Sfaturile lui Geoană pentru candidatul Iohannis la șefia NATO: ”Ștacheta e foarte, foarte sus / Este problema exclusivă a aliaţilor”

Vineri, 15 Martie 2024, ora 17:22
3568 citiri
Sfaturile lui Geoană pentru candidatul Iohannis la șefia NATO: ”Ștacheta e foarte, foarte sus / Este problema exclusivă a aliaţilor”
Mircea Geoană, Foto: facebook Mircea Geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri la Galaţi despre auto propunerea lui Klaus Iohannis la şefia NATO că "este problema exclusivă a aliaţilor".

"Singurul lucru pe care nici nu îl comentăm şi nici nu este în puterea noastră, a mea şi a secretarului general, este să ne alegem succesorii.

Este problema exclusivă a aliaţilor. Ceea ce pot să spun este că secretarul general Stoltenberg, care şi-a prezentat ieri raportul anual, cel de-al zecelea raport anual (...), a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus.

Şi acest lucru sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută", a spus Geoană, întrebat ce ar trebui să facă Iohannis ca să primească tot sprijinul necesar pentru a fi ales secretar general NATO.

Potrivit acestuia, ceea ce se ştie sigur este data la care secretarul general al NATO îşi încheie mandatul.

"Vă repet, mai ales într-un moment atât de complicat ca acesta, principala mea preocupare este ca împreună cu secretarul general să pregătim un summit NATO la Washington, aniversar, de mare, mare succes. Şi aşa cum am spus, nu îmi place să amestec lucrurile, atâta vreme cât sunt la NATO, îmi văd de treaba la NATO. Dacă mă invitaţi încă o dată la Galaţi, vin cu plăcere şi vă spun care sunt planurile mele de viitor", a spus Geoană, întrebat dacă va candida şi când îşi va anunţa candidatura.

Geoană a comentat și pe tema devansării alegerilor prezidențiale care este contestată la Curtea Constituțională de Opoziție.

"Înţeleg că în România s-au devansat alegerile prezidenţiale? Aşa am auzit, că s-au dat puţin mai devreme (...). Pot să vă spun un singur lucru, că din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp. Deci, la secretarul general Stoltenberg este fix, ultima zi de serviciu este 30 septembrie, pe 1 octombrie avem un nou secretar general. În cazul meu, o să plec mai devreme sau mai târziu", a spus Geoană.

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Analiză: Tinerii reprezintă 16% din populația României, iar peste 90% dintre ei nu au încredere în partide, parlament și guvern, dar sunt deciși să participe la schimbare. Tinerele...
#Mircea Geoana, #NATO, #alegeri prezidentiale, #Klaus Iohannis , #stiri Mircea Geoana