Ministrul Educatiei, acuzat ca a colaborat cu Securitatea: Este o stire falsa. Nu am facut politie politica UPDATE

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 16:20
4995 citiri
Ministrul Educatiei, acuzat ca a colaborat cu Securitatea: Este o stire falsa. Nu am facut politie politica UPDATE
Foto: Facebook/Mircea Dumitru

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru este acuzat de doua publicatii ca a fost colaborator al Securitatii, insa demnitarul a negat vehement aceste informatii obtinute pe surse, spunand ca ii va da in judecata pe cei care au facut dezvaluirile.

Evenimentul Zilei a scris, marti, ca Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a inceput sa ii verifice pe ministrii tehnocrati din Guvernul condus de Dacian Ciolos si a descoperit ca unul dintre ei, cel al Educatiei, a colaborat cu Securitatea.

Cel putin asa sustine o sursa citata de EVZ, care spune ca Mircea Dumitru a fost recrutat de Departamentul Securitatii Statului in anul 1980 si a incetat colaborarea in 1989.

La randul sau, Adevarul a relatat, tot pe surse, ca Dumitru a semnat un angajament cu Securitatea in 1980, pe cand era student la Facultatea de Filosofie. Acesta ar fi primit numele de cod "Negulescu", sub care ar fi dat informatii despre studenti romani si straini.

Ministrul Educatiei: Am adeverinta ca nu am colaborat cu Securitatea

Ministrul Educatiei a negat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca ar fi colaborat cu Securitatea, explicand ca are documente care demonstreaza contrariul si ca ii va actiona in judecata pe cei care l-au calomniat astfel.

"Este o stire falsa. Nu am fost colaborator al Securitatii. Nu am facut politie politica. Nu aveau cum sa descopere asa ceva din moment ce am o adeverinta de la CNSAS care atesta ca nu am colaborat cu Securitatea. Adeverinta a fost eliberata cu mai multi ani in urma, cand am devenit rector (al Universitatii Bucuresti - n.red.) si eram obligat sa am o astfel de adeverinta. Stirea este complet falsa si calomnioasa", a declarat Mircea Dumitru, anuntand ca ii va da in judecata pe cei care au facut acuzatiile.

UPDATE 16:20 - Ministrul Educatiei a sustinut o scurta conferinta de presa in care a insistat asupra faptului ca respinge acuzatiile ca ar fi colaborat cu Securitatea si a avertizat din nou ca va actiona in instanta.

"E o mistificare grosolana, un fals, o calomnie la adresa mea! Voi actiona in instanta pe cei care au facut aceste afirmatii defaimatoare", a declarat Mircea Dumitru, spunand ca nu are detalii, insa, despre cine s-ar putea afla in spatele acestor dezvaluiri.

Dumitru sustine ca "nu este o intamplare" ca aceste acuzatii au aparut tocmai acum, cand ministrul a anuntat ca va face verificari la scolile doctorale "si vom incepe cu cele care au produs plagiate".

Ce spune CNSAS

Ulterior, CNSAS a reactionat la informatiile aparute in presa in legatura cu Mircea Dumitru, precizand, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca ministrul a fost verificat in anul 2007, cand s-a stabilit ca nu a colaborat cu Securitatea.

"La data de 07.08.2007, Colegiul C.N.S.A.S. a adoptat, pe numele domnului Mircea Dumitru, Decizia nr. 2175 de neapartenenta/ necolaborare cu politia politica comunista, potrivit prevederilor legale la acea data (Legea nr. 187/1999). Verificarea domniei sale s-a derulat, in virtutea calitatii sale de decan al Facultatii de Filozofie, Universitatea din Bucuresti, la cererea Asociatiei Civic Media", se arata in comunicatul citat.

Documentul respectiv nu se gaseste, totusi, pe site-ul institutiei, pentru ca arhiva dateaza din anul 2008.

Reprezentantii CNSAS au confirmat si ca se fac verificari ale ministrilor Cabinetului Ciolos privind colaborarea cu Securitatea, insa nu s-a ajuns pana acum la nicio concluzie finala. Acestia nu au dat detalii nici despre cazul lui Mircea Dumitru.

Oficialii CNSAS au asigurat ca in momentul finalizarii verificarilor vor fi facute publice toate informatiile, insa procesul este de durata.

#ministru Educatie colaborator Securitate, #Mircea Dumitru colaborator Securitate , #ministrul Educatiei