Mircea Geoană, înainte de Consiliul NATO-Rusia: „Urmează o săptămână foarte, foarte importantă; Nu este o negociere”

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 08:55
2371 citiri
Mircea Geoană, înainte de Consiliul NATO-Rusia: „Urmează o săptămână foarte, foarte importantă; Nu este o negociere”
Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană FOTO Facebook/ Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dezvăluit într-un interviu pentru EuropaFM care sunt punctele de plecare înaintea consiliului NATO-Rusia. „Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat”, a precizat Geoană.

Luni, 10 ianuarie, înalți reprezentanți ai Rusiei și ai SUA discută, la Geneva, despre tensiunile în creștere dintre cele două părți, după ce, la finalul anului trecut, Federația a trimis la granița cu Ucraina noi forțe militare, iar țara vecină se teme că va fi invadată.

Apoi, miercuri, la Bruxelles, pentru prima dată în ultimii trei ani, Federația și Alianța Nord Atlantică vor relua discuțiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Mircea Geoană a explicat pentru EuropaFM că întâlnirea „nu este o negociere” ci un dialog și că NATO intră cu dorința de a detensiona situația.

“Nu este o negociere. Nu este un for de negociere, este un for de dialog. Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat. Facem încă o dată un apel la Federația Rusă să își retragă forțele militare din jurul granițelor Ucrainei, iar discuțiile pe care le vom antama nu vor avea consecințe cu privire la viitorul Ucrainei sau viitorul Europei fără implicarea Ucrainei sau a aliaților europeni. De aceea, secretarul general Jens Stoltenberg a convocat pentru luni dimineață Comisia NATO-Ucraina, iar ministerul de externe ucrainean va fi prezent la sediul NATO”, a declarat secretarul general al Alianței.

Mircea Geoană, adaugă că nu acceptă poziția de forță avansată de Rusia în ceea ce privește libertatea unui stat european de a adera la o coaliție sau alta. Dar deocamdată, adaugă oficialul NATO în interviul acordat Europa FM, nu există consens la nivelul aliaților în privința aderării țării vecine, iar aceasta este o condiție esențială.

“În acest moment, nu există un consens în NATO, dar asta nu înseamnă că NATO va abdica de la principiul (care nu este doar al NATO sau al UE, este un principiu la care și Federația Rusă, URSS la vremea respectivă, a achiesat) și anume că, în Europa, țările pot să își aleagă sistemul de alianțe”, a explicat Mircea Geoană în interviul acordat Europa FM.

După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, NATO a decis să trimită în Europa de Est trupe occidentale. România a insistat și încă insistă ca Aliații să trimită la noi și mai multe trupe.

Rusia cere acum, NATO, să-și reducă prezența și activitatea militară în estul Alianței.

Mircea Geoană spune că repoziționarea NATO este doar un minim răspuns la ce face Rusia în regiune.

Citește și:
Războiul SUA-Iran din Siria: slăbiciunea descoperită de Teheran pentru a lovi baza militară a coaliției. Anchetă la Pentagon
Războiul SUA-Iran din Siria: slăbiciunea descoperită de Teheran pentru a lovi baza militară a coaliției. Anchetă la Pentagon
Conflictul din nord-estul Siriei a escaladat vineri, 24 martie, când milițiile susținute de Iran au lansat o salvă de atacuri cu rachete și drone împotriva bazelor coaliției condusă de SUA....
”O amiciție primejdioasă”. Dilemele occidentalilor în relația cu China
”O amiciție primejdioasă”. Dilemele occidentalilor în relația cu China
”Plasându-se de partea Moscovei, Beijingul se îndepărtează și mai mult de partenerii lui comerciali din Europa și de SUA, de care depinde creșterea economică a Chinei. Tactic vorbind,...
#Mircea Geoana, #consiliu NATO Rusia, #tensiuni Rusia Ucraina, #SUA, #NATO , #stiri Mircea Geoana