Rusia ameninta tari NATO - Raspunsul Ministerului roman al Apararii

Duminica, 22 Martie 2015, ora 12:37
5933 citiri
Rusia ameninta tari NATO - Raspunsul Ministerului roman al Apararii
Foto: Hepta.ro

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a precizat duminica ca nu este de acord cu afirmatii de genul celei facute de ambasadorul Rusiei la Copenhaga referitoare la consecintele unei eventuale participari a statului scandinav la sistemul antiracheta al NATO.

Prezent la Campia Turzii, unde a participat la o demonstratie in cadrul unui exercitiu comun al militarilor americani si romani, ministrul a subliniat, ca raspuns la cererea jurnalistilor de a comenta declaratiile ambasadorului rus, ca sistemul antiracheta de la Deveselu este unul defensiv.

"Deja ministrul de Externe a luat o pozitie pe aceasta declaratie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu asemenea declaratie. Inca o data, precizez si eu ca sistemul antiracheta de la Deveselu este un sistem defensiv care vizeaza apararea antiracheta a tarilor NATO", a spus Mircea Dusa.

Ministrul roman de externe Bogdan Aurescu si-a exprimat sambata seara, intr-o postare pe Twitter, deplina solidaritate cu Danemarca in contextul afirmatiilor ambasadorului rus la Copenhaga privind consecintele unei eventuale participari a statului scandinav la sistemul antiracheta al NATO, si a subliniat ca amenintarea de a utiliza forta impotriva unui stat NATO este inadmisibila.

Ambasadorul Rusiei in Danemarca a avertizat sambata statul scandinav sa nu se alature sistemului antiracheta al SUA si NATO, pe care Moscova il considera o amenintare, relateaza DPA.

"Nu cred ca danezii sunt pe deplin constienti de consecintele alaturarii Danemarcei la sistemul antiracheta condus de americani", a apreciat Mihail Vanin intr-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten.

"Daca se va intampla acest lucru, navele daneze vor deveni tinte pentru rachetele nucleare rusesti", a adaugat el.

Rusia ameninta tari NATO, Romania reactioneaza: Este inadmisibil!

"Danemarca ar deveni parte a amenintarii impotriva Rusiei, ar fi mai putin pasnica si relatiile cu Rusia ar fi afectate", a adaugat Vanin.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus ca remarcile au fost "inacceptabile", adaugand ca "Rusia stie foarte bine ca scutul antiracheta al NATO este defensiv si nu este indreptat impotriva sa".

"Suntem in dezacord in multe puncte cu Rusia, dar este important ca situatia sa nu escaladeze", a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.

Amenintarile unui oficial rus: Toate tarile participante la sistemul antiracheta NATO vor fi tinte ale Rusiei

Danemarca a anuntat in august ca intentioneaza sa echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antiracheta.

In postarea sa pe Twitter, Aurescu mentioneaza ca este total de acord cu ministrul de externe danez, exprimandu-si "deplina solidaritate cu Danemarca, in calitate de aliat NATO al Romaniei, in chestiunea declaratiei ruse privind apararea antiracheta".

Rusia ameninta tarile NATO: Reactia dura a Statelor Unite

"Amenintarea de a utiliza forta impotriva unui stat NATO este inadmisibila. Sistemul de aparare antiracheta este numai pentru autoaparare, asa cum este definita de Carta ONU, si nu are nimic de a face cu Rusia", a mai precizat seful diplomatiei romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#reactie Dusa amenintari Rusia, #Rusia ameninta tari NATO , #ministrul Apararii
Comentarii