Mircea Geoană, despre efectele un război Rusia-Ucraina pentru români: „Nu sunt motive de preocupare”

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 14:46
2914 citiri
Mircea Geoană, despre efectele un război Rusia-Ucraina pentru români: „Nu sunt motive de preocupare”
Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană FOTO Facebook/Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că informațiile de care dispune Alianța arată că o invazie a Rusiei în Ucraina este posibilă din punct de vedere tehnic în orice moment. Geoană a declarat, la Digi 24, că românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că au garanții de securitate credibile.

„Nu avem o imagine completă asupra intențiilor reale ale președintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informațiilor pe care le primim la nivelul țărilor aliate, este că în clipa de față, mobilizarea, organizarea, logistica și susținerea forțelor rusești din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenție militară în orice moment”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că riscul unui război convențional în Europa există, „iar acest lucru creează, evident, preocupări”.

Mircea Geoană a mai spus că românii trebuie să știe că „există o diferență fundamentală între a fi și a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianței”.

„Există o diferență calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi. (...) Deci, pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenența noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanție de securitate din istoria complicată a națiunii române și din istoria complicată a acestei părți de Europa, care a fost întotdeauna la confluența marilor puteri. Azi se dovedește justețea deciziei noastre din 2004 (când România a aderat la NATO - n.r.), la care am contribuit cu toții, o alegere istorică și pozitivă pentru români”, a mai declarat Mircea Geoană, la Digi 24.

#Mircea Geoana, #Rusia, #Ucraina, #NATO , #stiri Mircea Geoana