Ziare.com

Mircea Dumitru: Mesajul e sa uitam de plagiate. Ciolos si Iohannis nu au sustinut oprirea politizarii universitatilor Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 13 Februarie 2018, ora 07:10

   

Mircea Dumitru: Mesajul e sa uitam de plagiate. Ciolos si Iohannis nu au sustinut oprirea politizarii universitatilor Interviu
Exista un pericol mare ca in caz de criza rectorii sa se comporte ca actori politici si sa devina purtatori de cuvant ai intereselor unor partide. Pericolul care pandeste universitatile e sa devina anexe ale unor structuri politice, iar scrisoarea celor 44 de rectori in sprijinul noului ministru al Educatiei tradeaza teama si nesiguranta, afirma rectorul Universitatii Bucuresti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, rectorul Mircea Dumitru a dezvaluit ca in decembrie 2016 a propus, ca ministru al Educatiei, introducerea unui articol care sa interzica formal ca rectorii de universitati sa fie membri de partid si sa faca politica in mod activ. Nu a fost insa sustinut nici de premierul Ciolos, nici de presedintele Iohannis: "Mi s-a spus nu e momentul acum, nu a fost in consultare publica".

Mesajul noului ministru al Educatiei e sa uitam ca poate atat de multi demnitari in functie ascund plagiate si sa ne uitam numai spre viitor. Lipseste vointa politica puternica pentru realizarea unei ample evaluari a tezelor de doctorat, atrage atentia rectorul Universitatii Bucuresti.

Ati anuntat recent demisia din CNATDCU ca reactie la declaratiile ministrului Popa privind plagiatele. Au existat unele speculatii privind formalizarea deciziei. Ati trimis demisia la minister?

Inteleg ca trebuie sa fac o teorie a demisiei pentru ca, se pare, unii nu inteleg lucruri simple sau se fac ca nu le inteleg. Cuvantul "demisie" face parte din categoria expresiilor pe care noi, logicienii, le numim expresii performative, adica a acelor expresii a caror simpla rostire face sa se intample ceea ce cuvantul semnifica.

Dl Campeanu si echipa au spus ca actul nu a fost inregistrat la minister. Atunci sa vorbeasca cu ministerul, nu cu mine. Pentru ca eu am trimis acel document pe 29 ianuarie, atunci cand am anuntat public demisia, apoi cu semnatura olografa.L-am trimis si ca anexa la un e-mail, atat la dl director Ciuca, cat si la dna Rotaru, care asigura secretariatul tehnic al CNATDCU. Apoi am retransmis demisia semnata olograf pe 2 februarie. Daca aceasta nu e o demisie reala, atunci sa mi se spuna ce este o demisie reala?!Dar asta se intampla cu institutiile noastre. Nu se mai mira nimeni ca ministerul nu e in stare nici macar sa inregistreze o demisie.

Oare nu e mai rau faptul ca din Consiliu se retrag tocmai cei care au principii, care au exigente si raman cei comozi? Nu era mai utila ramanerea dvs in CNATDCU?

Nu era. As fi ramas intr-o structura care ar fi votat anumite decizii luate cu ignorarea interventiei mele si dupa un numar de saptamani s-ar fi spus ca sunt acolo, dar lucrurile merg in aceeasi directie pe care nu ne-o dorim.

Demisia mea a creat o uriasa emotie publica, la care nu ma asteptam, au fost sute de mii, spre un milion de oameni care au reactionat citind comunicatul de pe contul meu de Facebook... Discutia vad ca se amplifica, acum se discuta despre motivele pentru care am demisionat. Si poate ca asta va avea o influenta mai mare decat daca as fi ramas si mi-as fi facut treaba doar in comisia de filosofie.

In cel fel sa aiba o influenta mai mare?

Poate comisiile in care teze de doctorat asteapta de luni de zile sa fie evaluate si sa se dea un verdict asupra suspiciunilor de plagiat vor incepe sa functioneze. Un singur om nu poate face nimic.

Domnul ministru Popa spune intr-o celebra declaratie ca e cam mare agitatia cu plagiatele care nu sunt atat de multe incat sa reprezinte marea problema a invatamantului romanesc.

Si ma mai intrebati de ce mi-am dat demisia?... Daca sunt putine, inseamna ca putem rezolva foarte repede problema, nu?... Eu nu cred insa ca sunt putine.

La cateva ore dupa ce dl ministru a facut acea declaratie publica, care a si declansat decizia mea de a demisiona, tot domnia sa a anuntat ca vor deveni obligatorii niste cursuri de etica a cercetarii stiintifice, de deontologie profesionala, cursuri pe care UB le-a propus in vara anului trecut pentru studentii doctoranzi, in primul rand. In paranteza fie spus, pentru aceste cursuri, universitatea noastra e cercetata acum de catre corpul de control al ministrului Educatiei.

Daca e ceva logic si rational in succesiunea acestor declaratii, eu inteleg ca mesajul e sa ingropam securea razboiului, sa stergem cu buretele ce s-a intamplat pana acum, sa uitam ca poate atat de multi demnitari in functie ascund plagiate si sa ne uitam numai spre viitor. Sa spuna, atunci, clar acest lucru.

Eu nu pot merge mai departe cu o asemenea abordare, care arunca in derizoriu ceea ce e important pentru orice universitate: reputatia pe care o are pentru ca cercetarea stiintifica se face in mod corect.

Daca exista suspicinea asupra multor demnitari, de ce nu s-a trecut la o operatiune ampla de verificare a tezelor?

In chestiuni care tin de institutii si reguli, ceva e posibil daca si vrem ca acel lucru sa fie posibil. Si exista o atitudine transpartinica potrivnica, sunt foarte multi cei care doresc sa ascunda aceste lucruri. Lipseste vointa politica puternica pentru ca acest lucru sa se realizeze.

Ati fost ministru, de ce nu ati declansat asa ceva?

Cand am fost ministru au fost retrase niste titluri.

Au fost chestiuni punctuale. Eu va intreb despre o operatiune ampla de luat la control tezele.

Era in curs de desfasurare, cu toate lucrarile asupra carora planau suspiciuni. Nu pot spune ce s-ar fi intamplat daca, din ianuarie 2017, functiona un guvern care sa aiba un asemenea angajament.

Este adevarat ce spune dl ministru Popa, ca nicio lege nu prevede unde trebuie puse ghilimele?

Ideea asta e urmuziana de-a dreptul. Bineinteles ca exista reglementari privind preluarea unor fraze, expresii, fragmente, idei. Daca nu ar fi asa, eu, ca profesor de logica, as putea reformula anumite pasaje din tratatul "Organon" al lui Aristotel si as deveni autorul primului tratat de logica formala.

Intr-un interviu pe care mi l-a acordat mai demult, dna prof Miroiu atragea atentia ca o problema chiar mai mare decat aceea a plagiatelor este aceea a calitatii foarte slabe a multor teze de doctorat. Adica mediocritatea originala.

Evaluarea e relativa de multe ori, dar pentru plagiat avem criterii obiective. Mai intai noi trebuie sa ii invatam sa respecte regulile, in frunte cu onestitatea cercetarii, care e ABC-ul. Bineinteles, ideea nu contravine sustinerilor dnei profesor Miroiu, sunt doua perspective complementare.

Consiliul rectorilor cere acum evaluarea scolilor doctorale. Cand si cum va incepe?

Trebuie sa avem pusa la punct metodologia elaborata de ARACIS si ar fi de dorit si implicarea unei agentii internationale cu experienta in domeniu, pentru a avea legislatia generala, cea specifica si demararea proiectului. Ar trebui sa ne axam pe valoarea calitativa a cercetarii doctorale, ceea ce spuneati mai devreme foarte bine, si mai putin asupra chestiunilor cantitative.

Toate cer un timp de pregatire, noi amanam luarea deciziilor importante si din momentul in care, in 2016, am prorogat aplicarea legii, atunci cand scolile doctorale ieseau din perioada de functionare legala, au trecut deja aproape doi ani si inca nu am inceput evaluarea.

Dvs ati decis sa prorogati termenul de evaluare pentru toate scolile doctorale la gramada. Nu ar fi fost un moment in care legea va permitea sa faceti curatenie?

Sa inchidem toate scolile doctorale?

Nu pe toate. Dar sa le metineti doar pe cele in privinta carora exista premisa unui standard de calitate.

Ar fi fost ceva subiectiv si atacabil.

De ce nu ati declansat rapid evaluarea?

Era termenul prea scurt.

In 2011 toate scolile doctorale au fost evaluate in doar trei luni.

Cu o lege si un pachet de documente de evaluare care existau, fusesera formulate, discutate inainte de cele 3 luni, cat a luat implementarea. Cand am preluat eu mandatul de ministru, in vara lui 2016, erau multe lucruri de facut in acelasi timp. Dl Funeriu a avut la dispozitie 2-3 ani.

Nu puteati opri macar functionarea scolilor doctorale cu un numar mare de plagiate dovedite, precum ANI?

Nu exista o confirmare oficiala a acestor plagiate, nu era o decizie pentru acele sesizari care si acum asteapta la comisii. Doar in cateva cazuri au existat decizii. Sa inchid o scoala doctorala ar fi fost un demers atacabil, pentru ca venea pe niste ipoteze speculative.

Era suficient sa nu prorogati termenul de evaluare.

Acelasi lucru s-ar fi aplicat la toate universitatile din Romania, inclusiv cele mari, care au cercetare doctorala.

Nu regretati ca ati dat sansa aceasta si celor care nu merita?

Nu, pentru ca orice masura de acest fel ar fi fost contestata si ar fi creat in tot sistemul de educatie o perturbare si mai mare. Am fi ajuns in instanta, unde masura ar fi fost respinsa, cum i s-a intamplat si dlui Funeriu exact cu Universitatea din Suceava.

Ne dorim foarte mult evaluarea scolilor doctorale, dar deocamdata nu exista niciun semn ca ar incepe.

Impreuna cu dl rector Pricopie ati lansat initiativa pentru nepolitizarea managementului universitar. De ce nepolitizare si nu depolitizare? E doar un pericol, nu un rau intamplat deja?

Initiativa comuna Universitatea din Bucuresti - Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), privind nepolitizarea managementului universitar

Din punct de vedere strict tehnic, managementul nu e foarte politizat si fiecare universitate doreste sa aiba autonomie. Pe de alta parte, echilibrul e foarte fragil si evenimentul recent, in care a fost transmisa public scrisoarea rectorilor de sustinere pentru dl profesor Valentin Popa, releva ca exista un pericol mare ca in caz de criza rectorii sa se comporte ca actori politici si sa devina purtatori de cuvant ai intereselor unor partide. Pericolul care pandeste universitatile e sa devina anexe ale unor structuri politice.

Cat timp avem rectori membri de partid, puteti spune ca e doar un pericol care pandeste, nu un rau consumat deja?

Din cele 90 de universitati ale Romaniei, doar unele au rectori membri de partid. Bineinteles, aici discutia e ampla, in legatura cu politizarea.

Multi sau putini, fenomenul exista si e la liber, fiind eliminata incompatibilitatea din Legea educatiei. Ca ministru, ce ati facut ca sa reveniti la incompatibilitatea intre rectori si politica?

Eu am propus pentru OUG din decembrie 2016 introducerea unui articol care sa interzica formal ca rectorii de universitati sa fie membri de partid si sa faca politica in mod activ. O propunere similara viza si preuniversitarul. Dar nu a fost acceptata si sustinuta.

Nici de dl Ciolos, premier la vremea aceea?

Nici de catre dl Ciolos. Nici de catre presedintele Romaniei. Mi s-a spus ca nu e momentul atunci. Ca nu era timp suficient pentru consultare publica. Erau chestiuni adevarate in decembrie 2016, cand noi ne strangeam lucrurile din Palatul Victoria, ne pregateam sa plecam.

Nici eliminarea incompatibilitatilor nu a fost in dezbatere publica si tot prin OUG a fost stabilita.

Legea Educatiei spunea ca exercitarea functiei de rector este limitata la doua mandate, iar in forma amendata aceasta constrangere a fost relaxata si s-a introdus ideea ca mandatele sa fie complete. Daca esti suspendat o vreme si nu ai un mandat complet, dupa 4 ani poti cere inca unul.

Universitatea din Bucuresti a introdus in Carta ideea ca un rector poate sa isi exercite functia pe perioada a cel mult doua mandate, chiar daca acestea nu sunt complete. Ministerul ne-a si atras atentia ca prevederea nu e conforma cu legea, dar noi am insistat sa mentinem propria noastra reglementare. Va rog sa urmariti ce se va intampla cu cei suspendati din diverse motive, daca vor fi in continuare rectori si in al treilea mandat.

Cum explicati dvs scrisoarea celor 44 de rectori in favoarea dlui Popa? Dl Funeriu sustine ca a fost o reactie de eliberare de sub "tocul" dnei Andronescu.

Eu nu vreau sa-l judec pe dl Popa inainte de a vedea ce face. Am spus ca voi fi primul care va felicita ministerul Educatiei daca va lua masuri benefice pentru invatamantul din Romania. Si am salutat introducerea cursurilor de etica a cercetarii.

Daca l-au sustinut de teama revenirii dnei Andronescu sau din alte motive, nu stiu. Dar un lucru e sigur. Cand in cateva minute raspunzi prompt la o cerere de sustinere, se dovedeste ca fiind inca activ un reflex care vine de demult in cultura noastra institutionala.

Refuz sa cred ca toti cei 44 au o simpatie fata de actualii guvernanti. Dar o astfel de reactie tradeaza teama si nesiguranta, ca trebuie sa fii prudent, daca te pui rau cu puternicii zilei pana la sfarsitul ei o patesti, nu primesti finantare suficienta sau nu o primesti la timp.

Acest comportament are ceva rational in el, daca ne gandim la cum functioneaza, de decenii,institutiile din Romania.

Vi s-a propus sa semnati?

Nu. Mesajul de sustinere transmis de prof. Cimpeanu la mine nu a ajuns. De ce credeti ca nu a ajuns?

De ce?

Pentru ca sunt foarte predictibil si stia raspunsul meu, deci nu avea rost sa mi-l mai solicite.

Considerati ca dl Popa este un pas inainte fata de dl Pop?

Da, un pas bun inainte pentru ca stie foarte bine invatamantul superior in zona tehnica. Insa modul in care si-a inceput mandatul, afirmand ca se insista mult prea mult asupra plagiatelor, denigrand in felul acesta realizarile din invatamantul superior, m-a facut sa ma delimitez de domnia sa. Recunoasterea onesta a unor greseli nu este incompatibila cu acceptarea si recunoasterea aspectelor pozitive reale din invatamant si cercetare.

Daca un elev de clasa a VIII-a ar face la examenul de evaluare greselile gramaticale pe care le face dl ministru ar pica testul. Asa ca eu, personal, nu prea vad pasul inainte.

M-ati intrebat comparativ cu dl Pop. Si, comparativ, e mai bun, dupa pararea mea. Fara nicio comparatie, e altceva. Daca luam ca standard ce ar trebui sa fie un rector, un ministru al Educatiei, care ar trebui sa fie nivelul de cultura, cum ar trebui sa se exprime, sigur ca sunt multe lucruri care lasa de dorit si inainte de a fi numit ministru, dar si in ziua cand a fost numit.

Este reprezentativ pentru invatamantul superior romanesc faptul ca un om care vorbeste despre "celalant" si face grave dezacorduri ajunge profesor universitar si rector?

Cei mai multi rectori nu sunt asa.

Deci dl Popa e un caz izolat?

Nu am facut un test si, sincer sa fiu, nu mai bag mana in foc.

Cate universitati romanesti apar in clasificarile internationale?

Pana in 10 universitati, in diferite ranking-uri. Deci sub 10%.

Si de unde ar trebui apucata aceasta problema de calitate?

Finantare adecvata, politica transpartinica pe termen lung de intarire a calitatii si a formarii pregatirii personalului didactic, formarea profesorilor pentru invatamantul preuniversitar asumata de universitati si ong-urile din domeniu, daca vreti. Deci e o politica de stat care ar trebui urmarita pe 3 -4 decenii.

Copiii nostri sunt foarte inteligenti si au o capacitate de a se informa in timp real cu mult mai buna decat a avut-o generatia mea, atunci cand parcurgea etapa de formare in scoala. Dar pregatirea, nu numai pe linia educatiei formale, ci si pregatirea pentru viata, cladirea personalitatilor, toate acestea sunt in mare suferinta. Scoala e in mare suferinta.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11656 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai bine structuri securiste ?!

Cand nea Mircica era tanar si intra la facultatea de folosofie, era arhicunoscut in vreme ca candidatii urmau sa devina niste vajnici propagandisti profesionisti ai acelui regim securisto-comunist ce nu aveau nici o treaba cu practicarea meseriei de filosof cocotat in turnul de fildes. Daca candidatii nu stiau acest adevar, cu siguranta ca-l stiau babacii grijulii cu viitorul cat mai odihnitor al odraslelor. Am avut parte de astfel de dascali 'filosofi' care mi-au provocat greata prin cursurile lor si nu numai mie. Nu stiu daca nu cumva se cerea si un dosarel personal candidatilor la filosofie asa cum se pretindea altor colegi care acum sunt curati si competenti judecatori si procurori. Nea Mircica a fost contemporan cu binefacerile securitatii si ca atare ar trebui sa fie un aprig luptator impotriva prezentei in mediul universitar a universitarilor securisti, nu neaparat cu grade, ci doar fosti si actuali turnatori milogi sau colaboratori umili. Suspecta deci (pentru el in primul rand) aceasta pozitie a sa care-i ignora voit pe cei cu adevarat periculosi incercand sa-i abureasca pe romani cu alte aiureli diversioniste. Pai mai toti marii carturari (adevarat) ai acestei tari s-au implicat politic, uriasul Iorga este un exemplu graitor. Este adevarat, ei nu au fost niciodata tradatori de neam precum noii impostori, multi imbogatindu-si cunostintele din invataturile sorosiste ale zilei.

 

Avem de ales

Boala societatii postceausiste din Romania este una genetica. Revolutia nu a fost pregatita, realizata si fructificata de niste vizionari, patrioti, doritori de progresul natiei. A fost planuita de marile puteri, cu intentia buna de a ne elibera de comunism. Dar nu au avut intelepciunea si seriozitatea de a gasi calea corecta de realizare si au incredintat actiunea unor ticalosi care doreau doar sa scape de Ceausescu nu pentru binele patriei, ci ca sa profite ei.
Din acest motiv, desi am capatat unele libertati, mai rau ne-am prabusit. Din stat comunist am devenit un stat mafiot.
Poate ca evolutia era alta daca am fi avut o elita consistenta si curajoasa si un popor mai constient.
Invatamantul romanesc este intr-o stare similara, s-ar cere o revolutie, trebuie curatat drastic, incepand de la varf. Dar poti sti ce mare dezastru ar putea genera?
Inflatia de universitati, de semidocti deveniti profesori, de plagiatori trebuie curmata. Este dificil si, formal, nu foarte corect sa desfiintezi anumite comisii doctorale. Eu as incepe cu desfiintarea prin lege a tuturor titlurilor doctorale date in Romania si reevaluarea lor la cerere, de o comisie speciala, intr-o perioada rezonabila, de exemplu un an. Dupa care, cei respinsi si cei care nu au solicitat reevaluarea, sa piarda titlurile si beneficiile dobandite pe baza lor. Daca treaba s-ar face serios, o consecinta ar fi disparitia universitatilor bazate de universitari impostori si, sper, a fabricilor de diplome. Invatamantul postliceal este necesar, dar trebuie corect ierarhizat.
Atat in ce priveste scoala, cat si societatea actuala corupta, suntem in fatza unor dileme: sa lasam ca lucrurile sa se evolueze dupa cum vrea soarta, poate ca in timp se vor vindeca de la sine sau vor muri lent, sau sa intervenim hotarat si.... sau ne vindecam, sau ne prabusim.

 

Nu mai e speranta

Invatamantul superior romanesc a fost distrus de coruptia morala a celor care il conduc.

 

Speranța moare ultima

Nu doar de corupția morală a fost distrus invățămantul, ci mai ales de cea bănească. De la bani a plecat totul. Și așa s-a umplut țara de oameni cu studii superioare și de doctori făcuți la tarabă, care nu-și știu profesia dar fac ... politică.
Din păcate privind retrospectiv parcă cineva a avut un plan:
- Admitere la liceu cu media din școala generală -- bani profesorilor (nu doar pentru meditații) și părinți obișnuiți cu ideea de a scoate bani din buzunar pentru "viitorul copiilor";
- Admitere la facultate cu media din liceu -- bani din nou la toate obiectele chiar dacă copilul vrea la Agronomie;
- Facultate plătită - chiar la cele cu ștaif poți să nu promovezi examene din anul 1 pană-n anul 3, ca să plătești taxele. Apoi "corecții" te pică ... dar am văzut că se rezolvă cu ... plicul.
- Deja obișnuiți cu cotizația, de ce nu și un doctorat, că sună bine!
- Apoi șpaga la partid pentru posturi călduțe și bine, bine plătite!
Și așa cu toată lumea mulțumită, ne ducem de rapă.
Abramburica să trăiască, parcă ea a desființat școlile de meserii ca să ofere șanse egale oamenilor prin definiție inegali, adică să termine toți un liceu, cu BAC, să poată face o facultate ...Q.E.D.

tovarase george 2 @ -ai batut recordul la cacofonii

Domnule Dumitru scoala romaneasca inca mai exporta bine o vreme-studenti.Dar ,in opinia mea nu se doreste oameni competenti ci lachei.
E bine sa avem multe universitati dar trebuie sa existe standarde si trebuiesc conduse de elite.
Politrucii din invatamantul romanesc vor ingenuchea si ultimul bastion al competentei.
Politizarea distruge Romania. Ultimii 70 de ani,poporul roman a fost supus experimentelor care i-au alterat gena.

@georgica

implici in postare ideea ca ai fi urmat cursuri universitare. tatucul vostru iliescu avea o vorba: de la dorinta la putinta este drum lung. Din postarile tale nu dovedesti ca iti lucreaza mai mult de un neuron si ala prajit bine si rumenit de mocirla-3 si ghita-tv. Asa ca lasa intelectualii si posteaza in continuare ode de iubire haitei dominante

 

Umbla cu pro.stii

Ca apartenenta, desi nu stiu daca si el si-a plagiat lucrarea de licenta, este in gasca celor care sustin orice categorie de hoti, deci si pe plagiatori.
Dar nu vrea sa atace exact la tinta, deoarece risca sa para ridicol, si atunci incearca sa demoleze pe ocolite adversarii
Ce argument e acela ca, daca s-a inscris la Facultatea de Filosofie, automat era dispus la compromisuri! Numai unul care s-a incadrat in regulile sistemului si a facut compromisul poate gandi asa. Si numai un om cu o practica indelungata in a demola la comanda oamenii incomozi recurge la asemenea metode.

Fixatie pe plagiat

Cred ca ar trebui sa mearga la psihiatru.Cat a fost ministru nu l-a interesat nimic decat doctoratul.Scoala gimnaziala si liceul au ramas in paragina dupa Dumitru nu a facut nimic.Sa-l scoata cineva din priza pe acest robotel cu ochelari.Slab si la logica .Pai in loc sa revizuiasca el retroactiv tezele plagiate ,nu ar fi mai bine sa intareasca comisiile doctorale sau sa lase repetenti posibilii plagiatori?Porfesorii care au girat plagiatul au ramas in continuare.Dar la Licente ? nu ar trebui sa umblam putin? Revizueste materia din urma,dl profesor.

 

Fixatie pe plagiat

Cred ca ar trebui sa mearga la psihiatru.Cat a fost ministru nu l-a interesat nimic decat doctoratul.Scoala gimnaziala si liceul au ramas in paragina dupa Dumitru nu a facut nimic.Sa-l scoata cineva din priza pe acest robotel cu ochelari.Slab si la logica .Pai in loc sa revizuiasca el retroactiv tezele plagiate ,nu ar fi mai bine sa intareasca comisiile doctorale sau sa lase repetenti posibilii plagiatori?Porfesorii care au girat plagiatul au ramas in continuare.Dar la Licente ? nu ar trebui sa umblam putin? Revizueste materia din urma,dl profesor.Universiteatea Bucuresti este sub locul 500 in lume.Nu exista.

 

Gimnaziu

AM un copil la gimanziu a v a si face meditatii la 4 PATRU materii ca sa obtina note mari sa intre la liceu.Nici nu invata nimic dar face meditatie cu profesorii de la clasa ,adica ii mituiesc sub o forma mai subtila pana in clasa a 8a Asta e legea facut de Wiettgenstein de Dambovita.Mi se rupe mie ca a plagiat Ponta si Oprea.Oricum daca te duci cu diploma Doctotala de la, UB in Germania valaoreaza cat hartia igenica.Cine imi da mie banii inapoi de meditatii?

 

multumeste pesdeului-tara va vrea slugi

psd a condus Romania si a politizat .Cat a fost ministru-un an, pesede a avut majoritatea si nu a promovat nici o lege care ii incalca proprietatea.Nu te-ai prins de unde vine raul?de la votul tau !
Mediteaza copilul la germana si chineza-lasa restul materiilor-daca va fi istet va aplica pentru o bursa in occident si te face capitalist.
ps-priveste mai rar latrina 3,dauneaza gandirii.

genocidul intelectual a fost declansat de comunisti

in 1948 si a continuat pana cand smecherii din partid
si-au dat seama ca educatia e "pe bune" si au lasat scolile sa-si faca treaba, ba chiar au stimulat competitia si excelenta pe criterii oneste. aveau si ei copii, deh... dupa 1990 insa, educatia a devenit o masina de produs diplome si deci o piata unde totul se poate cumpara, totul se poate vinde si unde frauda face parte din "joc". tot respectul pentru Prof. Dumitru care denunta noul genocid intelectual declansat prin mercantilizarea educatiei la toate nivelurile, de la primara pana la universitate, de la "extemporale" pana la teze de doctorat.

 

JOHANNIS A SPUS

romanilor, "cine este si ce vrea el", cand l-a numit pe Mihalache, prietenul lui Maior, ambasador la Londra! Si nu l-a retras nici astazi! Dar cireasa de pe tort, a venit cu semnarea scoaterii din magistratura, a unui judecator "avertizor de integritate"! Personal, eu nu am asteptari, pentru ca nu l-am ales cu inima, ci doar in al doilea tur,cand, cica "se batea" cu Ponta! P.S. BLATUL securistilor merge mai departe!

 

CIOLOS E O NULITATE!

A fost crescut de unchiutul "Vulpea" si asteapta sa fie numit, dupa modelul M.R.U! In posturi grasute si nederanjante! P.S. Numai un naiv nu a vazut adunatura de aripi, plantata in "Guvernul" sau! Toti, fete si baieti, sub acoperire in institutiile internationale!

 

Prietene

Vorba lui Mircea badea,,daca nu tin cu Steaua, nu inseamna neaparat ca sunt dinamovist,,(asta ca sa te enervez si mai tare)Respect atitudinea dl Dumitru fata de plagiatori,dar nu trebuie s-o tina la nesfarsit cu asta,mai sunt si alte probleme in invatamant la cere el habar nu are sa le gestioneze.Am fost studentul lui acum 10 ani si vreau sa-ti spun ca se copia la el intr-o veselie nu mai vorbesc de licente plagaite 99 % pe care nici nu le citea.La doctorat(de la care m-am abtinut) veneau unii care terminasera agronomia.Dint-o data a descoperit mari plagiatori (la comanda) ...ca zana maseluta.Sa-l lase pe altul sa faca curatenie care nu a fost compromis de virusul comunist

 

Cam uituc,d-le Dumitru...

Nu zic că nu ai dreptate ca,mai ales in școli,funcțiile de conducere să nu fie politizate și accentul educației să nu capete accente politice!
Dar,tocmai in acele vremuri,PSD ataca strașnic ideea că un guvern este POLITIC și ca atare,știindu-se că urmau alegeri in final de toamnă,se evita discuții ce ar fi bătut apa in piuă,despre "neutralitatea"guvernului din care ai făcut parte și,cand mai și dezamăgit!Fiind predictibil,te-ai prins că băteai monede să nu se dea teme acasă,elevilor.
Nu pari așa de tanăr,incat să nu fii citit in pedagogie că EXERCIȚIUL e forma de invățare in matematici,limbi romană și europene...
Tot o politică dar,nedorită este imixtiunea in modul de a obține rezultate in munca elevilor,adică o politică NOCIVĂ!
Acum,m-a frapat uitarea acelei vremi cand in guvernul Ciolos,au apărut "politicieni" neangajați direct in programe politice și mă intreb:acum,a cui politică o faceți?Căci și avand in vedere MORALA din educație,orice poziție adoptăm intr-o funcție,ori ca simplu alegător,e POLITICĂ:pentru Țară ori pentru un partid dominator,ca acum 30 de ani.
Atacul la școlile de acordarea doctoratelor,politizat cu predilecție,e NORMAL pentru a avea in parlament și in guverne,specialiști loiali JURĂMÂNTULUI depus la investitură!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor