DNA l-a informat pe Draghici ca e inculpat in dosarul de delapidare: Sunt realmente uluit!

Luni, 24 Iunie 2019, ora 12:25
6280 citiri
DNA l-a informat pe Draghici ca e inculpat in dosarul de delapidare: Sunt realmente uluit!
Foto: Arhiva Facebook/Mircea Draghici

Fostul trezorier al PSD Mircea Draghici s-a prezentat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi informat ca i-a fost schimbata incadrarea din suspect in cea de inculpat.

Dupa ce a plecat de la sediul DNA, Draghici a scris pe Facebook ca este uluit de aceasta decizie.

Totodata, el a facut referire si la situatia sotiei sale, care a fost condamnata, in luna mai, de Tribunalul Bucuresti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind organizarea unei tabere politice a TSD Arges, platita cu banii Ministerului Tineretului si Sportului.

"Sunt realmente uluit de decizia DNA de astazi. Nu exista absolut nicio ratiune pentru punerea in miscare a actiunii penale, niciun argument sustenabil. Ca si in cazul sotiei mele, totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite in anumite laboratoare.

In conditiile in care toti martorii au dat declaratii favorabile de la momentul in care am fost numit suspect si pana astazi, nu pot decat sa constat cu dezolare ca traim vremuri in care politia politica e vie si din ce in ce mai puternica.

'Civilii din politica trebuie executati!'. 'Am inteles, sa traiti!'", a scris fostul trezorier PSD pe reteaua sociala.

Actiunea penala se pune in miscare de procuror, prin ordonanta, in cursul cercetarii penale, de indata ce se constata ca exista probe din care rezulta motive intemeiate de a crede ca o persoana a savarsit o infractiune.

In acest caz, este vorba despre delapidare (doua infractiuni) si utilizarea subventiilor de stat in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

"In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, inculpatul Draghici Mircea Gheorghe ar fi utilizat sume de bani provenite din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a-si cumpara un imobil.

Concret, inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 euro, prin care s-ar fi acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului", transmite DNA intr-un comunicat de presa.

Astfel, explica procurorii, in exercitarea functiei de trezorier, inculpatul impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.

"In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid).

Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni.

In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale", conform sursei citate.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mircea Draghici inculpat dosar delapidare , #DNA