Ministrul Educatiei: E inacceptabil ca cineva sa poata renunta la titlul de doctor fara explicatii

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 16:16
5064 citiri
Ministrul Educatiei: E inacceptabil ca cineva sa poata renunta la titlul de doctor fara explicatii
Foto: Facebook/Mircea Dumitru

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, considera ca este inacceptabil ca cineva sa poata renunta la titlul de doctor fara a da explicatii.

Oficialul s-a referit la initiativa legislativa aflata in Camera Deputatilor, prin care o persoana poate renunta la titlul de doctor.

"Va fi un capitol rusinos in istoria parlamentarismului din Romania si pentru universitatile din Romania. Este inacceptabil ca cineva sa poata renunta la un astfel de titlu fara sa poata da niciun fel de explicatie si fara sa recunoasca, daca este cazul, ca a facut o greseala morala.

Cu siguranta poate fi considerata o amnistiere a hotiei intelectuale", a declarat Mircea Dumitru, duminica, la Digi24.

Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor a aprobat, saptamana trecuta, ordonanta de urgenta nr 4/2016 prin care se modifica modul in care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat.

Deputatii vor sa schimbe ordonanta anti-plagiat: Au gasit o portita de scapare pentru cei acuzati ca au copiat

Una dintre modificari spune ca detinatorul unui titlu de doctor poate cere retragerea acestuia Ministerului Educatiei, iar institutia trebuie sa emita actul prin care ia act de renuntare la titlu, in termen de 30 de zile de la inregistrarea solicitarii.

Unul dintre doctoratele suspectate a fi plagiate este cel al fostului ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, lucrarea fiind in prezent analizata de o comisie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Ministrul Educatiei considera ca numirea lui Toba consilier la MAI nu este un lucru pozitiv.

"Nu vad chestiunea asta ca fiind o chestiune pozitiva. Cel putin nu in momentul acesta, cand exista suspiciuni cu privire la domnia sa. Nu discut cazul pe care il are in atentie DNA, discut ceea ce s-a intamplat la CNADCTU, cand o comisie tehnica numita de comisia de specialitate a CNADCTU a dat decizia ca, intr-adevar, in teza de doctorat a domnului Toba exista multe fragmente care au fost preluate din surse de pe Internet fara sa fie semnalate ca atare, dar teza nu e un plagiat.

Fata de aceasta decizie, Consiliul General a reactionat, nu a acceptat acest verdict si a cerut in continuare comisiei permanente de specialitate in Stiintele Militare sa numeasca o comisie care sa verifice si sa faca o analiza foarte serioasa a acestui caz", a mai spus ministrul Educatiei.

Consiliul General al CNATDCU respinge rapoartele care stabileau ca Toba si Pandele n-au plagiat

Ministerul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a declarat joi ca asteapta rezultatul anchetei in ceea ce il priveste pe Petre Toba pentru a lua o decizie, acesta fiind momentan consilier in cadrul ministerului.

Ministrul de Interne: Toba e consilier la MAI. Luam masuri in cazul lui in functie de evolutia anchetei penale

#Mircea Dumitru ordonanta plagiat, #ministru Educatie plagiate, #renuntare titlu doctor Ministerul Educatiei , #ministrul Educatiei