Un baron PSD de Argeș și trezorierul partidului scapă de acuzațiile DNA

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 13:56
2368 citiri
Un baron PSD de Argeș și trezorierul partidului scapă de acuzațiile DNA
Constantin Nicolescu (stânga) și Mircea Drăghici FOTO Ionuț Mureșan

Fostul trezorier PSD Mircea Drăghici și fostul președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu au fost achitați definitiv în dosarul în care erau acuzați de încheierea unor contracte de consultanță între administrațiile locale și o firmă la care ar fi avut interese Mircea Drăghici.

Decizia instanței poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Din decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție:

4215/1/2015* - I. 1. În temeiul art.396 alin. (5) raportat la art.16 lit. a) Cod procedura penală, achita pe inculpatul Nicolescu Constantin, ..., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal cu aplic. art. 35 alin. (1) și alin. 5 alin. (1) Cod penal (34 acte materiale).

2. În temeiul art.396 alin. (5) raportat la art.16 lit. a Cod procedura penală achita pe inculpatul Nicolescu Constantin pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art.47 Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. (1) și art. 5 alin. (1) Cod penal (13 acte materiale);

3. În temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 lit. c Cod procedura penală achita pe inculpatul Nicolescu Constantin pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite, prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000.

ÎI. 1. În temeiul art.396 alin. (5) raportat la art. 16 lit. a Cod procedura penală, achita pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, ...., pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. (1) și art. 5 alin. (1) Cod penal (34 acte materiale);

2. În temeiul art.396 alin. (5) raportat la art. 16 lit. a Cod procedura penală, achita pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe pentru complicitate la instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art.48 alin. (1) Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. (1) și art. 5 alin. (1) Cod penal (13 acte materiale);

Cu apel în termen de 10 zile.

Dosarul, rejudecat de la zero

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, la 12 noiembrie 2019, decizia prin care au fost achitați în 2018 fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici (foto) și fostul președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu, urmând că dosarul să se rejudece de la zero.

Hotărârea instanței a fost luată în baza deciziei Curții Constituționale privind rejudecarea unor dosare care au fost soluționate de completuri de judecată de la Instanța supremă care nu erau specializate în cazuri de corupție.

"Cu majoritate, admite apelurile declarate de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție și de apelanții intimați inculpați Cioflan Iulian, Dochinoiu Nicolae, Ene Florea, Pătrașcu Gheorghe, Pupăză-Roșu Sevastian și Voicu Dumitru împotriva sentinței penale nr. 393 din dată de 27 iunie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, în dosarul nr. 4215/1/2015.

Desființează sentința penală apelata și dispune rejudecarea cauzei de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală (...) Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 12 noiembrie 2019", se arată în decizia instanței.

A existat și o opinie separată a unui judecător, în sensul suspendării procesului și sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru a află dacă se aplică sau nu decizia CCR în dosarele de fraude cu fonduri europene.

În iunie 2018, Mircea Drăghici și Constantin Nicolescu au fost achitați într-un dosar în care sunt erau judecați pentru fapte de corupție alături de 38 de primari și viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenției de Implementare a Proiectelor Argeș și două angajate ale unei firme de consultanță.

Cei 43 de inculpați au fost trimiși în judecată pe 23 noiembrie 2015 de procurorii DNA Pitești, într-un dosar în care prejudiciul este de aproape un milion de lei, reprezentând pagubă adusă unui număr de 35 de unități administrativ-teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanță.

Mircea Drăghici, fost deputat și fost trezorier al PSD, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale), și complicitate morală mijlocită (în formă complicității la instigare) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracțiuni, din care trei în formă continuată).

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pentru folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu, precum și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, faptele au fost săvârșite în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță între administrațiile locale și o firma la care ar fi avut interese Mircea Drăghici.

#Mircea Draghici DNA, #Mircea Draghici coruptie, #deputat PSD , #justitie