Deputat UNPR preocupat de dronele civile: O vulnerabilitate la adresa securitatii nationale

Duminica, 22 Martie 2015, ora 14:33
3345 citiri
Deputat UNPR preocupat de dronele civile: O vulnerabilitate la adresa securitatii nationale
Foto: usasnews.com

Un deputat UNPR a transmis, in luna martie, o interpelare catre Ministrul Apararii, Mircea Dusa, in care arata ca achizitionarea de "drone" civile, de la supermarketuri si magazine online, la preturi accesibile, reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale.

Interpelarea deputatului Florin Gheorghe se intituleaza "Vulnerabilitati determinate de utilizarea nestingherita a dronelor civile" si este adresata ministrului Apararii, Mircea Dusa.

Deputatul arata in interpelare ca aceste "drone civile" pot fi achizitionate in Romania din supermarketuri, magazine online si alte magazine de specialitate, la preturi convenabile, fiind vorba de "aparate de zbor care au autonomie de zbor, altitudine mare, capacitatea de a fi dotate cu diverse obiective de aparare sau care chiar pot transporta obiecte de pana la un kg".

Parlamentarul UNPR afirma ca in Franta, dar si in alte state membre NATO, aceste obiecte de zbor au fost deja identificate ca fiind instrumente extrem de utile ale gruparilor teroriste sau ale unor grupuri care au ca obiectiv misiunea de a vulnerabiliza si desecretiza obiective de securitate nationala.

Ministrul Apararii este intrebat, in conditiile in care legislatia romaneasca nu prevede restrictii exprese in utilizarea acestor aparate de zbor, ce solutii legislative intentioneaza sa propuna si daca intentioneaza sa constituie un grup de lucru, impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, dar si cu celelalte institutii responsabile de securitatea nationala.

In plus, deputatul doreste sa stie de ce nu se solicita sprijin logistic si know how, de la partenerii NATO care au reusit sa inlature aceasta vulnerabilitate.

Deputatii au adoptat, in 2014, in calitate de for decizional, un proiect de lege care permite avioanelor fara pilot sa opereze in spatiul aerian national, inregistrandu-se 311 voturi "pentru" si niciunul impotriva.

Proiectul modifica astfel ordonanta 29/1997 privind Codul aerian civil si a fost initiat de deputatii PNL George Scutaru, Ion Mocioalca, Mihai Weber si Corneliu Cozmanciuc in 2013. Initiativa legislativa a fost adoptata anterior de Senat.

Proiectul introducea prevederi in Codul aerian civil, pentru a permite operarea avioanelor fara pilot (UAV - unmanned aerial vehicle) sau drone, cum mai sunt cunoscute, in spatiul aerian national.

In expunerea de motive se arata ca, prin interventiile legislative propuse, legislatia nationala este adusa la cea europeana. Propunerea legislativa mai prevedea inlocuirea sintagmei aeronave militare romanesti cu aeronave de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#deputat UDMR drone Dusa, #Dusa interpelat drone civile , #ministrul Apararii