Ministrul Educatiei anunta ca va semna un ordin prin care sa reglementeze cate ore poate si trebuie sa lucreze un elev in afara scolii.
"Pentru invatamantul primar, este un cuantum de ore pe care trebuie sa il petreaca acasa ca sa faca temele, care nu trebuie sa depaseasca o ora. Pentru invatamantul gimnazial, creste gradul la doua ore. Pentru liceu, sigur ca trebuie sa fie ceva mai mare. Asta este o obligatie pe care trebuie sa o coreleze fiecare dascal, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gandeste ca este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme", a explicat dl Mircea Dumitru.
Cu siguranta suna bine si ca dovada anuntul a stranit un val de entuziasm printre parinti si copii. Dar mie initiativa ministrului mi se pare total nefezabila. O utopie. In primul rand pentru ca nu exista unitate de masura si intrumente de verificare. Cum stabilesti precis cat dureaza sa faci un exercitiu? Inteleg ca fiecare profesor face evaluarea. Deci diferetele vor fi inevitabile nu numai intre scoli, ci si intre clase. Apoi, cum verifici clasa cu clasa si profesor cu profesor ce si cat a dat ca tema?
In plus, ce te faci cu industria meditatiilor, deja tradionala. Profesorul se limiteaza la niste exercitii si elevii care urmeza aceasta strategie sunt defavorizati in fata celor pe care parintii ii indoapa cu meditatii.
si am o veste proasta pentru dl ministru. Daca va cauta in arhiva ministerului, va da peste Ordinul de Ministru nr 3066/11 ian. 1999 cu privire la temele pentru acasa din invatamantul preuniversitar, un ordin care, din informatiile mele, nu a fost niciodata abrogat.
Stiti ce spune el? Ca timpul dedicat temelor nu trebuie sa depaseasca 30 de minute in clasa I pentru a ajunge la maximum 2-3 ore in clasele mari. Simplul fapt ca ministrul Dumitru vrea sa faca acelasi lucru arata ca ideea este, de fapt, inaplicabila, asa cum a fost din 1999 pana acum.
Chestiunea mi se pare cu mult prea complicata si profunda pentru a o rezolva cu un ordin procustian.
Eu, nu atat ca jurnalist, cat in calitate de parinte, cred ca rezolvarea problemei, repet, reala, presupune o regandire a intregului sistem, nu un pansament pe varful bubei.
Ar trebui gandite planurile cadru, care sunt in continaure proaste, ar trebui aerisite programele pline de informatii inutile, teoretice, care, da, iau ore si ore pentru memorare mecanica de care depind apoi rezultatele pe la examene.
Si ca sa faci asta ar trebui definit scopul educatiei, ce vrem noi de la elev, ce formam, pentru ce il formam, spre ce il ducem. Ce fel de om vrem sa scoatem din scoala, cu ce abilitati, pentru ce lume? Cand construiesti o autostrada, o faci intre doua puncte clare, stii de unde pleci si unde vrei sa ajungi.
"Structura curriculumului national se face printr-o integrare binoculara a realitatii si a cunoasterii. Cu un ochi ne uitam la realitatea in care traim si vom trai si stabilim ce ar trebui sa stim pentru a-i face fata. Cu celalalt ochi ne uitam la progresul cunoasterii si stabilim ce cunostinte sunt de maxima relevanta. Apoi, integram cele doua pachete de cunostinte intr-unul singur, care cuprinde cunostintele relevante stiintific si instrumental practice.
Un curriculum viabil are o definitie clara a ce trebuie sa stie elevul la final de ciclu, integreaza cunostinte valide stiintific cu cele relevante practic si maximizeaza sansele de succes la testele internationale relevante. Daca pornim de aici, atunci putem face reforma reala, nu un simulacru de reforma", explica fostul ministru Mircea Miclea intr-un interviu pentru Ziare.com.
Insusi actualul ministru s-a aratat rezervat in privinta noilor planuri cadru mosite de Adrian Curaj: "Am unele rezerve fata de aceste planuri cadru, dar lucrurile au avansat suficient de mult, au fost luate anumite decizii, ele conditioneaza alte miscari din sistem. In baza planurilor cadru discutam despre programele scolare, despre manuale care trebuie elaborate in urmatoarele luni pentru ca generatia care va intra in clasa a V-a in 2017 sa le aiba pe banci. Trebuie facute licitatii. Daca reluam intreaga discutie, multe miscari ar fi incetinite sau oprite." Deci am mers inainte pe o fundatie proasta.
De aceea mi se pare ca ordinul privind temele, la fel ca acela din 1999, nu rezolva nimic daca nu umblam la fondul problemei. Ideea nu e ca elevii sa munceasca neaparat mai putin. Ideea e sa nu mai munceasca degeaba, sufocati de informatie inutila.
Daca dl Dumitru ar fi in campanie, l-as acuza de populism. Asa, cred ca e vorba doar de bune intentii fara fundamentare. Acele bune intentii cu care e mereu pavat drumul iadului.