Trezorierul trimis la pușcărie după ce a furat bani din visteria PSD vrea să scape mai „ieftin”. Ce plan are Mircea Drăghici

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 21:15
3577 citiri
Trezorierul trimis la pușcărie după ce a furat bani din visteria PSD vrea să scape mai „ieftin”. Ce plan are Mircea Drăghici
Mircea Drăghici a ajuns la 1răcoare” după ce a furat de la PSD

Fostul deputat PSD, Mircea Drăghici, trimis 5 ani la pușcărie pentru că, în calitate de trezorier, a furat bani de la partid pentru a-și lua casă și mașină, și-a jucat luni, 22 noiembrie, „ultima carte” în instanță pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă. Instanța a rămas în pronunțare.

Mircea Drăghici a formulat pe rolul Instanței supreme un recurs în casație întemeiat pe faptul că, pentru capătul de acuzare privind imobilul luat pe banii partidului, judecătorii l-au condamnat pentru două infracțiuni despre care apărarea spune că au fost greșit reținute ca fiind în concurență: cea de delapidare și cea de utilizare a subvențiilor în alte scopuri.

Apărătorii lui Mircea Drăghici au susținut, în fața Completului de 5 judecători al ICCJ că soluția corectă ar fi fost ca instanța să îl judece de Mircea Drăghici doar pentru delapidare.

„Altfel, asistăm la o dublă incriminare”, au explicat avocații fostului trezorier al PSD.

Condamnare definitivă pentru trezorierul care a furat de la PSD

Pe data de 1 iulie 2021, Mircea Drăghici a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul subvențiilor pentru partid. Magistrații de la Înalta Curte au menținut condamnarea instanței de fond, stfel că pe data de 1 iulie 2021 Drăghici a fost escortat de poliţişti la penitenciar, pentru efectuarea pedepsei.

Mircea Gheorghe Drăghici a fost condamnat în primă instanță la:

4 ani de închisoare pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate

3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

Cele două pedepse au fost contopite, astfel că Mircea Drăghici urmează să execute pedeapsa de 4 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, astfel că totalul pedepsei va fi de 5 ani de închisoare.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 19.000 euro de la Mircea Drăghici. Partidul Social Democrat nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Mircea Drăghici și-a luat casă și mașină cu banii partidului

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. În luna septembrie 2019, instanţa supremă a dispus începerea judecării pe fond în acest dosar.

Astfel, potrivit procurorilor, în perioada 15 februarie 2018 - 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 de euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriu

„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 de euro, din subvenţiile primite de partid)”, se arată în rechizitoriu.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani, valoarea totală a chiriei de 380.000 de euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, spune DNA, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului. Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, la data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, a precizat DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mircea Draghici proces, #condamnare, #recurs, #delapidare, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #PSD