M. Dusa lamureste situatia: Listele electorale sunt cele de la BEC, noi facem o situatie paralela

Vineri, 10 August 2012, ora 12:50
4454 citiri
M. Dusa lamureste situatia: Listele electorale sunt cele de la BEC, noi facem o situatie paralela

Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat vineri ca guvernul nu va scoate pe nimeni din listele electorale permanente, ramanand valabile cele predate la BEC inainte de vot. In schimb, autoritatile pregatesc o "situatie paralela" a alegatorilor.

"Eu vin din administratia locala si cunosc foarte bine aceste subiecte. Ceea ce s-a solicitat prin Memorandumul acela este o chestiune strict legala si ar trebui sa se intample in fiecare zi si in fiecare ora (...) Nu se intampla nimic deosebit. Se face doar o evaluare a documentelor care exista la fiecare actor care trebuie sa trimita documente la Sistemul informatizat. Si vom avea o situatie paralela.

Nu umbla nimeni in listele electorale, listele electorale pe care s-a votat sunt cele care au fost predate le BEC, dar prezentam o situatie paralela cu ce trebuia introdus pana la acea data in baza de date, acele persoane care au decedat, care si-au schimbat domiciliul", a declarat Mircea Dusa la Realitatea TV.

Declaratiile ministrului de Interne au fost facute in contextul in care, vineri dimineata, s-a anuntat oficial faptul ca, la cererea sa, comisia de validare a recensamantului din 2011 se va intruni pe 14 august.

Iliescu: Guvernul sa sprijine INS pentru finalizarea recensamantului

Comisia pentru recensamant se reuneste saptamana viitoare la cererea ministrului Dusa

"Asa prevede legea. Datele preliminare se aproba, se duc catre Monitorul Oficial si anul viitor vom avea datele definitive(...) Am si aprobat Hotararea de Guvern in aceasta saptamana, pentru ca INS sa isi desfasoare activitatea", a mai spus Mircea Dusa la Realitatea TV.

De asemenea, joi a aparut in presa memorandumul prin care guvernul Ponta cere prefectilor si primarilor sa adune date despre 9 categorii de persoane care ar urma sa fie eliminate din calcularea cvorumului necesar pentru demiterea presedintelui prin referendum.

Guvernul scoate 9 categorii de persoane din listele electorale

Videanu, despre memorandum: Primarii PDL nu isi vor risca pielea

Conform "Memorandumului privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si transmiterea catre CCR a numarului persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a se putea stabili daca referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012, este valabil", primarii din toata tara trebuie sa faca verificari si sa ofere date cu privire la urmatoarele categorii de persoane: "persoanele decedate; persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota; persoanele care si-au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, dovedit prin detinerea unui pasaport cu mentinerea tarii de domiciliu, precum si pentru persoanele care au pierdut cetatenia romana; persoanele al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit; persoanele care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare; persoanele cu resedinta/domiciliul in strainatate, persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe care administrativa; persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului".

Toate datele vor fi raportate de catre primari prefectilor si presedintilor Consiliilor Judetene pana la data de 24 august, ele urmand sa fie centralizate la Guvern.

Citeste si:
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, apropouri pentru remanierea unui ministru UDMR
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, apropouri pentru remanierea unui ministru UDMR
Relația dintre partidele care fac parte din coaliția de guvernare continuă să fie una tensionată după ce un vicepreședinte PNL a făcut apropouri pentru remanierea ministrului UDMR al...
Liberalii din Satu Mare renunță la toate funcțiile de conducere din administrația locală și județeană: ”UDMR are dublă comandă”
Liberalii din Satu Mare renunță la toate funcțiile de conducere din administrația locală și județeană: ”UDMR are dublă comandă”
Filiala judeţeană Satu Mare a Partidul Naţional Liberal (PNL) a anunţat, marţi, că renunţă la funcţiile de conducere din administraţia locală şi judeţeană, din cauza unor...