului pot fi puse in dezbaterea publica. Eu, de exemplu, nu as fi de acord sa stie o institutie a statului unde imi petrec vacanta. Eu nu ma simt prea in siguranta cand se fac astfel de baze se date", a spus Csaba Ferenc Asztalos.

De asemenea, directorul Centrului de Promovare Turistica Sinaia sustine ca ideea e "prosteasca", pentru ca si acum se colecteaza informatiile respective, care pot fi oferite apoi institutiilor care le cer, iar cei care vor sa faca evaziune fiscala o pot face in continuare, prin neinregistrarea fiselor in baza de date.

"Face parte din ansamblul legilor Big Brother. In mod normal raportarea turistilor e obligatorie. Se face prin fise. In fiecare seara Politia primeste aceste fise ale turistilor. Intotdeauna s-a facut asta. Faptul ca le mai trec o data informatic e prostesc pentru ca ele exista deja si le pot da la STS, SRI sau oricui vrea sa stie cine a mers la hotelul x, in data de 23 august, de exemplu.

In privinta datelor de facturare, cat si cum, tine de ANAF. Poate fi o forma de incurajare a evaziunii fiscale, e discutabil insa. Pentru ca si acum poti sunta. Poti sa nu dai fisa turistica si nu stie nimeni daca s-a cazat turistul. Asta poate fi valabil si acum prin neinregistrarea in sistem", a declarat Paul Popa pentru Mediafax.

Si acesta a pus la indoiala intentiile urmarite si faptul ca nu se explica limpede ce se intampla.

"Ea nu e rea ca initiativa, dar daca nu se face o dezbatere publica larga, sa fie chemati toti cei implicati, sa se explice clar ce se intampla, de ce, care e ratiunea, nu e ok. Daca ratiunea e sa scoata bani, e un esec", a afimat Paul Popa.

La randul sau, Adrian Voican, presedintele Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Prahova, a afirmat ca tema nu e noua, iar informatizarea i-ar face "geniali" pe cei din domeniu, pentru ca ar sti cum sa se pregateasca mai bine pentru primirea turistilor.

"E si in acest moment acest sistem, dar pe hartie. Ce se doreste e informatizarea lui. Si pana acum dadeam datele la Politie. Comunicarea insa a fost extrem de proasta pe tema asta. Cel mai important si mai pozitiv este ca vom avea cifre reale de turisti. Nu putem face politici pentru turisti daca nu avem cifre clare (...) Ne intereseaza cati moldoveni sunt, cat au stat, unde. Am fi geniali, am sti cum sa ne pregatim, sa gestionam prioritati", a declarat Adrian Voican pentru Mediafax.

Conform proiectului, softul respectiv va fi pus gratuit la dispozitia unitatilor de cazare.

Citeste expunerea de motive si proiectul Legii Turismului publicat pe sitepentru dezbatere publica.

Proiectul Legii Turismului va sta in dezbatere timp de 20 de zile si ar urma sa intre in vigoare la 180 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lege Turism baza date STS , #ministrul Turismului
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza MAMULOS
MAMULOS
rank 5
In prezent , pt. o scurta perioada , chiar se impune