Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Apararii: Sunt aberante declaratiile maghiarilor privind miscari de strada

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 13:24
1221 citiri
Ministrul Apararii: Sunt aberante declaratiile maghiarilor privind miscari de strada
Foto: Arhiva

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, considera ca fiind "deplasate si aberante" declaratiile din ultima vreme ale liderilor maghiari, care ameninta cu miscari de strada, in semn de protest fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern.

Dusa este de parere ca nu este normal sa se faca astfel de afirmatii, pe care le-a catalogat ca fiind "grave", in conditiile in care proiectul privind regionalizarea nu este finalizat iar discutiile cu administratiile locale si cu specialistii in domeniu sunt in plina desfasurare. Mircea Dusa a afirmat, vineri, intr-o declaratie de presa, ca regionalizarea trebuie sa tina cont de criterii importante, cum ar fi cele economice si sociale si nu trebuie sa se faca pe criterii etnice.

"Este o aberatie sa faci asemenea afirmatii si (...) mi se pare deplasat sa faci asemenea declaratii. (...) De altfel, eu am afirmat-o si o sa o reafirm (...), ca ma voi opune cu toata puterea regionalizarii pe criterii etnice.

Eu cred ca in Romania minoritarii, fie ca sunt maghiari, fie alte minoritati, in conformitate cu Directivele europene si cu legislatia europeana, au asigurate toate drepturile, eu consider - cel putin fiind de aici, din judetul Harghita - ca romanii si maghiarii aici traiesc in buna pace si intelegere si nu cred ca liderii lor trebuie sa faca asemenea afirmatii", a declarat Mircea Dusa.

El a punctat faptul ca acest discurs, "cu teorii autonomiste" al liderilor maghiari, este intalnit, de obicei, in timpul campaniilor electorale.

"Sigur, urmeaza alegerile pentru Parlamentul european anul viitor, dar nu cred ca acestea sunt subiecte de dezbateri in campania electorala pentru europarlamentare. (...) Iar regionalizarea se va face pe criterii obiective, care sa duca la dezvoltarea tuturor zonelor tarii si la crearea conditiilor ca romanii si maghiarii, bineinteles, sa traiasca decent", a spus Dusa.

Kelemen Hunor: Maghiarii ar putea iesi in strada, se tem de o asimilare perversa

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la inceputul saptamanii, la RFI, ca maghiarii din Harghita, Covasna si Mures se tem de o "asimilare foarte perversa" in urma procesului de regionalizare, punctand in context ca cine crede ca oamenii nu vor iesi in strada in 2013 se insala.

La randul lor, liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania si cei ai Partidului Civic Maghiar au anuntat ca vor organiza miscari de strada impotriva proiectului de regionalizare si vor initia demersurile pentru un referendum in cadrul caruia maghiarii sa-si exprime optiunea referitoare la aceasta chestiune.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Mircea Dusa proteste maghiari, #Mircea Dusa Kelemen Hunor, #mircea dusa regionalizare , #ministrul Apararii
Comentarii