Mircea Geoană invită Rusia să vadă scutul de la Deveselu „în condiții de reciprocitate”: „Este pur defensiv, dar nu este negociabil”

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 08:05
2712 citiri
Mircea Geoană invită Rusia să vadă scutul de la Deveselu „în condiții de reciprocitate”: „Este pur defensiv, dar nu este negociabil”
Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană FOTO Facebook/Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-o emisiune de la Digi 24 că scutul de la Deveselu nu este negociabil, dar NATO este deschisă la dialog, la transparență, la măsuri utile pentru climatul de securitate din Europa, iar dacă Federația Rusă dorește să se încredințeze cu propriii ochi - pe bază de reciprocitate - că elementele apărării antirachetă de la baza din județul Olt sunt pur devensive, poate să o facă.

„Dacă Federația Rusă dorește să vadă cu propriii ochi - înțeleg că și partea română, și partea americană nu ar avea o dificultate în a permite inspecții reciproce a acestor facilități - n-avem nimic de ascuns, este pur defensiv, dar nu este negociabil, pentru că el nu are de-a face cu Federația Rusă”, a precizat nr.2 din NATO, la Digi 24.

„Ceea ce nu este negociabil este libera decizie a statelor europene să-și aleagă direcția pe care vor să o urmeze și sub nicio formă ideea de a ne reîntoarce în trecut, înainte de 1997, acestea sunt lucruri care nu sunt de negociat, în timp ce altele sunt de negociat”, a punctat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO subliniază că acțiunile agresive și amenințătoare ale Rusiei din ultimii ani n-au făcut decât să aibă un efect de bumerang, un efect opus.

„Multă vreme Federația Rusă a încercat să divizeze Europa și Occidentul. Ce a reușit să facă Federația Rusă prin aceste acțiuni extrem de agresive? Să unească Occidentul cum n-a fost unit de foartă multă vreme”, a arătat Mircea Geoană comentând gestul Statelor Unite, dar și al Franței de consolidare a flancului estic al NATO prin trimiterea de trupe în România. „NATO n-a avut nicio prezență militară semnificativă pe flancul estic până în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea”, a menționat oficialul NATO.

„Federația Rusă trebuie să înțeleagă că acest tip de politică nu-i servește interesele. Noi dorim o relație constructivă, o relație predictibilă, de ce nu, o relație statornică cu Federația Rusă. N-avem nimic împotriva acestei țări, o mare națiune europeană”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Pe de altă parte, Mircea Geoană atrage atenția și asupra campaniei masive de propagandă și dezinformare pe care o desfășoară Federația Rusă și dă asigurări că „nu există niciun risc iminent de securitate la adresa NATO”. Însă, în același timp, el a punctat ce este „neobișnuit și preocupant” la exercițiile militare pe care Federația Rusă le desfășoară în Belarus.

„Vreau să știe publicul românesc că suntem atenți la tot acest repertoriu și că suntem pregătiți să facem față oricăror situații și să ajutăm Ucraina de o manieră neprovocatoare, încercăm să-i ajutăm pe reziliență, pe rezistență cibernetică, pe securitate energetică - un subiect pe care îl discutăm foarte des, inclusiv în România, ținând cont că Federația Rusă în mod deliberat nu furnizează cantitatea de gaze pentru Europa, pentru a crea dificultăți pentru noi și pentru Ucraina, deci întreg spectrul de riscuri de securitate se află pe mâini bune, aici, la NATO și luăm măsuri vigilente, prudente și extrem de serioase și în aceste domenii”, a mai Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, la Digi24.

Eveniment Quarterly Report

Fost președinte al Letoniei: "La București, Putin a vorbit despre Ucraina așa cum Stalin a vorbit despre Polonia înainte de împărțire"
Fost președinte al Letoniei: "La București, Putin a vorbit despre Ucraina așa cum Stalin a vorbit despre Polonia înainte de împărțire"
Țările NATO au făcut o mare greșeală atunci când au decis că politețea lor ar putea cumva să înfrâneze Kremlinul, a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel fostul președinte al...
Șeful NATO susține că Ucraina are „nevoie urgentă” de apărare aeriană: „Suntem pregătiţi pentru o misiune de lungă durată”
Șeful NATO susține că Ucraina are „nevoie urgentă” de apărare aeriană: „Suntem pregătiţi pentru o misiune de lungă durată”
Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marţi secretarul...
#Mircea Geoana, #NATO, #Rusia, #Deveselu , #NATO