PCM Covasna vrea miting pentru autonomie de 1 decembrie. Dusa: O obraznicie!

Joi, 01 Mai 2014, ora 23:10
2586 citiri
PCM Covasna vrea miting pentru autonomie de 1 decembrie. Dusa: O obraznicie!

Vicepresedintele PSD Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale, a catalogat, joi, la Alba Iulia, drept o "obraznicie" solicitarea conducerii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna de a inchiria, de 1 decembrie, Piata "Mihai Viteazul" din Sfantu Gheorghe (foto) pentru a organiza un miting pentru autonomie.

"Mie mi se pare o obraznicie din partea celor de la PCM ca tocmai pe data de 1 Decembrie, cand este Ziua Nationala a Romaniei, sa solicite inchirierea Pietei Mihai Viteazul din Sfantu Gheorghe, stiind faptul ca pe 1 decembrie este Ziua Nationala a romanilor. Ziua Nationala a romanilor trebuie respectata, cinstita si sarbatorita de toti cetatenii romani, indiferent de etnie si de nationalitate", a subliniat Dusa, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca de 15 martie, de Ziua maghiarimii de Pretutindeni, nu i-a deranjat nimeni pe maghiari.

"Atunci cand afirmam ca suntem romani, ca suntem cetateni romani, atunci cand cei de la PCM afirma ca sunt o organizatie politica sau partid politic care sunt pusi in slujba cetatenilor de etnie maghiara, sa faca acest lucru cu onestitate si cu responsabilitate, pentru ca noi respectam etnia maghiara. De 15 martie, chiar daca este Ziua maghiarimii de Pretutindeni, si maghiarii vor sa sarbatoreasca in liniste aceasta sarbatoare a lor, nu i-a deranjat nimeni.

Iar cand este vorba de Ziua Nationala a Romaniei, indiferent ca suntem de etnie maghiara sau suntem de alte nationalitati trebuie sa respectam cu totii aceasta zi, este un simbol al unei tari (...) si cred ca trebuie sa existe decenta si responsabilitatea si a celor care propovaduiesc teorii din acestea autonomiste", a punctat Dusa.

Ministrul a opinat ca cei de la PCM probabil ca folosesc si ca un element de campanie electorala acest anunt privind inchirierea Pietei "Mihai Viteazul" din Sfantu Gheorghe.

Dusa a apreciat ca preocuparile tuturor, fie ca sunt reprezentantii romanilor, fie ca sunt reprezentantii maghiarilor, trebuie sa fie 'acele obiective europene, acele obiective care se refera la dezvoltarea economica si sociala a tarii, la crearea conditiilor de munca si de viata pentru cetateni, la rezolvarea multiplelor probleme de infrastructura care sunt in localitati'.

"Pentru mine, ca locuitor al judetului Harghita si nu in calitate de ministru al Apararii, ca deputat de Harghita, mi se pare o jignire la adresa romanilor", a mai spus liderul social-democrat.

Intrebat daca va avea o reactie pe aceasta tema si Guvernul, Dusa a reiterat ca a prezentat parerea sa personala de parlamentar. "Sigur ca vom discuta aceste lucruri si vom avea si o pozitie oficiala", a conchis Dusa.

Conducerea PCM Covasna a depus marti o cerere la Primaria Sfantu Gheorghe prin care solicita rezervarea Pietei "Mihai Viteazul" in vederea organizarii unui miting pentru autonomie pe data de 1 Decembrie.

"Vom solicita puterii de la Bucuresti sa respecte Proclamatia de la Alba Iulia din 1918, unde s-a promis autonomia. Nu e permis ca noi, minoritarii cum ni se spune, sa tot inghitim si sa inghitim si drepturile noastre sa fie incalcate. Noi nu vrem nimic antidemocratic, vrem doar ceea ce partea romana a formulat si a promis. Nu cerem nimic iesit din comun. Partea romana s-a obligat si cerem sa respecte Proclamatia de la Alba Iulia", a afirmat presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Piata "Mihai Viteazul" din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, in mijlocul careia se afla o statuie a voievodului inconjurat de ostasi si secui, este locul in care prin traditie se organizeaza in fiecare an manifestarile oficiale dedicate Zilei Nationale a Romanei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#miting maghiari 1Decembrie Dusa, #PCM Covasna miting autonomie , #ministrul Apararii