Am tot spus ca sper ca verdictele de plagiat si cele cateva anulari de titluri de doctor, incepand cu al lui Victor Ponta, sa nu reprezinte perdeaua de fum in spatele careia sa fie salvat fenomenul imposturii academice in ansamblu, care nu ii include numai pe plagiatorii renumiti si nu se rezuma la plagiat.
Mediocritatea jenanta a multor lucrari de doctorat este, dupa cum atragea atentia prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, la fel de, daca nu chiar mai grava.
Ei bine, ministrul Educatiei are acum ocazia uriasa sa demonstreze ca nu se limiteaza la cateva victorii punctuale, ci vrea sa loveasca in plin fenomenul in ansamblul sau.
Toate scolile doctorale au ramas fara acreditare. Art 44 din HG 681/2011 prevedea ca "scoala doctorala care dupa o perioada de 5 ani de la ultima acreditare nu a trecut prin procesul de evaluare externa si nu a fost reacreditata isi pierde acreditarea". Si in august s-au implinit cei 5 ani.
Prilejul de a face curatenie este servit pe tava. Ministerul poate incepe un proces rapid de evaluare pe cateva criterii de baza cum ar fi: respectarea legalitatii, raportul doctoranzi cu/fara frecventa, conducatori de doctorat sub 65 de ani, existenta unui cod de etica si a unei comisii de etica functionale, criterii care pot fi verificate foarte repede.
Specialistii cu care am disctutat imi spuneau ca numai aceste criterii minimale pot "rade" o treime din scolile doctorale. Dupa care, in perspectiva, treci si la fineturi.
Din pacate, insa, eu observ ca ministrul Educatiei da semne ca o ia in directie opusa, adica acrediteaza provizoriu prin ordin de ministru toate scolile doctorale care organizeaza admitere pentru anul universitar 2016-2017 si va pregati evaluarea ulterioara.
In primul rand, nu vad cum poate un ordin de ministru sa instituie o exceptie de la o HG.
Dar trecand peste acest aspect, dl ministru actioneaza de parca ar avea in fata patru ani de mandat. Face acum acreditare provizorie si se pregateste temeinic pentru cea mare.
Fals! Dl ministru mai are in fata cel mult vreo 3 luni de mandat. Atat va dura fereastra de oportunitate. Nu am nicio asteptare ca un guvern politic care va veni din decembrie, cu atat mai mult daca va fi unul dominat de PSD, sa duca la bun sfarsit aceasta curatenie.
Si daca nu ma credeti, uitati-va cu cata cerbicie lupta Ecaterina Andronescu impotriva organizarii de concursuri pentru directorii de scoli, o masura esentiala pentru depolitizarea acestei zone. Uitati-va la amnistierea hotiei intelectuale pe care o incearca deputatii pe ultima suta de metri.
Uitati-va la batalia data pentru salvarea lui Petre Toba, inclusiv printr-un scandalos verdict de nevinovatie al comisiei tehnice anulat de plenul CNATCDU. O batalie care a inclus o incercare de amputare a legii, oprita initial si reluata de aceeasi Ecaterina Andronescu.
Cum ne putem imagina ca evaluarea serioasa a scolilor doctorale va mai fi facuta dupa? La mijloc sunt interese mari, sunt bani multi, sunt scoli doctorale cu epoleti care numai ele stiu ce standarde respecta, cat timp au vraful de plagiate pe masa si conducatori de doctorate precum Gabriel Oprea.
Asa ca, daca dl ministru isi imagineaza, pe modelul guvernului tehnocrat, ca va lasa un preafrumos proiect la cheie politicului si acesta se va grabi sa-l aplice, se inseala. Politicul il va arunca la cos, cu bolta. Deci acum ori niciodata.
Nu am nicio indoiala ca incercarea de a face curat in aceste trei luni ar fi batalia vietii dlui prof. Dumitru, cu risc mare de esec, chiar de demitere. Dar macar va fi incercat, pentru ca de pierdut nu vad ce ar avea. Iar miza reala pentru invatamant este atat de mare incat merita tot efortul.
Daca nu o va face, poate sa fie sigur ca fenomenul imposturii va continua si alti plagiatori ii vor tot rade in nas. Si nici macar nu va putea spune ca a incercat cu adevarat sa-i opreasca.