Dusa: Romania nu poate sta cu capul plecat pe tema Schengen

Luni, 04 Martie 2013, ora 17:16
1475 citiri
Dusa: Romania nu poate sta cu capul plecat pe tema Schengen
Foto: Romania TV

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat luni, inaintea sedintei USL, ca Romania nu trebuie sa stea cu "capul plecat" pe tema Schengen si trebuie sa-si apere "demnitatea si onoarea", in vreme ce alti membri UE isi schimba de la o clipa la alta pozitia pe considerente subiective.

Mircea Dusa a fost intrebat cum vede, in calitate de fost ministru de Interne, ultimele evolutii in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen.

"Cred ca nu trebuie sa mai stam cu capul plecat. Romania este o tara a UE cu drepturi depline. Trebuie sa ne aparam demnitatea si onoarea (...) Romania si-a facut temele privind aderarea la Schengen", a declarat Dusa.

Ministrul a precizat ca unii membri ai UE isi schimba pozitiile pe considerente subiective, in vreme ce oficialitatile de la Bucuresti au depus eforturi pentru a securiza frontierele la un nivel compatibil cu cel mai modern standard in domeniu.

"De la o clipa la alta unii se schimba si pe considerente pe care nu le inteleg, subiective, ne spun ca se vor opune primirii noastre in Schengen. Romania a facut eforturi deosebite si financiare si umane sa-si securizeze frontierele, a facut eforturi deosebite pentru a avea cel mai modern sistem de supraveghere a frontierelor si Centrul national de supraveghere este cel mai modern din Europa, care va fi compatibil in cateva luni cu centrul european de la Varsovia", a mai comentat Dusa.

Stroe, despre scandalul Schengen: Germania a ratat ocazia sa taca

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, ca omologul sau german "a pierdut ocazia sa taca", aratand ca in MAI exista o vorba, respectiv ca "trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari", iar ministrul german "a depasit limita legitimei aparari".

Intrebat cum comenteaza anuntul facut de omologul sau german ca Germania se va opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus ca acesta a pierdut ocazia sa taca.

"Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia sa taca. Urma sa se exprime in JAI, unde putea spune orice. Pacat. In sistemul nostru de activitate specifica Ministerului de Interne exista o vorba: 'Trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari'. Ministrul a depasit limita legitimei aparari. Pacat pentru marea Germanie", a declarat Radu Stroe, luni, pentru Realitatea TV.

El a mai spus ca Romania a facut ceea ce trebuia pentru a intra in Schengen, insa Germania se opune.

"Lasam Germania sa gaseasca momentul cand va considera ea sa ne lase in Schengen", a adaugat Radu Stroe.

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei (Video)

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.red.) ambele tari vor fi admise, "intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german", a declarat Friedrich in interviul pentru Der Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post.

"Chiar si considerarea aderarii partiale, adica intrarea cu aeroporturile si porturile maritime, este scoasa de la masa discutiilor", a completat ministrul german.

"Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii nostri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza", a spus Friedrich. "In momentul de fata nu este cazul", a adaugat el.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe liberali vineri, 8 decembrie, la implicare maximă pentru câștigarea alegerilor din 2024. El a declarat la Slatina, la întâlnirea...
#Mircea Dusa Romania Schengen, #Germania veto Romania Schengen , #ministrul Apararii