Mircea Geoană, înainte de Consiliul NATO-Rusia: „Urmează o săptămână foarte, foarte importantă; Nu este o negociere”

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 08:55
2371 citiri
Mircea Geoană, înainte de Consiliul NATO-Rusia: „Urmează o săptămână foarte, foarte importantă; Nu este o negociere”
Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană FOTO Facebook/ Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dezvăluit într-un interviu pentru EuropaFM care sunt punctele de plecare înaintea consiliului NATO-Rusia. „Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat”, a precizat Geoană.

Luni, 10 ianuarie, înalți reprezentanți ai Rusiei și ai SUA discută, la Geneva, despre tensiunile în creștere dintre cele două părți, după ce, la finalul anului trecut, Federația a trimis la granița cu Ucraina noi forțe militare, iar țara vecină se teme că va fi invadată.

Apoi, miercuri, la Bruxelles, pentru prima dată în ultimii trei ani, Federația și Alianța Nord Atlantică vor relua discuțiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Mircea Geoană a explicat pentru EuropaFM că întâlnirea „nu este o negociere” ci un dialog și că NATO intră cu dorința de a detensiona situația.

“Nu este o negociere. Nu este un for de negociere, este un for de dialog. Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat. Facem încă o dată un apel la Federația Rusă să își retragă forțele militare din jurul granițelor Ucrainei, iar discuțiile pe care le vom antama nu vor avea consecințe cu privire la viitorul Ucrainei sau viitorul Europei fără implicarea Ucrainei sau a aliaților europeni. De aceea, secretarul general Jens Stoltenberg a convocat pentru luni dimineață Comisia NATO-Ucraina, iar ministerul de externe ucrainean va fi prezent la sediul NATO”, a declarat secretarul general al Alianței.

Mircea Geoană, adaugă că nu acceptă poziția de forță avansată de Rusia în ceea ce privește libertatea unui stat european de a adera la o coaliție sau alta. Dar deocamdată, adaugă oficialul NATO în interviul acordat Europa FM, nu există consens la nivelul aliaților în privința aderării țării vecine, iar aceasta este o condiție esențială.

“În acest moment, nu există un consens în NATO, dar asta nu înseamnă că NATO va abdica de la principiul (care nu este doar al NATO sau al UE, este un principiu la care și Federația Rusă, URSS la vremea respectivă, a achiesat) și anume că, în Europa, țările pot să își aleagă sistemul de alianțe”, a explicat Mircea Geoană în interviul acordat Europa FM.

După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, NATO a decis să trimită în Europa de Est trupe occidentale. România a insistat și încă insistă ca Aliații să trimită la noi și mai multe trupe.

Rusia cere acum, NATO, să-și reducă prezența și activitatea militară în estul Alianței.

Mircea Geoană spune că repoziționarea NATO este doar un minim răspuns la ce face Rusia în regiune.

Citește și:
Un ministru al Apărării dintr-o țară membră NATO a intrat în concediu medical pe perioadă nedeterminată: „Este momentul să iau o pauză”
Un ministru al Apărării dintr-o țară membră NATO a intrat în concediu medical pe perioadă nedeterminată: „Este momentul să iau o pauză”
Ministrul apărării şi vicepremier danez Jakob Ellemann-Jensen a anunţat luni că intră în concediu medical pentru o perioadă nedeterminată, la două luni după instalarea unui inedit guvern...
Prima reacție a lui Joe Biden în cazul balonului de spionaj chinez: „Am făcut ceea ce trebuie”
Prima reacție a lui Joe Biden în cazul balonului de spionaj chinez: „Am făcut ceea ce trebuie”
Preşedintele Joe Biden a declarat luni că relaţiile dintre Washington şi Beijing nu au fost slăbite de doborârea de către Statele Unite a unui presupus balon de spionaj chinez la sfârşitul...