Consilier PSD amenintat cu demiterea: Ar fi votat pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Joi, 17 Iulie 2014, ora 17:27
2752 citiri
Consilier PSD amenintat cu demiterea: Ar fi votat pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Liderul PSD Harghita, Mircea Dusa, spune ca un consilier local PSD din Miercurea Ciuc, Traian Chindea, va fi exclus din partid daca se va constata ca a votat "pentru" memorandumul privind autonomia initiat de CNS si adoptat intr-o sedinta a CL, insa Chindea sustine ca s-a abtinut de la vot.

Presedintele PSD Harghita, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca, incepand din luna iunie, mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures au aprobat un memorandum pentru declararea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"In cele trei judete, UDMR si organizatiile minoritatii maghiare au luat initiativa de a adresa o scrisoare consiliilor locale, prin care sa aprobe un memorandum pentru declararea autonomiei Tinutului Secuiesc. Din informatiile pe care le am, in fiecare judet prefectii au atacat in instanta hotararile consiliilor locale, fie municipale, orasenesti si comunale si in continuare consider ca un asemenea demers este anticonstitutional si este indreptat impotriva suveranitatii statului roman", a spus Dusa.

Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Potrivit acestuia, un astfel de memorandum a fost aprobat si de Consiliul Local Miercurea Ciuc in cea mai recenta sedinta ordinara, din 27 iunie, iar consilierul social-democrat Traian Chindea ar fi votat "pentru" acest proiect.

"Am inteles ca si in municipiul Miercurea Ciuc s-a organizat un astfel de vot si un consilier municipal social-democrat, Chindea Traian, ar fi votat pentru acest proiect. Daca acest lucru este adevarat si se dovedeste ca domnul Chindea a votat acest proiect, vom proceda la excluderea dansului din PSD si, in conformitate cu Legea 393 privind statutul alesilor locali, isi va pierde si mandatul de consilier", a afirmat Mircea Dusa.

Presa locala a relatat ca Traian Chindea ar fi votat hotararea CL Miercurea Ciuc privind "unele masuri pentru apararea unor interese legitime ale locuitorilor din municipiu" si Petitia adresata Parlamentului si Guvernului Romaniei in care se mentioneaza, printre altele, ca "la delimitarea unitatilor administrativ-teritoriale se va tine cont in mod obligatoriu de vointa populatiei din unitatea respectiva" si ca "orice efort de reorganizare administrativa este obligatoriu sa ia in considerare dimensiunile care tin de protectia minoritatilor nationale".

Drepturile maghiarilor din Romania, cu argumente - Gyorgy Frunda vs Titus Corlatean

In aceeasi hotarare, initiatorii au solicitat Parlamentului si Guvernului Romaniei sa respecte toate angajamentele internationale ale tarii in domeniul protectiei minoritatilor nationale, "sa se creeze o regiune administrativa a Romaniei, care sa fie denumita Tinutul Secuiesc", "un statut autonom acestei regiuni, pe baza unei legi organice, care va fi inaintat Parlamentului Romaniei", urmand ca "in acele unitati teritorial-administrative in care ponderea unei minoritati nationale depaseste 10%, limba acesteia sa fie recunoscuta ca limba oficiala in unitatile teritorial-administrative respective, avand acelasi statut cu limba oficiala a statului".

Intr-un comunicat de presa, consilierul PSD Traian Chindea a respins acuzatiile, sustinand ca s-a "abtinut" in timpul votului, din mai multe considerente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga, politicianul PDL care a trecut în PNL și, după ce l-a susținut pe Traian Băsescu, și-a exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis în vederea propulsării fostului primar la...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#Mircea Dusa consilier local autonomie, #consilier PSD Harghita autonomie, #autonomie Tinut Secuiesc , #ministrul Apararii
Comentarii