Apelul academicienilor a fost semnat in alb. Fostul ministru Mircea Dumitru se dezice de el

Joi, 09 Februarie 2017, ora 20:31
13714 citiri
Apelul academicienilor a fost semnat in alb. Fostul ministru Mircea Dumitru se dezice de el
Foto: Facebook/Mircea Dumitru

Fostul ministru al Educatiei in Guvernul Ciolos, Mircea Dumitru, se disociaza de apelul pe care il semnase alaturi de multi alti academicieni si care a fost dat publicitatii joi.

Rectorul Universitatii Bucuresti, care este membru al Academiei Romane, sustine ca nu a stiut ce contine apelul pe care l-a semnat acum 3 saptamani, cand nici nu se punea problema de OUG 13 si proteste.

Este vorba despre mesajul a peste 80 de academicieni, care preia unele teme legate, de exemplu, de apararea teritoriala a Romaniei, care au fost vehiculate la televiziunile de propaganda Romania TV si Antena3, de cand au inceput protestele fata de ordonanta Iordache, care submina statul de drept.

Academicienii se pronunta cu "tarie in favoarea identitatii, suveranitatii si unitatii nationale" si solicita "institutiilor abilitate ale statului roman, de la toate nivelurile, sa vegheze si sa actioneze pentru a preveni, pentru a contracara si, atunci cand se incalca legea, pentru a pedepsi toate diversiunile si agresiunile la adresa identitatii, suveranitatii si unitatii nationale a Romaniei si a stabilitatii statului de drept".

Citeste integral apelul academicienilor

Si iata ce a scris, ulterior pe Facebook, Mircea Dumitru:

"Acum vreo trei saptamani, am fost pus in tema cu initiativa unor membri din Academie, care urmau sa adreseze un mesaj public privitor la situatia geopolitica a tarii.

Contextul mai general era delimitat de anticipata intalnire dintre premierul maghiar si presedintele SUA, urmata apoi si de intalnirea cu presedintele Federatiei Ruse.

Pe acest fundal, am fost intrebat daca ma alatur unui apel mai general in care sa fie subliniata sustinerea unitatii si a integritatii teritoriale si nevoia de a depasi conflictele mari din societatea romaneasca prin dialog activ si cultivarea unor atitudini politice tolerante.

Desi toate acestea nu reprezinta temele comune ale interventiilor mele din ultima vreme in spatiul public, am acceptat ca exista o sensibilitate la aceste chestiuni si m-am declarat de acord cu ele.

Continutul scrisorii mi-a ramas necunoscut pana in momentul publicarii lui, astazi.

Ca atare, ma vad acum nevoit sa ma disociez de textul de astazi si sa spun ca nu ma regasesc nici in stilistica, nici in retorica si nici in multe dintre ideile sustinute in aceasta scrisoare.

Mai mult, in apelul public de acum cateva zile, pe care l-am semnat impreuna cu mai multi colegi din Universitatea din Bucuresti, si pe care eu l-am initiat, denunt derapajele grave de la respectarea normelor si a regulilor statului de drept si ma exprim fara echivoc impotriva coruptiei si a tuturor politicienilor si persoanelor publice care pun in pericol ordinea de drept.

Regret situatia creata si cred ca mediul academic trebuie sa ramana un aparator al mecanismelor statului de drept si ale democratiei".

Joi, aparusera zvonuri in presa cum ca apelul ar fi fost semnat in alb de academicieni, multi dintre cei care apar pe lista crezand ca altul va fi mesajul. Initiatorii sunt academicienii Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop si Gheorghe Paun. Ziare.com a cerut un punct de vedere de la Academia Romana, insa pana la ora publicarii acestui articol nu am primit niciun raspuns.

B.B.

#apel Academia Romana Mircea Dumitru , #ministrul Educatiei