Mircea Geoană propune înființarea unui oficiu de securitate economică: ”Integrarea europeană a Ucrainei va bulversa agricultura”

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 11:41
1852 citiri
Mircea Geoană propune înființarea unui oficiu de securitate economică: ”Integrarea europeană a Ucrainei va bulversa agricultura”
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO Facebook/ Mircea Geoană

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că în România, securitatea alimentară, securitatea energetică, securitate cibernetică trebuie gestionate la nivelul unui oficiu comun între Preşedinţie şi Guvern şi propune înfiinţarea unui oficiu de securitate economică.

Mircea Geoană a declarat joi, în cadrul conferinţei „Agri Trade Summit 2024”, că problema securităţii economice ar trebui gestionată de către „un oficiu comun între preşedinţie şi guvern”.

“Toate ţările din Europa şi din NATO au găsit o formula instituţională pentru a adresa coerent problema securităţii economice. Din experienţa mea instituţională în România, cred că securitatea alimentară, securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanţurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii şi la rezerve strategice, ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul unui oficiu comun între preşedinţie şi guvern. Un oficiu de securitate economică”, a declarat Mircea Geoană.

El consideră că “a lucra separat în CSAT şi guvern este nefuncţional” şi a adăugat că “securitatea ţării este indivizibilă şi zona executivă a ţării trebuie să lucreze împreună în acest domeniu”.

În opinia sa, „în România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură şi să începem să vorbim despre agroindustrie”.

“Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaştere industrială a României şi a suveranităţii în domeniul agroalimentar şi al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în ţările din Europa şi din lumea dezvoltată se vorbeşte tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a afirmat Mircea Geoană.

În context, Secretarul General Adjunct al NATO a apreciat că „integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, motiv pentru care „România trebuie să fie pregătită ca interesele noastre agroindustriale să nu fie afectate”.

„De asemenea, venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun, între cele două ţări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a punctat Mircea Geoană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Băncile au trecut la digitalizarea activelor reale, pentru a le transforma în criptoactive!
Băncile au trecut la digitalizarea activelor reale, pentru a le transforma în criptoactive!
Apariția fondurilor de investiții (ETF) legate de criptomonede a adus o evoluție greu de anticipat. Nu doar că valoarea criptomonedelor a ajuns la niveluri istorice, dar băncile au ajuns...
Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în luna martie inflaţia a fost de 6,6%, comparativ cu 7,2% în februarie, iar acest lucru demonstrează că prelungirea plafonării preţurilor la energie...
#Mircea Geoana, #Securitate, #economie, #agricultura , #stiri Mircea Geoana