Creșterile economice susținute de actuala coaliție de guvernare nu se resimt și la nivelul populației, iar concluziile celui mai recent studiu realizat de România Economic Monitor relevă o Românie duală, o țară cu mari discrepanțe și inegalități sociale.
Potrivit analizei, capitala și încă cinci județe – Argeș, Cluj, Ilfov, Sibiu și Timișoara – sunt singurele zone în care românii încasează un salariu net ce depășește media națională.
”Chiar dacă salariile cresc pe ici-colo, puterea de cumpărare scade. Există doar șase județe, în care salariul mediu net se ridică peste media națională. Inegalitățile economice majore creează inegalități sociale și duc la depopularea României”, susține înaltul oficial Mircea Geoană.
În opinia sa, ”mai grav, chiar și atunci când avem creștere economică, actualul model economic nu produce și dezvoltare, pentru că fondurile de coeziune al UE nu au fost dublate de o politică de corelare a acestora cu fondurile naționale, locale și ale investitorilor”.
Geoană atrage atenția că ”politicul s-a rupt de România reală și nu oferă sprijin pentru creșterea investițiilor în zonele defavorizate, preferând mediocritatea și stagnarea” și susține dezvoltarea unui nou model economic bazat pe o politică energică de ridicare a orașelor de talie medie, de încurajare a conurbațiilor și a sindicatelor de comune, de agregare de investiții în comunele cu vitalitate economică, pentru a iradia și către ruralul mic, este absolut necesară. Punerea într-o logică coerentă a fondurilor naționale, europene, locale și atrase pot face diferența”.
De asemenea, în opinia lui Mircea Geoană o economie competitivă merge mână în mână și se potențează reciproc cu un contract social generos. ”Investiția în Educație, Sănătate, Infrastructuri și Inovare nu sunt simple cheltuieli bugetare, ci catalizatorii și indicatorii succesului oricărei națiuni. Nu nivelul taxelor este cel care reflectă un anume contract social, ci importanța și calitatea acestor politici și servicii publice, reflectate ca norme și valori în societate”.