Ministrul Educatiei cere explicatii de la Academia de Informatii a SRI: Fie isi asuma doctoratele, fie sunt plagiate

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 21:56
6611 citiri
Ministrul Educatiei cere explicatii de la Academia de Informatii a SRI: Fie isi asuma doctoratele, fie sunt plagiate

Noul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, anunta ca vrea o evaluare a scolilor doctorale din Romania si cere explicatii de la Academia Nationala de Informatii, institutie de sub umbrela SRI, despre titlurile de doctor obtinute sub coordonarea lui Gabriel Oprea, de care beneficiarii vor sa scape, dupa suspiciunile de plagiat.

Mircea Dumitru a declarat ca asteapta ca Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" sa isi asume o pozitie clara prin care fie sa ceara CNATDCU retragerea doctoratelor suspectate a fi plagiate, fie sa si le asume.

"Stiu ca acolo (Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" - n. red.) sunt mai multi doctoranzi care au solicitat in baza unei legi (OUG 94/2014) sa renunte la titlu fara sa declare totusi ca e vorba de un plagiat, fara sa-si asume aceasta culpa morala si stiintifica.

Pe moment asteptam din partea Academiei de Informatii o pozitie clara, asumata de catre conducerea institutiei, din care sa rezulte fie ca Academia solicita evaluarea prin CNATDCU si retragerea tezelor de doctorat si a tilurilor de doctor, pentru ca sunt plagiate, fie sa si le asume, spunand ca nu este nicio problema acolo, ramanand ca, mai departe, CNATDCU sa faca evaluarea necesara", a declarat Mircea Dumitru intr-un interviu acordat Mediafax.

Scolile doctorale, verificate

De asemenea, Mircea Dumitru sustine ca pana in luna septembrie va avea o schita a procedurii prin care se va face evaluarea scolilor doctorale.

"Eu cred ca evaluarea scolilor doctorale ar fi un demers de recredibilizare a invatamantului doctoral in Romania. Nu sunt deloc de acord cu acele pozitii excesive care spun ca toate doctoratele din Romania se iau prin frauda si prin plagiat. (...) Pornind de la aceste cazuri atat de mediatizate, nu trebuie sa aruncam aceasta anatema asupra intregului sistem doctoral.

Pe de alta parte, cred ca este necesara evaluarea scolilor. Aici, ministrul Adrian Curaj pregatise o schita de proiect in minister. La noul CNATDCU, care si-a inceput activitatea in iunie, deja s-a lansat aceasta tema.

Credem ca in luna septembrie putem avea o prima schita prin care putem sa lansam evaluarea scolilor doctorale si acesta este un proiect al ministerului pe care sunt convins ca-l vom putea duce la indeplinire pana la sfarsitul lunii decembrie, cand o sa incheiem mandatul la minister", a mai spus ministrul Educatiei.

Citeste si Ce spune noul ministru al Educatiei despre plagiatul lui Ponta si cei 9 doctori care vor sa renunte la titluri, dar si Procurorul general adjunct al Romaniei spune ca nu a plagiat. De ce a cerut, totusi, retragerea titlului de doctor.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...